Reducerea numărului de certificate verzi ar putea fi amânată de Parlament până în 2014


București, 23 aprilie 2012

Evenimentul de lansare al Romanian Photovoltaic Industry Association a avut loc marți, 22 mai 2012, la Hotel InterContinental.

La eveniment au fost prezente numeroase personalitați atât din partea autorităților ce au competențe în domeniul energiei provenite din surse regenerabile cât și din partea reprezentanților misiunilor diplomatice în România a numeroase țări, dar și a investitorilor. Având în vedere necesitatea dezvoltării pe termen mediu și lung a sectorului energiei solare fotovoltaice în România, “era absolut necesară apariția unei asociații profesionale credibile pentru a reprezenta interesele investitorilor în fotovoltaice din România” a spus domnul director general al ANRE, Zoltan Nagy. Mai mult, domnul Nagy a adaugat faptul că “RPIA va putea fi un liant între autorități și investitori, astfel încât informațiile relevante din piata de energie din surse regenerabile sa capete un caracter unitar” lucru esențial pentru creșterea stabilității și prectibilității pietei de energie electrică din surse regenerabile.

Evenimentul de lansare a RPIA, organizat cu sprijinul firmei de avocatură Wolf Theiss, s-a dovedit a fi un cadru propice în care dezvoltatori, instituții bancare, producători de echipamente, operatori  de parcuri solare dar și autoritățile publice au avut posibilitatea să discute deschis despre piața de energie regenerabilă. Cu această ocazie, a fost reiterată nevoia unui cadru legislativ stabil “pe care investitorii sa-l înțeleagă și pe care să se poată baza” a precizat Ciprian Glodeanu, președintele RPIA si partener in cadrul firmei de avocatura Wolf Theiss. De asemenea, Glodeanu a accentuat importanța dezvoltării unui mix echilibrat de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile, lucru ce ar crește semnificativ siguranța întregului sistem electroenergetic național.

Aceasta viziune este împărtașită și de deputatul Mugurel Surupăceanu care a menționat că autoritățile publice “au înțeles mesajul de stabilitate venit din partea industriei și în acest sens modificarile ce vor fi aduse prin legea de aprobare a Ordonanței 88/2011 vor include prevederea conform căreia numarul de certificate verzi nu va putea fi redus până în anul 2014”. Acest termen de grație este esențial pentru investitorii în fotovoltaice care, în conformitate cu situația actuală, se vedeau vizați de o reducere a numărului de certificate verzi începând cu anul 2013. Considerăm că această modificare este o realizare importantă și o încununare a eforturilor susținute ale RPIA și ale altor asociații, de conștientizare a importanței stabilității într-un sector strategic cum este cel energetic.

Un alt punct de interes pentru investitori ce a fost atins la evenimentul RPIA se refera la situația legislației secundare în domeniul instalațiilor cu putere instalată mai mică de 1MW. Acesta este un sector cu un real potențial pentru România și poate fi o poveste de succes, așa cum s-a dovedit în multe tări europene. Directorul General ANRE a precizat ca “momentan suntem în procesul de avizare la Comisia Europeana a prețurilor subvenționate pentru acest tip de instalații și sunt convins, din experiența anterioara avută în procesele de avizare la Comisia Europeană, că nu va dura la fel de mult ca în cazul legii 220/2008”, avansandu-se un posibil termen de soluționare a situației până la sfârșitul acestui an. Domnul Mugurel Surupăceanu a confirmat atenția pe care autoritățile o acordă instalațiilor de sub 1 MW putere instalată și a precizat că în comisiile abilitate “se discută de un nivel al prețului reglemementat care sa ofere un suport financiar echivalent celui asigurat prin certificatele verzi”.

După o perioadă de incertitudine accentuată ce a caracterizat piata de energie regenerabilă din România, “se întrevăd primele semne certe că autoritățiile din România și investitorii pot ajunge la un consens privind nevoia de stabilitate și prectibilitate a legislației, iar acest fapt nu va face decât să crească încrederea în România și în profesionalismul factorilor de decizie implicați în sectorul energetic”, a conchis Ciprian Glodeanu, președintele RPIA.

Romanian Photovoltaic Industry Association – RPIA a fost înființată recent de către un grup de specialiști cu o vastă experiență în acordarea de consultanță în domeniul dezvoltării unităților de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. RPIA dorește ca împreună cu membrii săi să devină un partener corect si de încredere pentru autoritățile din România, în vederea dezvoltării unui dialog deschis și constructiv. Scopul asociației este de a crea un mediu propice pentru un dialog constructiv între părțile responsabile – autoritățile române și internaționale și toate celelalte companii românesti și străine implicate în întreg lanțul de furnizori din domeniul energiei solare. Ceea ce pune la dispoziție Asciatia RPIA este o platformă de networking, lobby și awareness, un one-stop-shop în care companiile interesate de acest subiect să își poata găsi toate informațiile necesare și persoanele de decizie într-un singur loc.

Printre membrii asociației se regăsesc nume importante din domeniul energetic: Egnatia Rom, IBCOenerg, ISPE, Monsson Group, Schoenherr, Siemens, Vitalis Consulting, Wolf Theiss ș.a.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:

Romanian Photovoltaic Industry Association – RPIA

Magda Ion

Business Development Manager ‐ RPIA

Telefon:+40723037007

E‐mail::magda.ion@rpia.ro

Robert Cruceru

Director Executiv ‐ RPIA

Telefon: +40744977129

Share