Securitatea clădirii: utilizarea inteligentă a BIM pentru eficiență și productivitate sporite

Forumul Intersec: Conferința pentru securitate conexă, concentrată pe BIM în serviciile tehnice de construcție. 

Sursa fotografie: Fotolia de Adobe Stock 2018 / Sergey Nivens; www.fotolia.com

Metodele digitale de planificare în domeniul securității și tehnologiei clădirilor nu sunt o formulă magică, nici o simplă expresie: folosite inteligent, ele ajută planificatorii și instalatorii în proiecte complexe de construcție, de la etapa de planificare – și pot păstra o clădire eficientă prin întregul său ciclu de viață. La Forumul Intersec din 12-13 martie 2019, experții vor discuta despre meritele acestor metode în încorporarea și luarea în considerare a exemplelor de pionierat în cele mai bune practici, ajutând astfel industria să găsească noi modele de afaceri, de la planificarea, exploatarea până la întreținerea clădirilor moderne.
Digitalizarea tehnologiei serviciilor de construcții în proiectare, construcție, utilizare și funcționare, are un impact semnificativ asupra tehnologiei de securitate.
Tehnologia de alarmare la incendiu, sistemele de apeluri de urgență și procedurile de evacuare trebuie controlate în mod flexibil și fiabil. Senzorul radio și tehnologiile IP deschid noi oportunități eficiente.
În același timp, totuși, metodele digitale cer respectarea unei varietăți de standarde și reglementări. Utilizarea metodelor de planificare digitală, cum ar fi BIM (Building Information Modelling – modelarea informațiilor despre clădiri) și simularea prin software („twin digital”) sunt foarte promițătoare în ceea ce privește succesul integrării reușite a diferitelor tehnologii de construcție. La Intersec Forum, pe 12 și 13 martie 2019, experții în domeniu vor prezenta modele de succes, cereri, soluții și recomandări pentru utilizarea expresă a unor astfel de metode pentru planificarea, instalarea și funcționarea sistemelor de siguranță și de securitate.

BIM pentru instalațiile tehnice de construcție – BIM pentru securitate

Utilizat inteligent, BIM poate ajuta la reducerea costurilor, în timp ce în lucrul conectat în rețea și integrarea diferitelor meserii și industrii cu tehnologia de securitate crește eficiența. Dar acest lucru nu se aplică doar planificării și etapelor de construcție. BIM, ca metodă pentru crearea și gestionarea digitală a modelelor de clădiri și caracteristicilor funcționale ale acestora, furnizează cea mai mare valoare adăugată dacă se desfășoară pe durata întregului ciclu de viață, de la ideea inițială de planificare, până la funcționarea reală a clădirii. În acest fel, este posibil să nu aveți probleme și pierderi la transferul informațiilor de la construcție la funcționare. Planificarea, construirea și funcționarea construcțiillor fuzionează prin tehnologia „twin digital”, reprezentând o sursă de date centrală și solidă („sursă unică de adevăr”).
„Aceasta se realizează în prezent numai în proiecte de construcții majore individuale; cerințele complexe privind eficiența construcției și a energiei, precum și pentru integrarea tehnologiilor de securitate în domeniul modern al clădirilor, sunt cel mai bine rezolvate cu metode digitale”, spune Günther Mertz, CEO al Asociației germane a Industriei de Montaj a Instalațiilor Tehnice (BTGA – Bundesindustrieverband Technische Gebäudeausrüstung). „Companiile de construcții-montaj de instalații tehnice din clădiri sunt pregătite pe scară largă pentru viitorul digital. Asociația noastră sprijină în prezent firmele membre, să includă în BIM aspecte ale tranzacțiilor de servicii de con strucție, astfel încât avantajele acestor metode să poată fi mai bine utilizate de aceste companii.“ Sursa: BTGA 2018, Apelul la instrumentele de planificare digitală cum ar fi BIM, a ajuns, de asemenea, la dezvoltatori, ca cea mai recentă recomandare a Asociației contribuabililor (Bund der Steuerzahler – BdS). În cartea sa neagră pentru 2018- 19, având în vedere creșterea semnificativă a costurilor cu clădirile din sectorul public din 2004, Germania, BdS solicită o economie mai mare: patru din zece clădiri finalizate între 2000 și 2015, au fost mult mai scumpe decât s-a așteptat. Împreună cu 15 alte recomandări, asociația recomandă noua abordare în gândirea proiectării, ca fiind importantă și afirmă că este momentul potrivit pentru me todele de planificare digitală în construcții publice.
Forumul Intersec va dedica după amiaza celei de-a doua zile a conferinței (miercuri, 13 martie) subiectului următor: „Noile cerințe pentru planificatori și instalatori: BIM și dreptul contractelor clădirilor”, susținut de
experți din cadrul Facultății de Management a Politehnicii din MidHessen, din Fraunhofer-Allianz Bau, de la Groben Engineering și Design Office, de la Siemens Building.
www.messefrankfurt.com
www.intersec-forum.com

Share