Q-Fire și siguranța instalațiilor fotovoltaice

Q-Fire și siguranța instalațiilor fotovoltaice

Q3 ENERGIE GmbH & Co. KG dezvoltă, produce și comercializează dispozitive electronice, în special din domeniul energiei regenerabile. Este vorba de produse inovatoare, de cea mai bună calitate ca și servicii, grație experienței fondatorilor, unui concept de livrare remarcabil și unui management coerent și integrat al calității.

Q3 are propriul departament de cercetare-dezvoltare, cu ingineri calificați și cu experiență, ce se asigură că produsele sunt durabile și robuste, cu scopul este de a atinge cele mai bune performanțe ale centralelor fotovoltaice.

Q3 cooperează cu partenerii certificați de sistem, special selectați și instruiți. În plus față de proiectarea și consultanța orientate spre client, partenerii de sistem Q3 oferă, de asemenea, service rapid și competent.

Pe lângă dezvoltarea de produse proprii, împreună cu partenerii, Q3 modifică tehnologia în scopul adaptării ei la conceptul de produs de calitate și orientat către obiectivele și standardele lui Q3. Astfel, Q3 se asigură că numai produsele tehnice mature ajung pe piață iar operatorul unei instalații poate fi sigur că va obține un sistem durabil, care să asigure un profit permanent.

Decuplarea generatoarelor de energie electrică cu panouri fotovoltaice

Dacă o instalație cu panouri fotovoltaice are nevoie de decuplarea imediată a panourilor de la rețea, produsul Q-Fire de la Q3 permite acest lucru, adică deconectează rapid și în siguranță generatorul fotovoltaic, în caz de urgență (în cazul unor avarii sau incendii). Astfel de incidente s-au întâmplat în anumite locuri în special la montarea pe acoperișurile clădirilor, și lipsa posibilității decuplării imediate a făcut practic imposibilă sau riscantă interveția pompierilor, de exemplu în cazul unor incendii, curenții mari generați de panourile fotovoltaice nedecuplate fiind un real pericol în aceste cazuri.

Iată de ce, firma germană Q3 a pus la punct sistemul Q-Fire, caracterizat de:

 • circuit de siguranță de c.a.;
 • posibilitatea de montare ulterioară instalării panourilor;
 • instalare ușoară, fără comutator suplimentar;
 • permite și decuplarea manuală;
 • opțional: se poate conecta un comutator cu cheie;
 • eecuplează automat după o pană de curent, asigură deconectarea sigură a generatorului fotovoltaic, în caz de urgență și nu generează arcuri voltaice

Q-Fire poate separa galvanic de generatorul fotovoltaic toate conductoarele de la nivelul casetei de deconectare. Prin această separare, toate conductoarele de c.c. din clădire sunt fără tensiune. Separarea se face prin intermediul casetei de comandă care, la modul ideal, este montată în vecinătatea invertorului sau este conectată la rețeaua de c.a. într-un alt punct.

Avantajele sistemului Q-Fire constau în:

 • deconectarea sigură și rapidă a generatorului fotovoltaic  în caz de urgență;
 • acționarea prin intermediul rețelei de c.a. este independentă de sistemul fotovoltaic;
 • este posibilă și cuplarea/decuplarea manuală a casetei de comandă Q-Fire;
 • Q-Fire este extensibil prin adăugarea de module suplimentare ce se instalează simplu;
 • Q-Fire recuplează automat sistemul fotovoltaic după o o pană de curent (atunci când decuplează automat sistemul fotovoltaic pentru siguranță).

Clasa de protecție IP 64 permite instalarea Q-Fire în spațiu exterior, într-o zonă protejată; funcționarea este posibilă până la -15 ˚C.

Q-Fire se montează între stringul de panouri solare și invertor și, fiind montat în locuri ușor accesibile, permite decuplarea panourilor rapid și de la distanță.

Pentru detalii accesați: www.unicmar.ro

Share