Programul ”Infrastructură de alimentare verde” în linie dreaptă

Programul ”Infrastructură de alimentare verde” în linie dreaptă

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică Programul „Infrastructură de alimentare verde”, prin care va fi demarată rețeaua națională de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din România. Programul a fost conceput ca unul multianual cu o țintă indicativă de 6000 de puncte de alimentare instalate în rețea până în anul 2020. Acesta este finanțat prin AFM și beneficiază, pentru anul 2016, de suma de 70 milioane de lei, sumă care va acoperi instalarea a circa 400 de stații de încărcare cu putere normală și alte 400 de stații de încărcare rapidă.

Programul „Infrastructură de alimentare verde” este destinat persoanelor juridice, respectiv: primăriilor din localități cu mai mult de 50.000 de locuitori, instituțiilor publice și agenților economici din astfel de orașe dar și agenților economici ale căror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrăzi, drumuri europene și drumuri naționale. Fiecare dintre acești beneficiari poate aplica la AFM pentru instalarea de puncte de încărcare și poate beneficia de finanțarea a 80% din costurile unui astfel de proiect. Suma maximă pe care o poate solicita o primărie, instituție publică sau un agent economic este de 900.000 de lei – aproximativ 200.000 de euro.

Programul permite instalarea atât a punctelor de încărcare cu putere normală, egală cu 22 kW curent alternativ cât și a celor cu putere înaltă, mai mare de 22 kW curent continuu. Pentru o priză cu încărcare normală (de circa 4 ore) AFM a stabilit o sumă maximă decontabilă de 2500 de euro, iar pentru una cu încărcare rapidă (sub 1 oră) o sumă de 35.000 de euro.

Share