Paratrăsnete și servicii fiabile pentru o protecție sigură împotriva trăsnetelor

Paratrăsnete și servicii fiabile pentru o protecție sigură împotriva trăsnetelor

Arcadiu Munkacsi

Intensitatea tipică a curentului de trăsnet este de 30.000 A, dar această valoare poate depăși și 100.000 A. Stăpânirea acestor valori neobișnuite necesită cunoștințe, echipamente și materiale speciale.

Pentru a obține sisteme de protecție performante, care să ofere protecție reală în locul unui risc de incendiu, conceperea și instalarea paratrăsnetelor trebuie să se bazeze pe:

  • Cunoașterea fenomenului fizic cu toate particularitățile acestuia: caracteristicile și efectele curentului de trăsnet, tensiunile periculoase formate între instalația de paratrăsnet și obiectele metalice, respectiv persoanele  apropiate etc.
  • Analiza amănunțită a obiectivului pe care dorim să îl protejăm: pe baza planurilor de arhitectură și a situației reale.
  • Cunoașterea și înțelegerea indicațiilor din normativ și din standardele domeniului (normativul I7-2011 și standardul francez NF-C 17-102 – septembrie 2011).
  • Alegerea atentă a soluției tehnice și a paratrăsnetului.

Pe parcursul celor 15 ani de activitate, soluțiile tehnice concepute de Echipot SRL s-au bazat întotdeauna pe respectarea cerințelor de mai sus și au putut fi realizate în condiții optime prin alegerea unor echipamente deosebit de eficiente, precise și fiabile din oferta mondială, și anume paratrăsnetele cu dispozitiv de amorsare IONIFLASH ale firmei franceze France Paratonnerres.

Paratrăsnetele PDA IONIFLASH MACH®

Între anii 2010 – 2012, producătorul paratrăsnetelor IONIFLASH a extins gama produselor sale cu cinci modele noi, denumite IONIFLASH MACH® NG, care asigură protecție optimă pentru toate situațiile, indiferent de complexitatea structurilor.

Construcția și funcționarea paratrăsnetelor IONIFLASH MACH® NG se bazează pe o tehnologie nouă, brevetată, care folosește cele mai noi cercetări din domeniul protecției la trăsnete. Unul din elementele noi introduse de această tehnologie este rotunjirea vârfului paratrăsnetului, aplicată pentru prima dată în construcția paratrăsnetelor cu dispozitiv de amorsare, ceea ce asigură precizie și eficacitate deosebit de mare (avans de amorsare omologat de 135 µs pentru IONIFLASH MACH® NG 60), influențând pozitiv și fiabilitatea acestora. În afară de aceasta, dispozitivul de amorsare are două eclatoare, care produc ionizare sigură, indiferent de condițiile meteorologice.

Paratrăsnetele IONIFLASH MACH® au fost omologate și testate în conformitate cu prevederile din Anexa C a standardului francez NF C 17-102 din septembrie 2011. Anexa C prevede ca testele la curenți de șoc Iimp = 100 kA (10/350 µs) să fie repetate de trei ori, dar IONIFLASH MACH® a rămas în stare bună de funcționare și în urma repetării acestui test de 14 ori.

paratrasnete IONIFLASH

Având o construcție robustă, fără componente electronice, paratrăsnetele IONIFLASH MACH® sunt foarte fiabile, practic nu se defectează, durata lor de viață fiind de peste 25 de ani. Producătorul oferă o garanție de 7 ani împotriva tuturor viciilor de fabricație și nu menționează obligativitatea unor teste de bună funcționare.

Având în vedere că în multe țări se folosește versiunea din 2011 a standardului francez NF-C 17-102, care prevede verificarea periodică a bunei funcționări a paratrăsnetelor cu dispozitiv de amorsare, în conformitate cu metodologia stabilită de fabricant, France Paratonnerres a dezvoltat și comercializează dispozitivul de testare portabil IONICHECK. În România, serviciul de testare a paratrăsnetelor este oferit gratuit de distribuitorul acestora, ECHIPOT SRL, la sediul firmei.

Paratrăsnete IONIFLASH MACH® testabile de la distanță

În cazurile structurilor cu cerințe speciale de supraveghere, de exemplu, platforme industriale cu un risc ridicat de poluare a mediului, amplasamente militare, spitale și în general acele obiective la care nivelul de protecție necesar este  I++, I+, I sau II, producătorul recomandă utilizarea paratrăsnetelor testabile de la distanță printr-o comunicație Bluetooth, IONIFLASH CONNECT®, sau cele testabile prin cablu, IONIFLASH MACH® TF. Aceste două modele pot fi foarte utile și în cazul în care este dificil accesul pentru demontarea paratrăsnetului.

Paratrasnetul IONIFLASH CONNECT® (1)

Paratrăsnetul IONIFLASH CONNECT® poate fi testat de la o distanță de maxim 100 m cu ajutorul unui smartphone pe care se rulează aplicația cu aceeași denumire.

Contorul IFLASHREPORT®

France Paratonnerres a dezvoltat și un contor de lovituri de trăsnete, denumit IFLASHREPORT®, care este de asemenea dotat cu comunicație Bluetooth către un smartphone, realizând în acest fel un ansamblu complet de monitorizare a instalației de protecție de la un singur telefon inteligent.

Contorul nou înregistrează ora, data și intensitatea descărcărilor în kA. Instalat pe conductoarele de coborâre, poate monitoriza loviturile de trăsnet captate de paratrăsnete, asigurând mentenanța preventivă a instalației exterioare de protecție împotriva trăsnetului. Având un domeniu de detectare între 1 kA – 100 kA și sensibilități la impulsuri de 8/20 ms și 10/350 ms, contorul IFLASHREPORT® poate fi instalat și pe conductoarele de legare la pământ din instalațiile electrice interioare, monitorizând în aceste cazuri supracurenții din acestea, asigurând astfel mentenanța preventivă a descărcătoarelor de supratensiuni tranzitorii.

Monitorizare completă cu un smartphone

Soluția monitorizării inteligente cu un smartphone a instalației de protecție formate din paratrăsnete și contoare este rezultatul cercetărilor privind supravegherea sigură și completă a sistemelor de protecție la trăsnet. Soluția a fost dezvoltatată pentru un prestigios obiectiv francez, și anume Turnul Eiffel din PARIS. Sistemul de monitorizare obținut oferă permanent și simplu rapoarte de informare pentru responsabilul cu securitatea locației.

www.echipot.ro

Share