Megger – Protecţie și siguranță la testarea electrică

Înainte de a începe testarea unei instalații electrice, Megger recomandă ca pentru evaluarea riscului să se ia în considerare utilizarea de cabluri de test prevăzute cu fuzibil.

DE CE SĂ UTILIZĂM CABLURI DE TEST CU FUZIBIL?

Un tester Megger este protejat intern de siguranțe fuzibile de înaltă calitate și spaţii de distanțare corespunzătoare categoriei de echipament și tensiunilor maxime de funcţionare ale instrumentului. În timpul testării poate apărea un pericol în cazul în care reţeaua electrică de alimentare este scurtcircuitată, ceea ce poate duce la explozie, arderea aparatului de test, formarea unui arc electric etc., toate acestea fără arderea siguranței interne a instrumentului.

Exemple ale modului în care reţeaua de alimentare poate fi scurtcircuitată: ​​

■ Eroarea umană din partea electricianului sau a altei persoane care lucrează la instalaţie

■ Un conductor prins accidental între o fază şi borna metalică de împământare

■ Integritatea aparatului de test a fost deteriorată de o reparație, suprasarcină, abuz sau stare de defect etc.

Siguranţele fuzibile din conductorii de test vor proteja operatorul prin întreruperea circuitului de test.

Cu toate acestea există şi dezavantaje:

​​■ Un fuzibil ars într-un conductor de test va oferi o indicație nulă pe instrument. Practici adecvate de lucru pot aborda şi remedia această problemă.

■ Cablurile de test folosesc siguranțe fuzibile de 500 mA, fiind compatibile GS 38  şi de 10 A și au o rezistență apreciabilă, ceea ce le face improprii atunci când se testează bucla pe sisteme sub tensiune.

Set cabluri cu fuzibil de 500mA                    Set cabluri cu fuzibil de 10A

■ Cablurile de test prevăzute cu fuzibil, în sine, vor adăuga o mică variabilitate în rezultatul testului. Acest lucru poate fi sau nu semnificativ în funcție de aplicația particulară. Aceasta poate fi o problemă majoră pentru testarea impedanței buclei de împământare.

Concluzie – Conductoarele de test cu fuzibil pot reduce semnificativ riscul în condiții de scurtcircuit, dar trebuie utilizate cu practici de lucru adecvate.

Conductoarele de test de 500 mA sunt disponibile ca accesorii opţionale pentru întreaga gamă de multimetre digitale AVO, seria de clampmetre DCM şi seria de testere de izolaţie MIT până la 1kV iar cele de 10 A pentru testerele de buclă LTW şi LT, precum şi pentru testerele multifuncţionale pentru instalaţii electrice MFT.

www.sebakmt.com

Share