MEGGER prezintă– Testarea aparatelor electrice echipate cu RCD

Multe dintre aparatele electrice şi electrocasnice fabricate recent au încorporat un dispozitiv de protecţie de tip RCD (Residual Current Device-dispozitiv de protecție la curenți  de scurgere-curenți reziduali) la atașat la cablul de alimentare, în încercarea de a spori siguranța în exploatare și de a proteja aparatul în cazul unei defecțiuni. Acest lucru este foarte bun și îi dă liniște proprietarului sau utilizatorului aparatului respectiv, totuși generează probleme personalului care efectuează inspecția de rutină pentru acel activ!

O rutină de test sugerată pentru un aparat cu legătură la pământ de clasă 1 prevăzut cu un dispozitiv RCD este:

  • Inspecția vizuală
  • Test de legare la pământ
  • Test diferențial de pierdere (resetare RCD la începutul testului)
  • Test de încărcare (apăsați butonul de test pe RCD în timpul acestui test pentru a verifica funcționarea corectă a RCD-ului – nu este posibilă efectuarea unui test RCD datorită faptului că nu există cale de revenire înapoi la testerul PAT).

Cablurile de extensie echipate cu RCD-uri trebuie testate şi ele similar unui RCD obișnuit. În plus, se poate efectua un test diferențial de pierdere. În acest caz dispozitivul RCD va trebui să fie pornit manual în timpul testului.

Testul de izolaţie nu va testa dincolo de RCD și, prin urmare, nu are valoare. Pentru a efectua un test de izolație, aparatul trebuie să fie pornit. Atunci când are montat un dispozitiv RCD, fără alimentarea cu energie a dispozitivului RCD, nu este posibil să fie pornit aparatul. Prin urmare, vor fi necesare alte teste pentru a se asigura siguranța în funcţionare.

Unele aparate sunt furnizate cu RCD-uri detașabile. În acest caz, este posibil să se testeze complet RCD-ul. Testarea unui RCD portabil pe un tester PAT se face prin conectarea conductorului IEC la RCD și apoi aducerea lui înapoi în testerul PAT, la conectorul IEC de lângă conectorul de test.

Codul de bune practici IEE pentru inspecția și testarea echipamentelor electrice în funcționare recomandă ca RCD-urile să fie testate cu un tester RCD. O serie de testere PAT disponibile acum, au funcția de testare RCD încorporată. Dispozitivul RCD poate fi verificat în funcție de valorile orientative din tabelul de mai jos.

Curent rezidual nominal de funcționare Timp maxim permis pentru oprirea dispozitivului
RCD-uri conform BS4293 și prize protejate cu RCD conform BS7288  

30 mA

 

200 ms

RCD-uri conform BS EN 61008 30 mA 300 ms

 

Gama de testere PAT de la Megger care au capacitatea de a testa dispozitivele RCD include modele: PAT320, PAT350, PAT410, PAT420 şi PAT450.

SebaKMT – Seba Dynatronic GmbH Reprezentanța în România
Str. Av. Ștefan Protopopescu nr.1, Bl.C6, Ap.25, sector 1, 011725 București tel: +40 (0)21 2309138; fax: +40 (0)21 2039381
www.megger.com;

www.sebakmt.com;

www.cabletestvan.com

Share