Lumina roșie ar putea îmbunătăți privirea persoanelor de peste 40 de ani

Agenția de presă Australian Associated Press a anunțat recent că lumina roșie ar putea îmbunătăți privirea persoanelor de peste 40 de ani. O mică lanternă cu LED, care emite lumină roșie intensă, ar putea ajuta la îmbunătățirea vederii în scădere la persoanele de peste 40 de ani,  au anunțat un grup de oameni de știință. Studiul realizat de University College London(UCL) , care implică un eșantion de mărime mica, de 24 de persoane, a arătat că   dacă privim la o sursă de lumină de lungime de undă lungă(corespunzător culorii roșu intens) timp de trei minute în fiecare zi este posibilă ” îmbunătățirea semnificativă a vederii ” la  oameni cu vârsta peste 40 de ani.

Celulele din retina ochiului încep să se deterioreze de la vârsta de aproximativ 40 de ani. Un fascicul luminos cu lungime de undă de 670 nm , ce corespunde unui colorit roșu profund, pe durata a de timp a  trei minute pe zi, ar putea încetini sau chiar inversa parțial procesul de degradare a văzului respectivelor persoane.

Oamenii de știință consideră că descoperirea, publicată the Journals of Gerontology, ar putea deschide calea către noi terapii oculare, care să fie accesibile ca și costuri și care pot fi făcute de pacient la domiciliu.

Celulele retinei ochiului încep să se deterioreze după vârsta de aproximativ 40 de ani. Potrivit cercetătorilor, ritmul acestei îmbătrâniri este cauzat parțial de o scădere a mitocondriilor celulare, al cărei rol esențial este de a produce energie și de a stimula funcția celulelor.

Autorul principal, profesorul Glen Jeffery, de la Institutul de Oftalmologie al UCL, a declarat: „Pe măsură ce îmbătrânești, sistemul tău vizual scade semnificativ, în special la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani.” Pentru a încerca să depășim sau să inversăm acest declin, am căutat să repornim celulele responsabile de îmbătrânirea retinei cu explozii scurte de lumină cu lungimi de undă  lungi „.

Cercetătorii au recrutat 24 de persoane, cu vârste cuprinse între 28 si 72 de ani, care nu aveau nici o boală oculară pentru a participa la studiul lor. Participanților li s-au oferit lanterne echipate cu LED-uri speciale cu led-uri cu lumina roșie, care ar putea îmbunătăți privirea persoanelor de peste 40 de ani. Acestea au fost rugate să meargă acasă unde au fost rugați să privească fasciculul de lumină roșie intensă al lanternei cu lungimea de undă de 670 nm , câte trei minute pe zi, timp de două săptămâni.

Persoanele implicate în studiu au fost apoi testate atât pentru vizualizarea culorilor, cât și pentru vederea la nivel scăzut de lumină. Conform rezultatelor cercetării, capacitatea de a detecta culorile s-a îmbunătățit cu până la 20% la unele persoane cu vârste de peste 40 de ani. Abilitatea de a vedea în lumină scăzută s-a îmbunătățit de asemenea  semnificativ în cadrul aceleiași grupe de vârstă, deși îmbunătățirile nu au fost la fel de dramatice ca și câștigurile observate în viziunea culorilor.

Efectul nu a fost observat la persoanele mai tinere, care aveau vârsta sub 40 de ani.

„Tehnologia este simplă și foarte sigură, folosind o lumină roșie intense, cu o anumită lungime de undă, care este absorbită de mitocondrii în retină, mitocondrii care furnizează energie pentru funcția celulară”, a spus prof. Jeffery. „Dispozitivele noastre(lanternele)  costă aproximativ 12 lire sterline pe bucată, astfel că tehnologia poate să fie extrem de accesibilă publicului.”

Share