Întrerupătorul diferențial de tip B de la DOEPKE

Întrerupătorul diferențial de tip B de la DOEPKE

Utilizarea unui întrerupător diferențial de tip B se impune pentru aplicațiile alimentate în trifazat sau pentru anumite aplicații la 230V c.a. (parcuri fotovoltaice). Atunci când în cazul unui defect apar curenți de fugă continui și curenți de fugă alternativi de înaltă frecvență, aceștia nu pot fi neutralizați printr-o protecție diferențială de tip A (prin întrerupătoare diferențiale standard).

Materialele electrice trifazate de clasa 1, susceptibile să producă curenți de defect cu componenta continuă, trebuie protejate în aceste cazuri în amonte, cu întrerupătoare diferențiale de tip B. Principalele materiale de acest tip sunt: variatoarele de viteză, invertoarele, încărcătoarele de baterii.

Grație gamei sale DFS 4 B, firma germană DOEPKE are cea mai importantă ofertă de pe piață de întrerupătoare diferențiale de tip B bipolare și tetrapolare compacte, cu frecvențe de declanșare de până la 100 kHz, respectiv 20 kHz. Cele trei modele propuse de DOEPKE în această gamă sunt: B SK, B+ și B NK.

  • Gama de modele de întrerupătoare diferențiale de tip B SK pentru protecția instalațiilor electrice, reprezintă cea mai vastă ofertă disponibilă pe piață în prezent.
  • Pentru o protecție la incendiu clasică pentru curenți de defect de până la 300 mA, modelul B NK este ideal.
  • Pentru o protecție întărită contra incendiilor, pentru curenți de defect de până la 420 mA, la frecvențe de până la 20 kHz se impune modelul B+.

Toate modelele sunt disponibile pentru curenți nominali de funcționare de la 16 A la 125 A, cu doar 4 module și fixare pe șină. Aceste aparate detectează curenții de defect cu componenta alternativă, continuă ca și toți curenții de fugă. Aceste întrerupătoare diferențiale de tip B reacționează la toți curenții de fugă, pentru toate frecvențele, de la 0 Hz (curent continuu lin) până la 100 kHz. Această largă arie de frecvențe face ca gama DFS 4 B să depășească exigențele normei CEI 62423, ce reglementează întrerupătoarele diferențiale de tip B.

Întrerupătoarele diferențiale de tip B în carcasă compactă de la DOEPKE acoperă plaja de curenți nominali de funcționare de la 100 A la 250 A, în versiunea 30 mA curenți de defect sau versiunea reglabilă de la 0,3 A la 1 A curenți de defect.

Întrerupătoarele diferențiale de tip B se utilizează pentru tablourile electrice care protejează motoare comandate prin convertizoare de frecvență ce produc curenți de defect continui liniari. Acești curenți nu sunt detectați de întrerupătoarele diferențiale clasice, care nu declanșează și nu asigură deci protecția eficace a persoanelor în acest caz.

Curenții de defect continui liniari pot face insensibile întrerupătoarele diferențiale clasice de tip A sau AC. În acest caz, protecția persoanelor nu este asigurată dacă un curent de defect alternativ apare în același moment. Doar întrerupătorul diferențial de tip B recunoaște toți curenții de defect.

Chiar și în condiții normale de utilizare, echipamentele comandate prin convertizoare de frecvență sunt la originea curenților de fugă mari. Această problemă este subliniată de norma EN 60439-4/A1, care prevede obligativitatea ca toate prizele de curent de calibru inferior sau egal cu 32 A, să dispună de protecție diferențială de 30 mA. În consecință, DOEPKE recomandă instalarea de tablouri de șantier echipate cu întrerupătoare diferențiale de tip B în zonele unde, datorită condițiilor de utilizare, apar curenți de fugă mici.

Echipamentele si domeniile unde ar trebui sa regăsim protecția diferențială de tip B sunt: macarale, poduri și scări rulante, pompe, ventilatoare, aparate de aer condiționat, echipamente medicale tip RMN, parcuri solare, echipamente de sudură, UPS-uri, fabrici de biogaz, ateliere de vopsitorie, ateliere de tâmplărie, stații de benzină, depozite de carburanți.

Pentru detalii consultați www.doepke.de.

Share