Interviu cu dl. Saulo Spaolanse, președinte Schneider Electric România

saulo spaolanse

Mihai Mateescu: Schneider Electric a evoluat în ultimii ani devenind un specialist global în managementul energiei, ce oferă soluții de creștere a eficienței energetice pentru toate segmentele de piață. Ce semnificație are această evoluție și cum a fost realizată această transformare de către Schneider? Cum percep acum clienții soluțiile legate de eficiența energetică și care sunt motivele pentru reducerea consumului de energie?

Saulo Spaolanse: Am luat această decizie în urmă cu câțiva ani, iar acum suntem recunoscuți în piață ca specialistul global în managementul energiei. Cum am ajuns aici? Am înțeles că energia este o chestiune extrem de importantă în contextul economic actual la nivel global. În mod uzual, oamenii nu se gândesc neapărat la câți kilowați vor economisi sau la reducerea de costuri, dar energia este vitală!

În Brazilia, în propria mea casă, am avut o pană de curent timp de 3 ore și niciun aparat nu funcționa. În astfel de momente poți realiza că nu poți trăi fără energie!

În ultimii 5 ani prețul la energie electrică a crescut cu 40% și energia devine în continuare din ce în ce mai scumpă. În plus, noi știm că există o mare dilemă: cererea de energie va crește de două ori la nivel mondial până în 2050 și în același timp avem misiunea să reducem emisiile de CO2 de două ori, pentru a evita un dezastru ecologic. Cum putem gestiona o asemenea situație?

Acesta este motivul pentru care am decis să ne concentrăm eforturile asupra eficienței energetice și pe managementul energiei. Nu suntem focusați nici pe producția de energie, nici pe transportul la consumator, suntem la mijlocul acestui lanț, în managementul energetic, în toate rețelele, în ceea ce numim multigrid. Scopul nostru este să transformăm rețeaua într-una cât mai inteligentă și adaptată nevoilor de astăzi.

Observ un mare interes pentru energiile regenerabile, atât în Europa cât și în Romania cu precădere. Energiile regenerabile sunt cheia, dar nu reprezintă totul. Este nevoie de investiții masive în acest domeniu pentru a se ajunge la o producție de energie verde care să conteze în balanța energetică. Conform estimărilor noastre, energiile regenerabile reprezintă cam 13 % din necesarul global de energie în prezent. În următorii 20 de ani, regenerabilele vor acoperi  maxim 20% din necesar. Cu toate acestea, noi, la nivel de companie sau chiar individ, trebuie să acționăm chiar în acest moment. Acest lucru este posibil în prezent grație soluțiilor de eficiență energetică. De exemplu, la fiecare kw/h de energie electrică pe care îl economisiți în casa dumneavoastră, economisiți o cantitate de energie echivalentă cu 3 kw/h la generare.

Explicația este că atât la producerea de energie electrică, cât și la transportul energiei și la distribuție, pierdem o mare cantitate de energie. De aceea ne concentrăm pe managementul energiei și pe creșterea eficienței energetice. Cea mai bună cale de a genera energie este de a economisi! Este de 3 ori mai eficient decât să producem!

Dacă analizăm în termeni globali cât de multă energie putem economisi teoretic astăzi prin creșterea eficienței energetice, aceasta este echivalentul a de 3 ori consumul de energie al tuturor țărilor! Deci avem un potențial uriaș la dispoziție!

Acesta este motivul puternicei implicări a Schneider Electric în oferirea de soluții și produse destinate eficienței energetice. În concepția noastră se pot întreprinde inițiative în patru etape:

 • în primul rând, oferim soluții pentru măsurarea energiei, pentru a ști cât de multă energie consumăm; fără să cunoaștem cât consumăm nu vom ști niciodată cât putem economisi;
 • în al doilea rând, vrem să acționăm asupra elementelor de bază ale sistemelor și recomandăm înlocuirea produselor mai puțin eficiente cu altele moderne, cu consumuri reduse și randament ridicat. Mă refer la produse de automatizare, la contactoare, întrerupătoare, echipamente de distribuție etc.;
 • în al treilea rând, trebuie să automatizăm sistemele energetice;
 • în al patrulea rând, trebuie să monitorizăm sistemele energetice pentru că trebuie să vedem permanent cum evoluează consumul de energie. Doar astfel avem posibilitatea de a decide ce se poate îmbunătăți pentru a crește eficiența energetică într-o clădire sau într-o fabrică.

Când discutăm cu managerul unei clădiri trebuie să avem informații permanente despre consumurile energetice pentru a putea lua decizii.

Avem ca exemplu în acest sens noua clădire care găzduiește sediul Schneider Electric din Paris, Franța, unde lucreaza aproape 2000 de oameni. Am redus de 3 ori consumul energetic în comparație cu cel înregistrat anterior în vechiul sediu, pentru același număr de angajați.

Cu ajutorul propriilor noastre soluții destinate eficienței în clădiri, putem îmbunătăți eficiența și căuta continuu noi metode de reducere a costurilor operaționale.

În fiecare zi putem acționa cu măsuri suplimentare pentru a crește eficiența energetică a clădirii pentru că monitorizăm permanent datele legate de consumuri și căutăm soluții de reducere a lor. Este ceva foarte vizibil. Este un exemplu bun care trebuie extins de Schneider Electric prin strategia sa de dezvoltare.

Statutul de furnizor complet de soluții pentru managementul energiei în clădiri ne oferă posibilitatea de a opera în:

 • HVAC control;
 • controlul iluminatului;
 • control acces și supraveghere video;
 • monitorizarea și controlul consumurilor;
 • siguranță și securitate.

Gestionarea tuturor proceselor dintr-o clădire poate fi cu ușurință integrată și controlată dintr-un singur punct, prin implementarea unei soluții avansate de management al clădirilor.

Este vorba de o ecostructură. Activăm ca furnizor de soluții cu ajutorul cărora facem energia sigură, fiabilă, eficientă, productivă și verde. Segmentele noastre țintă sunt: industrie, energie și infrastructură, clădiri, rezidențial, centre de date.

De exemplu, circa 40% din cheltuielile cu centrele de date sunt cheltuieli legate de energia electrică. Misiunea noastră ca furnizor de astfel de soluții este de a găsi calea cea mai eficentă pentru managementul energiei.

M. M.: Cum percep acum clienții soluțiile legate de eficiența energetică și care sunt motivele pentru reducerea consumului de energie?

S. S.: Probabil vă intrebați ce îi determină pe partenerii noștri să aleagă soluții de acest gen. Întotdeauna este o combinație de interese financiare cu cele de ordin operațional în exploatare. La o primă vedere există cel putin 3 motive majore de investiție:

 • reducerea cu până la 30% a costurilor cu energia;
 • protecția bunurilor și a persoanelor pe parcursul folosirii
 • creșterea ușurinței de exploatare a clădirii, precum și un nivel sporit al confortului ocupanților.

Aceste motive de fapt converg la menținerea valorii de piață la un nivel ridicat și obținerea unui grad de ocupare ridicat. În același timp, amprenta de carbon a unei clădiri este mai mică, ceea ce înseamnă atingerea unor performanțe reale de sustenabilitate.

În cazul comparării peisajului citadin bucureștean cu cel de acum 5 ani, sunt convins că veți remarca apariții de clădiri noi, care au fost echipate tocmai cu aceste soluții sofisticate.

M. M.: Clădirile sunt responsabile pentru circa 40% din consumul global de energie. Schneider Electric oferă soluții integrate pentru fiecare segment din această piață? Vă rugăm să menționați câteva exemple de game de produse care reduc consumul de energie în clădiri.

S. S.: V-am dat anterior un bun exemplu, cel al sediului nostru central din Paris.

Folosim pentru comunicație protocolul KNX, care poate controla toate sistemele unei clădiri, așa cum sunt sistemul de iluminat, cel de control prezență și cel de acces.

KNX poate controla toate dispozitivele individuale ale unei clădiri, cum sunt senzorii de prezență, care opresc iluminatul unei încăperi pe timpul în care nu este ocupată sau dimmerele pentru reglajul intensității luminii.

KNX este folosit de BMS-ul clădirii la controlul accesului și controlează utilizarea spațiului. De exemplu, dacă un angajat părăsește o încăpere, un întrerupător oprește iluminatul în acea încăpere. Un alt exemplu este utilizarea băii. Circa 2% din timpul nostru zilnic este petrecut în baie. Dacă plasăm un simplu senzor de prezență acolo și un comutator putem economisi energia consumată pentru iluminatul inutil. Investiția făcută se recuperează în circa 6 luni!

Datele arată că folosind KNX pentru comunicația cu diversele sisteme din clădire, împreună cu senzori de prezență, dimmere, controlul accesului, putem economisi circa 30% din consumul de energie al unei clădiri.

M. M.: Tema generoasă și intens dezbătută a „clădirilor verzi”, cu consumuri reduse de energie, interesează pe toată lumea, inclusiv UE. Există clădirile noi, dar și vechi, cu situații diferite, care trebuie să ajungă treptat la cerințele de performanță energetică specificate de directiva europeană de profil 2010/31/EU. Cum vedeți aceste inițiative ambițioase pe piața românească și cum vă implicați în promovarea investițiilor în soluțiile de dezvoltare sustenabile?

S. S.: Noi (Schneider Electric, n.r.) ne-am mutat în noul sediu din Paris în urmă cu un an. În acest caz, noi am decis să ne mutăm într-o clădire verde, eficientă energetic, deoarece se încadrează în strategia globală a companiei.

Cred că din ce în ce mai multe firme și oameni se vor muta în viitor în clădiri verzi (eficiente energetic n.r.). Care vor fi consecințele? Antreprenorii și investitorii pot atinge un grad mai ridicat de ocupare a clădirii dacă această clădire este verde. În al doilea rând, ei pot obține prețuri mai bune pentru vânzare sau închiriere. Când vorbim de clădiri verzi, investiția inițială este mai ridicată, dar cheltuielile lunare cu întreținerea sunt mai scăzute.

Există un echilibru la clădiri verzi, pentru că ele sunt mai scumpe atunci când se construiesc, dar cheltuielile lunare de întreținere la utilizarea curentă sunt mai scăzute.

Cu cinci ani în urmă, investiția în echipamente pentru eficiența energetică se recupera în circa 5 ani, având în vedere prețurile energiei de atunci.

Dar, așa cum spuneam la începutul discuției noastre, în acest interval a crescut substanțial prețul energiei, ceea ce a schimbat datele problemei, iar recuperarea investiției este mai rapidă.

De asemenea, nu trebuie uitat și beneficiul confortului sporit pe care o clădire verde îl oferă ocupanților.

În plus, Schneider Electric este partener al Romania Green Building Council de mai bine de doi ani. Alături de această organizație susținem popularizarea și promovarea clădirilor sustenabile. Experiența ne recomandă ca o companie cu expertiză in domeniu. Preocuparea noastră pentru dezvoltarea industriei construcțiilor verzi este în acord cu viziunea noastră.

M. M.: Puteți să ne menționați câteva proiecte relevante de „clădiri verzi” în care este implicat Schneider Electric?

S. S.: Pe parcursul ultimilor 2 ani am contribuit la dezvoltarea unor proiecte cu adevărat interesante, unde specialiștii Schneider Electric au pus în valoare cunoștințele și soluțiile noastre.

Aș menționa doar câteva nume cu rezonanță: Business Centre din Timișoara, City Gate și Lakeview din București, Sun Plaza, cel mai mare centru comercial din România.

Multe dintre ele au obținut certificări LEEAD sau BREEAM care confirmă standardul ridicat și preocuparea pentru sustenabilitate.

M. M.: În paralel cu creșterea consumului de energie și a rețelelor de transport, se pune problema integrării surselor de energie regenerabilă în rețeaua existentă. Aveți o soluție proprie pentru rezolvarea acestei probleme majore a infrastructurii energetice naționale? Foarte probabil, „smart grid” (rețeaua inteligentă) este o cerință esențială pentru integrarea surselor  regenerabile de energie. Care ar fi pașii de urmat prin care conceptul de „smart grid” să poată deveni realitate într-un timp rezonabil, de 10-15 ani în România? Care este poziția Schneider în acest domeniu în ceea ce privește conceptul, standardele, echipamentele?

S. S.: Este o revoluție în managementul energiei din ultima vreme.

Este mai mult sau mai puțin similară impactului internetului în viața noastră. Acum 10 ani, toate informațiile pe care le primeam despre mediul în care trăiam veneau de la tv, de la radio, din ziare. Eram un consumator pasiv de informație.

Acum însă, odată cu internetul, putem interacționa cu această informație, o putem distribui mai departe, putem verifica informațiile de la tv, putem folosi aceeași imagine.

Este un mod inteligent și interactiv de a folosi informația.

Același lucru este și cu energia electrică. Dacă ne uităm la trecut, la rețeaua electrică de exemplu, existau linii clare între generare, transport, distribuție și consumator.

Vorbind despre consumator, vorbim de rețelele din lumea întreagă, care ne furnizează energie pentru casa noastră, pentru ferma noastră, pentru industria noastră.

Iată că acum avem o revoluție. Astăzi, fermierul de exemplu, poate avea propria sa sursă de energie, constând în panouri fotovoltaice. El poate vinde această energie. Este o revoluție în modul nostru de a lucra cu energia. Este o nouă soluție. Care sunt actorii? Total diferiți față de cei consacrați. Găsim mult mai multe declanșatoare și este o revoluție mutându-ne de la rețeaua clasică spre o rețea de tip multigrid.

Aceasta interacționează cu hardware-ul mai mult decât cu software-ul, dar smart grid înseamnă o integrare inteligentă a celor două pentru a furniza o soluție optimă pentru cele mai multe dintre energii. Aceasta este ambiția noastră.

În primul rând, regenerabilele: putem avea regenerabile într-un generator, ca în cazul fermelor eoliene sau al celor solare.

În al doilea rând, în ceea ce privește autovehiculul electric, credem că trebuie să reconstruim infrastructura noastră. Pentru a încărca vehiculele electrice ne trebuie o mult mai mare eficiență, deoarece trebuie să gestionăm o cantitate considerabilă de energie electrică – este vorba de aceeași cantitate de energie pe care o consumăm acasă, utilizând întreaga ei capacitate. Trebuie să furnizăm o infrastructură de alimentare: stații de încărcare, conectoare și opțional o integrare sigură cu fotovoltaicele.

Dacă atunci când am avut pană de curent acasă, la mine în Brazilia, aveam un vehicul electric conectat la rețeaua casei, evitam pana de curent. Azi, pe glob sunt 750 de milioane de vehicule și estimările arată că vom avea un miliard și jumătate de vehicule. În România avem circa 5 milioane de vehicule, iar în viitor circa 10 milioane de vehicule. Experții din industrie estimează că, în 20 de ani, între 5% (conservatorii) și 25% (optimiștii) din vehiculele noi comercializate vor fi electrice. Evoluția aceasta va depinde însă și de comportamentul utilizatorilor.

www.schneider-electric.com

Share