Imprimantele portabile Brother P-Touch simplifică procesul de etichetare a instalațiilor electrice și de telecomunicații
Menținerea unor standarde de siguranță în domenii sensibile presupune implementarea și respectarea unor norme, proceduri și reguli, indiferent de domeniul aflat în discuție. Acestea au rolul de a reduce sau de a elimina unele riscuri cunoscute și creează rutine și predictibilitate. Toate acestea favorizează ulterior simplificarea și grăbirea procedurilor de mentenanță și de depanare, permițând totodată identificarea la timp a unor probleme.
Așa se întâmplă și în cazul instalațiilor electrice sau de telecomunicații, unde, o bună organizare permite celor care desfășoară activitate în mediul respectiv să o facă în deplină siguranță. Iar organizarea presupune, pe lângă echipamente și cabluri de calitate instalate într-un mod responsabil, marcarea corectă, vizibilă și de durată. De aceea, există reglementări legale pentru etichetarea unor astfel de instalații, de care trebuie ținut cont atunci când sunt proiectate, cu rolul de a permite identificarea vizuală rapidă a elementelor din componența sa, atât în exploatare, cât și în depanare. Toate acestea sunt prevăzute în “Normativul privind proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor”, indicativ I7-2011, la capitolul 5, subcapitolul 5.1, alineatul 5.1.4 – “Identificarea”. În cadrul acestuia, sub-alineatele 5.1.4.1 – 5.1.4.6 specifică regulile după care trebuie create și atașate elementele de identificare, în funcție de tipul și destinația fiecărui echipament sau cablu.
Chiar dacă regulile din domeniu sunt bine cunoscute de electricienii cu experiență, procesul de etichetare în sine se poate dovedi de multe ori anevoios și cu rezultate diferite de cele optime. Abordarea cea mai eficientă presupune crearea etichetelor pe teren, având acces fizic la instalație, dar asta presupune fie deplasarea de echipament voluminos și greu de folosit, fie utilizarea unor materiale cu rezistență în timp discutabilă. Desigur, mai există varianta realizării anticipate a elementelor de identificare, care să fie stocate și utilizate atunci când este nevoie de ele, dar astfel pot apărea situații în care nu este acoperit complet necesarul de materiale.
Ținând cont de toate aceste aspecte, Brother a creat seria P-Touch de imprimante portabile de etichete destinate cablurilor și panourilor electrice. Iar pentru a satisface cerințele și necesitățile legate de dotări și bugete disponibile ale tuturor segmentelor de piață, gama conține trei modele – PT-E550W, PT-E300VP și PT-E110VP – cu prețuri recomandate de achiziție extrem de atractive, de la 1169 de lei, 699 și, respectiv, 279 Lei.
Toate cele trei modele folosesc tehnologia de imprimare prin transfer termic, beneficiază de design ergonomic pentru a putea fi ținute în mână și sunt prevăzute cu tastaturi QWERTY pentru a permite redactarea rapidă a unei largi varietăți de etichete, care pot fi previzualizate pe ecranul LCD cu sau fără iluminare, în funcție de model.
Pe lângă setul complet de litere, cifre și semne de punctuație specifice tastaturii QWERTY, imprimantele portabile Brother P-Touch includ o listă completă de caractere accentuate și, extrem de util, o paletă extinsă de simboluri împărțite pe domenii de utilizare. Datorită acestora, tehnicienii pot personaliza etichetele rapid și intuitiv, printre altele cu semne specifice domeniilor electric, audio/vizual sau telecomunicațiilor, cu simboluri de siguranță, matematice sau grecești, cu exponenți și indici, cu săgeți și cu diverși marcatori.
Echipamentele tipăresc prin transfer termic pe benzi laminate, textile sau termo – contractabile de diverse lățimi, comercializate sub formă de casete. Etichetele pot fi redactate pentru a fi înfășurate pe cabluri, pentru a fi atașate cablurilor sub formă de steag sau pot fi concepute pentru a marca diferite componente sau panouri. Brother P-Touch PT-E110VP este modelul de bază și, în ciuda prețului de achiziție extrem de scăzut, oferă un grad ridicat de flexibilitate în redactarea elementelor de identificare. În plus, chipamentul beneficiază și cea mai bună portabilitate, mulțumită greutății de numai 400g. Acesta poate folosi benzi cu lățimi de 3.5, 6, 9 sau 12mm și, deși permite utilizarea unui singur font, suportă 3 dimensiuni și 10 stiluri de text.
Mai mult de atât, nu renunță la suportul pentru simboluri, lista completă incluzând 200 simboluri, alături de cele aproape 150 caractere accentuate. Iar pentru a imprima mai multe exemplare, dispozitivul asigură suport pentru până la 9 copii ale aceleiași etichete. În funcționare, PTE110VP folosește 6 baterii alcaline de tip AA (LR03/HR03), iar ecranul LCD de 58×23 mm poate reda până la 16 caractere pe o linie.
Modelul intermediar – PT-E300VP – adaugă iluminare ecranului LCD, care, de această dată, măsoară 67x40mm și poate reda până la 15 caractere pe 3 linii. Totodată, aparatul este prevăzut și cu o baterie reîncărcabilă BAE001 Litiu-ion. Pe lângă cele 4 variante de lățime a bandei compatibile cu PT-E110VP, Brother P-Touch PT-E300VP mai suportă și benzi de 18mm,
iar lista de simboluri disponibile a fost extinsă la 384 de semne. Astfel, au fost mărite listele de simboluri specifice domeniilor electric, audio/vizual și telecomunicații, au fost introduse mai multe simboluri de siguranță, mai multe caractere matematice și mai mulți marcatori, adăugându-se în același timp o serie de simboluri de interzicere. De asemenea, de această dată au fost implementate 7 fonturi cu 7 dimensiuni și 10 stiluri, fiind permisă tipărirea a până la 50 de copii ale aceleiași etichete. Mai mult, dispozitivul include și 50 locații de memorie, cu posibilitatea de a tipări coduri de bare și suport pentru protocoalele CODE39, CODE128, EAN-8,EAN-13, GS1-128 (UCC/EAN-128), UPC-A, UPC-E, I-2/5 (ITF) și CODABAR.
Brother E550WVP reprezintă vârful actual de gamă și este, prin urmare, cea mai performantă și cea mai dotată dintre cele trei imprimante portabile Brother P-Touch. Modelul suportă aceeași listă extinsă de simboluri și aceleași protocoale pentru crearea de coduri de bare ca PT-E300VP, dar, de această dată, sunt disponibile 14 fonturi cu 8 dimensiuni și 10 stiluri. În plus, echipamentul adaugă suport pentru benzi late de 24mm și permite tipărirea a până la 5000 de copii pentru aceeași etichetă. Pe lângă toate aceste îmbunătățiri semnificative,
Brother P-Touch E550WVP este prevăzut și cu interfață Wi-Fi. Cu ajutorul acesteia, utilizatorii pot realiza etichetele pe PC, Tablet PC sau smartphone prin aplicația software P-Touch, pentru ca apoi să le exporte către imprimantă. Pentru alimentare sunt folosite 6 baterii alcaline AA (LR03, HR03), ecranul de 75×45 mm suportă până la 16 caractere pe 3 linii, iar memoria are 99 de locații.
Datorită modului în care au fost concepute, precum și a portabilității deosebite, imprimantele portabile Brother P-Touch reprezintă cei mai buni parteneri ai tehnicienilor în activitatea de etichetare a cablurilor și panourilor electrice, indiferent de proiect sau de obiectiv. Mai mult, listele bogate de simboluri cu care sunt ele prevăzute permit realizarea unora dintre cele mai complexe și intuitive etichete din domeniu. Iar calitatea deosebită a casetelor cu bandă furnizate de Brother pentru imprimantele P-Touch garantează rezistența foarte bună pe termen lung a etichetelor, indiferent de condițiile de mediu.