ABB este în fruntea extinderii infrastructurii de încărcare pentru mașini electrice la nivel global

Fiecare stație de încărcare rapidă ABB care este pusă în funcțiune, conferă automobilelor electrice valoare și fezabilitate în întreaga lume. Se numește efectul de rețea în mobilitatea electrică. În întreaga lume, guvernele, afacerile cât și publicul larg se confruntă cu schimbările climatice, astfel încât necesitatea transportului electric curat devine mai stringentă ca niciodată. La urma urmei, aproximativ 25% din emisiile de carbon și gazele cu efect de seră reprezintă rezultatul transportului cu combustibili fosili.

ABB, lider global în electrificare, energie durabilă și mobilitate electrică, se poziționează într-un mod unic, jucând un rol important în adoptarea în masă a vehiculelor electrice – fie sub formă de autobuze și trenuri electrice, fie de nave maritime propulsate de sistemul de propulsie ABB Azipod®. Mai mult, în cazul mașinilor electrice, stațiile de încărcare rapidă ale ABB reprezintă un adevărat avantaj.
Capabile să încarce cu până la 200 kilometri (aproximativ 125 de mile) autonomia unei baterii în doar opt minute, încărcătoarele rapide ABB sunt instalate în rețelele rutiere din întreaga lume. Peste 7.000 stații de încărcare rapidă ABB de curent continuu au fost instalate în 60 de țări, iar numărul acestora este într-o continuă creștere.
Prin depășirea „anxietății de serie”, care a fost principalul obstacol în calea adoptării vehiculelor electrice (EV) de către publicul larg, aceste rețele de încărcare încep să ofere aceeași utilitate și confort pentru călători, așa cum au fost benzinăriile care au făcut ca mașinile cu combustibil fosil să fie omniprezente pe parcursul secolului trecut.
Acesta este efectul clasic de rețea. Fiecare mașină electrică suplimentară creează stimulente pentru operatorii de stații de încărcare pentru a instala și mai multe stații. Acest lucru, la rândul său, face mașina electrica mai fezabilă și mai tentantă pentru șoferi. Cu alte cuvinte, fiecare mașină și încărcător adăugate la rețea fac rețeaua mai valoroasă pentru toți ceilalți. Și în cazul încărcătoarelor rapide ABB – în fruntea cărora se află Terra HP – termenul „rețea” înseamnă literalmente o rețea. Datorită capabilităților digitale ale ofertei ABB Ability™, încărcătoarele rapide ale ABB sunt conectate în rețele în care pot fi încorporate cu sisteme electronice de plată și pot permite monitorizarea și întreținerea de la distanță din cadrul centrelor de control.
În Europa, unde reducerea emisiilor de carbon reprezintă o prioritate, politica publică tinde să favorizeze vehiculele electrice și rețelele de tarifare. Rezultatele obținute până acum sunt impresionante, în special în țările nordice, unde energia hidroelectrică oferă energie electrică curată și regenerabilă. Norvegia are cea mai mare cotă de piață din lume în ceea ce priveste vânzările de autovehicule complet electrice, aceasta fiind de peste 22%. ABB, care furnizează încărcătoare rapide celei mai mari flote de autobuze din Norvegia, a furnizat, peste 500 de încărcătoare pentru mașini electrice în această țară.
În timp ce combustibilii fosili încă reprezintă 20% din consumul total de energie, guvernul islandez a pus în aplicare un program de stimulare, finanțat de stat, în vederea creșterii gradului de utilizare al vehiculelor electrice. Acest lucru are deja un impact – astăzi existând mai mult de 6.000 de autovehicule electrice, comparativ cu doar 90  în 2014. Țara, clasată pe locul doi printre națiunile europene ca și cotă de piață EV, a beneficiat de peste 20 de stații de încărcare rapidă ABB de-a lungul Rutei 1, drumul de 1.300 kilometri, care este principala autostradă a țării și coloana vertebrală logistică a acesteia. Infrastructura pentru vehicule electrice se află în creștere pe tot cuprinsul Europei. Danemarca are acum mai multe stații de încărcare decât stații de benzină. Și în acest an, în Olanda, Fastned, operatorul de tarifare a rețelei, în parteneriat cu ABB, a montat încărcătoare de 350kW în țară. Germania, cu politica sa de tranziție energetică Energie wende, este una dintre națiunile cele mai dedicate  în mobilitatea electrică. De-a lungul autostrăzilor germane, furnizorul de energie EnBW a instalat deja aproape 200 de încărcătoare rapide EV la stațiile de alimentare Tank & Rast.
Producătorii auto germani își îndeplinesc și ei partea lor, împreună cu grupul joint-venture de rețea de încărcare Ionity, ai căror membri sunt BMW Group, Daimler AG, diviziile Audi și Porsche ale VW Group, precum și compania Ford Motor. Până în 2020, Ionity intenționează să opereze o rețea de aproximativ 400 de posturi rapide de încărcare în 24 de țări europene.
ABB, în calitate de furnizor al companiei Ionity, a livrat deja șase încărcătoare rapide de 350kW pentru sistemul din Elveția – primele încărcătoare instalate pe continent cu cabluri răcite cu lichid în Europa. De asemenea, ABB a făcut recent un cadou de 30 de stații de încărcare rapidă orașului Zurich, care găzduiește sediul companiei, cu ocazia aniversării a 30 de ani a ABB.
În Franța există deja rețele de stații de încărcare rapidă ABB. Distribuitorii de autovehicule au instalat peste 100 în toată țara ca un avantaj pentru cumpărători. Pe insula mediteraneană franceză Corsica, stațiile de încărcare ABB Terra au fost instalate de către Driveco, o filială a companiei Corsica Sole, furnizor de energie electrică solară generată pe insulă.
În Italia, ABB a furnizat stații de încărcare în cadrul proiectului Unit-e, finanțat parțial de Comisia Europeană. Planul prevede o rețea de stații de încărcare care să permită mașinilor electrice să meargă 2.000 de kilometri de la Genova la Dublin, Irlanda. Când rețeaua va fi completă, șoferii își vor putea încărca vehiculele rapid și ușor de-a lungul drumului, indiferent de modelul, tensiunea sau sistemul de plăți al EV.
Alte țări de pe continent integrează, de asemenea, mobilitatea electrică. O rețea de încărcare rapidă se extinde rapid în Republica Cehă mulțumită ABB, care a furnizat 80 de stații de încărcare unui număr variat de operatori de rețea și comercianți cu amănuntul. Stațiile de încărcare rapidă ABB pot fi găsite de asemenea pe un număr tot mai mare de drumuri și autostrăzi din Bulgaria.
În România, ABB pune la dispoziție toate soluțiile furnizate de Grupul ABB, începând de la stații de 4,6kW, cu încărcare lentă, până la superchargere de 350kW.

Date tehnice Terra HP
Familia Terra HP de la ABB are un curent ridicat, astfel că poate încărca simultan 2 vehicule electrice de 400 V și 800 V la putere maximă. Cu un curent de 375 A, un singur cabinet de alimentare poate încărca un vehicul la tensiunea de 400 la V și la o putere totală de 150 kW în mod continuu.
Tehnologia unică de distribuire a puterii în curent continuu, denumită Dynamic DC, asigură cel mai eficient mod de a încărca mai multe vehicule electrice simultan cu optimizarea conexiunii la rețea.
Terra HP este ideală atât pentru opririle pe autostrăzi pentru odihnă cât și pentru opririle scurte în benzinării. Sistemul este extensibil în timp și este posibilă adăgarea de dulapuri de putere suplimentară și posturi de încărcare suplimentară după instalarea inițială. Acesta este o moda litate eficientă de a construi puncte de încărcare extensibile pe măsura creșterii cererii de pe piață, pe măsură ce vehiculele electrice se înmulțesc.
Un singur dulap de alimentare poate încărca o baterie de 400 V a unui vehicul electric la puterea maximă de 150 kW (375 A) continuu. Cu tehnologia de partajare a puterii DC, un dulap de putere de două prize poate încărca două vehicule electrice simultan, distribuind între cele două posturi de încărcare puterea de până la 350 kW și curentul maxim de 500 A, optimizând racordul la rețea disponibil. Sistemul are cea mai mare disponibilitate datorită redundanței în alimentare și comunicare și cablurilor de încărcare răcite individual. Mai mult decât atât, cabinetul de putere și-a dovedit deja fiabilitatea în instalările comerciale de pe teren.

Caracteristici principale ABB Terra HP
• Curent de 375 A per cabinet;
• Tehnologia Dynamic DC oferă 500 A pe post de încărcare, pentru a încărca mai multe vehicule electrice simultan;
• Domeniu larg de tensiune: 150 – 920 V;
• Sistem modular: 175 – 500 kW;
• Este adecvat pentru vehiculele electrice actuale și pentru cele din generațiile viitoare;
• Suportă CCS (cabluri de 500 A răcite cu lichid),
CHAdeMO (200 A) și GB (500 A) încărcare standard;
• Răcitorul  integrat în postul de încărcare permite instalare ușoară;
• Distanța dintre dulapurile de alimentare și posturile de încărcare de până la 150 m;
• Afișaj cu ecran tactil de 7” cu luminozitate ridicată, intuitiv și ușor de utilizat;
• Opțiuni de plată multiple.

Specificatii tehnice
• Puterea de ieșire în DC pe cabinet de alimentare: 175 kW la vârf și 160 kW în regim continuu (375 A);
• Tensiunea de ieșire DC: 150 – 920 V curent continuu;
• Curent maxim DC: 375 sau 500 A pe post de încărcare;
• Intrare AC (versiune CE): trifazat 400 VAC ± 10%, 265 A, 174 kVA, 50 Hz;
• Factor de putere > 0,99;
• Eficiență (la sarcină maximă): 95%;
• Protecție la impactul mecanic: IK 10 (ecran: IK 08);
• Grad de protecție: IP 54, realizat din oțel inoxidabil, permite utilizarea în aer liber;
• Temperatura de operare: -35 ° C până la +55 ° C;
• RFID: ISO/IEC 14443A/B, ISO/IEC 15393, FeliCa™ 1, NFC, Mifare, Calypso (opțional: Legic);
• Conexiuni comunicație: rețele GSM/2G/3G 10/100 base -T Ethernet;
• Conformitate și certificare: CE, UL, cUL, RMC, EAC,
KC, EN 61851, EN 62196, CHAdeMO 1.2, IEC
61000-6-3 Clasa B EMC, DIN 70121, ISO 15118.
Dulapul de alimentare
Dimensiuni (Î x L x l): 2103 x 1170 x 770 mm
Masă: 1340 kg.

Postul de încărcare
Dimensiuni (Î x L x l): 2200 x 520 x 400 mm;
Masă: 350 kg.
Opțiuni posibile pentru ABB Terra HP
• Detecția prezenței mașinii;
• Ecran tactil de înaltă luminozitate de 15”;
• Interfață personalizabilă;
• Echilibrarea încărcării site-ului de încărcare;
• Terminal de plată integrat.
ABB SRL Str. Gara Herastrau 4D,Cladirea C, Et. 8, Tel: 0372 158 200 ; 021 310 4375
Email: abb.office@ro.abb.com, Contact – Petruș Tepeluș, abb.com.ro

Share