Importanța și beneficiile testerelor PAT de la Megger

Testerul PAT este un instrument dedicat numai pentru testarea electrosecurității a echipamentelor electrice în conformitate cu standardele naționale și locale recu noscute. În funcție de localizare, aceste standarde pot fi adoptate în legislație. Acestea pot fi cerințe pentru anumite industrii sau organizații comerciale, sau doar o idee bună. În multe cazuri, producătorii de aparate electrice de larg consum care doresc să exporte pe piețele externe vor fi obligați, uneori chiar de legislația națională, să se asigure că produsele au fost testate în condiții de siguranță. Dacă se efectuează testarea la momentul fabricării, se vor economisi bani, se va putea elimina riscul de a avea produse neconforme în țara de destinație.

Agențiile independente de standardizare, cum ar fi UL, CSA, NFPA și NEC, s-au străduit mult să stabilească regulile și practicile de electrosecuritate, iar producătorii de echipamente de test au profitat de aceste linii directoare pentru a dezvolta metode de test eficiente și instrumente fiabile. Majoritatea incidentelor sunt accidente de muncă în zona comercială și industrială; cu toate acestea, există și multe accidente de uz casnic. Mai puțin dramatice, dar mult mai frecvente, sunt incendiile declanșate de echipamente electrice defecte. Incendiile industriale, comerciale și interne au toate, ca o cauză principală, defectele electrice. Protecția este testarea de electrosecuritate a aparatelor.


Un tester de electrosecuritate nu este un dispozitiv de măsurare, deși măsurarea face parte integrantă din funcționarea acestuia. Mai degrabă, este vorba în primul rând de un dispozitiv de tip trece / nu trece care utilizează măsurătorile electrice ca mijloc de a face determinarea trecerii sau a eșecului. Măsurătorile reale sunt afișate și reținute și pot fi folosite ca informații vitale în timpul reparării și recalibrării, precum și pentru păstrarea înregistrărilor necesare și a probelor de test. Conceptul de „portabil” este larg. Acesta include practic orice are un cablu de alimentare și poate fi mutat fără nimic mai mult decât o simplă deconectare.
Dintre testele efectuate de seria de testere Me gg e r PA T400 amintim testarea cablului de împământare prin injecția unui curent selectabil de până la 25 A și măsu rarea rezistenței, testarea rezistenței de izolație cu o tensiune continuă selectabilă, măsurarea curenților de pierdere existenți în regim de lucru normal în trei moduri diferite, diferențial, de atingere, de rezervă și testul flash sau de rigiditate efectuat cu o tensiune alternativă selectabilă de ordinul kilovolților. O ierarhie de siguranță este întotdeauna integrată în procedura automată, astfel încât testele să fie efectuate în ordinea corectă: legătura la pământ în primul rând, apoi rezistența de izolație, curenții de pierdere și, la final, testul operațional. Testele „flash” se efectuează separat, deoarece sunt încercări de stres deliberate și sunt efectuate numai pentru punerea în funcțiune și reintroducerea în exploatare, nu pentru între ținerea de rutină.
Testerul PAT de la Megger va executa regimul de teste secvențial iar în caseta de rezultate va lista fiecare test în ordinea corectă și evidențierea cu verde pe măsură ce fiecare este trecut. Dacă un test nu reușește, întregul regim este oprit, astfel încât obiectul testat să poată fi reparat și retestat. Pot fi implementate suprascrieri, dar nu este o idee bună să continuăm testarea unui dispozitiv pentru care s-a indicat un eșec. La fel de importantă și utilă, ca și testul în sine, este memorarea și gestionarea datelor. Evidența este esențială pentru ca autoritățile, inspectorii de asigurări și clienții să poată fi siguri că echipamentul a fost menținut în condiții de siguranță, conform unor standarde obiective și acceptate.
Vă așteptăm la IEAS 2018 – standul A17 – Sala Unirii.

SebaKMT – Seba Dynatronic GmbH Reprezentanța în România
Str. Av. Ștefan Protopopescu nr.1, Bl.C6, Ap.25, sector 1, 011725 București tel: +40 (0)21 2309138; fax: +40 (0)21 2039381
www.megger.com;

www.sebakmt.com;

www.cabletestvan.com

Share