Grupurile electrogene Himoinsa pentru condiții de climă extreme
Cum să vă configurați grupurile electrogene astfel încât să ofere în continuare performanțe optime ?
Condițiile dificile de mediu pot afecta serios performanțele unui grup electrogen. Prin adaptarea acestuia la condițiile de mediu și luarea unei serii de măsuri suplimentare, pot fi atinse performanțe maxime, indiferent de locul în care se derulează proiectul. „(Omul) Nu este cea mai puternică dintre speciile care supraviețuiește și nici cea mai inteligentă care supraviețuiește. Este cea mai adaptabilă la schimbare”, afirma naturalistul britanic Charles Darwin. Lipsa de adaptare la mediul înconjurător face să nu putem realiza orice activitate la nivel de 100%. Procesul de reducere a parametrilor nominali /capacității nominale de funcționare a unui echipament, este cunoscut în engleză ca „derating”. Un astfel de proces se petrece la grupurile electrogene atunci când există modificări față de mediul în care grupurile funcționează de obicei. Este necesar în acest caz, adaptarea grupurilor electrogene, astfel încât ele să funcționeze în continuare la parametrii nominali. De aceea, înainte de a selecta caracteristicile grupului electrogen, trebuie identificate clar condițiile de mediu în care acesta va funcționa.
Există patru factori determinanți principali în studiul viabilității unui grup electrogen în condiții climatice extreme:
- Temperatura
- Umiditatea
- Presiune atmosferică
- Calitatea aerului: aceasta depinde de mai mulți factori, inclusiv concentrația de oxigen, particulele în suspensie în aer, salinitatea și diverși contaminanți ai mediului, printre alții.
Temperaturile de sub -10 ° C sau de peste 40 ° C, umiditatea de peste 70% sau un climat deșertic cu o cantitate mare de praf aerian sunt exemple clare de condiții extreme de mediu. Toți acești factori pot cauza probleme și pot scurta durata de funcționare a grupurilor electrogene, fie dacă acestea funcționează în regim de standby, deoarece trebuie să rămână oprite pentru perioade lungi de timp, fie dacă grupurile funcționează în regim permanent, deoarece motorul termic se poate încălzi ușor din cauza numărului de funcționare ore și cu atât mai mult în medii cu praf.
Ce se poate întâmpla cu un grup electrogen în condiții extreme de climă caldă sau rece?
Climatul extrem de rece poate face ca unele componente să se defecteze la temperaturi sub nivelul de îngheț. La sub -10 ºC se pot întâmpla următoarele:
- Dificultăți de pornire din cauza temperaturii scăzute a aerului.
- Condensarea umidității pe alternator și radiator poate crea pojghițe de gheață.
- Procesul de descărcare a bateriei poate fi accelerat.
- Circuitele care conțin fluide, cum ar fi uleiul, apa sau motorina pot îngheța.
- Filtrele cu ulei sau diesel pot să se înfunde.
- Stresul termic la pornire poate fi produs prin trecerea de la o temperatură extrem de scăzută la una extrem de ridicată într-o perioadă relativ scurtă de timp, riscând blocarea motorului și întreruperea circuitelor (de ungere și de răcire).
- Piesele mobile ale motorului devin mai sensibile la rupere, de asemenea datorită posibilei înghețări a lubrifiantului.
Dimpotrivă, mediile extrem de fierbinți (peste 400 C) duc, în esență, la o reducere a puterii în funcționare, datorită variației densității aerului și a concentrației sale de O2 , necesare pentru a realiza procesul de ardere. Există cazuri particulare pentru medii precum:
Climate tropicale și mediul din junglă:
În acest tip de climă, temperaturile foarte ridicate sunt combinate cu niveluri de umiditate deosebit de ridicate (adesea peste 70%). Grupurile electrogene neprevăzute cu contramăsuri, pot pierde aproximativ 5-6% din putere (sau chiar procente mai mari). În plus, umiditatea intensă face ca înfășurările de cupru ale alternatorului să fie supuse oxidării rapide iar rulmenții sunt deosebit de sensibili. Efectul este similar cu cel pe care l-am găsi la temperaturi extrem de scăzute.
Climate deșertice:
În climatele deșertice, există o schimbare drastică între temperaturile din timpul zilei și din timpul nopții: în timpul zilei temperaturile pot atinge peste 40 °C, iar noaptea pot scădea la 0 °C. Problemele pentru grupurile electrogene pot fi de două feluri:
- Probleme datorate temperaturilor ridicate din timpul zilei: o scădere a puterii datorită unei variații a densității aerului, a temperaturii ridicate a aerului care poate afecta capacitatea de răcire a aerului din componentele grupului electrogen și în special blocul motor etc.
- Datorită temperaturilor scăzute din timpul nopții: dificultate la pornire, descărcare accelerată a bateriei, stres termic pe blocul motor etc.
Pe lângă temperatură, presiune și umiditate, există și alți factori care pot afecta funcționarea grupului electrogen:
- Praful aerian: Poate afecta sistemul de admisie al motorului cu aer proaspăt ca și sistemul de răcire, prin reducerea fluxului de aer în radiator. Poate afecta componentele electrice ale panoului de control, alternatorului etc.
- Salinitatea mediului: afectează, în general, toate piesele metalice, dar mai important este carcasa alternatorului și a grupului electrogen.
- Produse chimice și alți contaminanți abrazivi: În funcție de natura lor, acestea pot afecta electronica, alternatorul, carcasa, ventilația și alte componente în general.
Configurație recomandată în funcție de locația grupului electrogen
Producătorii de grupuri electrogene iau anumite măsuri pentru a evita inconvenientele descrise mai sus. În funcție de tipul de mediu, se pot aplica următoarele măsuri.
În cazul climatului rece extrem (<-10 °C ), pot fi incluse următoarele:
-Protecția la temperatură:
– Echiparea cu rezistență electrică pentru încălzirea lichidului de răcire a motorului
- Cu pompă
- Fără pompă (prin convecție)
– Rezistență electrică pentru încălzirea uleiului
- Cu pompă. Sistem de încălzire cu pompă integrată în circuitul lichidului de răcire
- Prin carter sau prin rezistențe electrice imersate
– Încălzire combustibil
- În prefiltru
- În furtun
– Sistem de încălzire cu arzător diesel pentru locurile în care nu este disponibilă o sursă de alimentare auxiliară
– Încălzire la admisia aerului
– Rezistențele de încălzire ale compartimentului generatorului electric
– Încălzirea panoului de control. Unități de control cu rezistență electrică pe afișaj
Protecție împotriva zăpezii:
– Huse de zăpadă „Snow-Hood”
– Filtru alternator
– Lamele motorizate sau sub presiune
Protecție la altitudini mari:
– Alegerea de motoare turboalimentate (pentru puteri sub 40 kVA și conform modelului, deoarece la puteri mai mari turboalimentarea este standard)
În climatele cu căldură extremă (> 40 °C):
Protecții împotriva temperaturii:
– Radiatoare la 50 °C (temperatura ambiantă)
- Carcasă deschisă
- Carcasă/container
– Răcirea circuitului de retur al combustibilului
– Motoare speciale care să reziste la temperaturi peste 40 °C (pentru grupurile electrogene pe gaz)
Protecția împotriva umidității:
– Lacuri speciale pe alternator
– Rezistență anticondensare în alternator
– Rezistență anticondensare în panourile de control
– Vopsea specială
- C5I-M (pentru container)
- Folosirea de amorsă îmbogățită cu zinc (pentru carcase)
Protecție împotriva nisipului / prafului:
- Capcane de nisip în prizele de aer
- Lamele cu deschidere la presiunea aerului sau motorizate
- Filtru alternator
- Filtru ciclon în motor
HIMOINSA, cu o experiență de aproape 40 de ani în fabricarea de grupuri electrogene, a dezvoltat proiecte multiple pentru zone cu climă extremă, obținând rezultate de succes. Unele dintre acestea din ultimii ani sunt:
- Portul Constanța (România)
- Gas Petroamazonas (Ecuador)
- Aeroportul din Alger (Algeria)
- Spitalul orașului Ikitelli (Turcia)
- Centrale electrice în Antarctica
Concluzii:
O configurare corectă a grupului electrogen și efectuarea de studii preliminare asupra climei zonei de amplasare a echipamentului (temperatură, condiții de umiditate, presiune și poluanți atmosferici) vor ajuta la prelungirea duratei de viață a grupului electrogen și la menținerea performanței sale maxime și în stare perfectă, pe lângă reducerea sarcinilor de întreținere cu accesoriile adecvate. Echipa completă și experimentată de tehnicieni HIMOINSA efectuează întotdeauna aceste studii preliminare pe șantier și pot ajuta la luarea celor mai potrivite decizii de configurare pentru proiectul dvs.