Estetică și funcționalitate
Designul de interior flexibil și adaptabil cunoaște un boom în prezent, nefiind doar un simplu trend
Într-o perioadă de schimbare dinamică dominată de inovație, designul de interior devine parte a mediului în continuă schimbare. Și această evoluție este la fel de adevărată pentru sectorul iluminatului, care continuă să ofere funcții și o estetică și funcționalitate noi.
Flexibilitate deplină
În prezent, birourile trebuie să fie proiectate flexibil, astfel ca locul de muncă al echipei să poată servi, de asemenea, ca o sală de întruniri ad-hoc, pentru prezentări, workshopuri, și rapid să se transforme într-un spațiu de birouri comun pentru mai multe companii diferite.
Această flexibilitate se extinde și la alte tipuri de clădiri. O zonă de socializare din timpul zile din holul hotelului trebuie să găzduiască un cocktail confortabil seara. Spațiile de reculegere din biserici pot fi transformate temporar în săli de concerte pline de viață, muzeele devin săli de conferințe cu scene pentru discuții, magazinele de modă devin săli de evenimente mondene iar spațiile urbane devin galerii în aer liber. Chiar și noi experimentăm acest tip de utilizare hibridă în casele noastre: camera de zi, centrul vieții de familie, aduce familia împreună pentru micul dejun dimineața, devine biroul de acasă și sală de joacă în timpul zilei, iar seara trebuie să găzduiască cu eleganță o cină cu prietenii.
Contribuția luminii la flexibilitate
Pentru ca toate aceste scenarii să aibă succes, posibilitatea unor schimbări ale sistemelor de iluminat în funcție de utilizarea spațiului iluminat este un factor crucial. Light + Building 2020 va prezenta soluții de iluminat care fac posibile variabilitatea și adaptabilitatea sistemelor de iluminat moderne, atât din punct de vedere al designului, cât și al tehnologiei. În numeroase domenii de aplicare – de la spații de fabricație și birouri până la spațiile rezidențiale – o nouă estetică funcțională a iluminatului vine acum în prim plan.
Noi infrastructuri de iluminat
În centrul acestei noi infrastructuri se găsesc sistemele de iluminare montate pe șine; ele pot fi montate în mai multe moduri diferite – direct pe tavan sau pe perete sau pot fi suspendate. Este foarte simplu să schimbi poziția surselor individuale de lumină oriunde de-a lungul șinelor și astfel se adaptează iluminatul la contextele care se schimbă.
Și tot timpul se adaugă noi dezvoltări majore cum ar fi șinele cu forme curbe de exemplu. Formele curbate facilitează design-urile creative și oferă o soluție la problema pieselor liniare destul de clare cunoscute până acum. De asemenea, sunt disponibile unități modulare interschimbabile care pot fi utilizate ca blocuri de construcție pentru a crea forme până acum fără precedent. Soluțiile elegante pentru trecerea de la perete la tavan devin acum posibile oriunde în cameră.
Luminile pentru plafon
Se pot crea pentru plafon, structuri de iluminat la scară largă, care acoperă suprafețe mari, adaptate oricărui interior și oricărui tip de arhitectură, oricât de neobișnuit ar fi. Se poate realiza un iluminat în formă de candelabru, alcătuit din piese individuale, ce pot fi asamblate împreună pentru a adăuga o notă de strălucire modernă. Lumina devine astfel un element arhitectural, sculptural, care ajunge în fiecare colț al camerei.
Acest lucru este, de asemenea, bazat pe noile materiale conductoare și conectori, care pot fi adăugate la mixul utilizat: textilele, piele și cauciucurile constituie acum infrastructuri inovatoare de iluminat flexibil. După cum arată clar Light + Building 2020: poezia își găsește calea în proiectarea funcțională a iluminatului și aduce cu sine noi calități casnice – chiar și la iluminatul spațiilor mari de birouri și la spații publice.
Estetică și funcționalitate în Configurarea cerințelor de iluminat pentru a se potrivi cu fiecare situație
Adecvat infrastructurii conductoarelor electrice, producătorii oferă colecții de corpuri de iluminat într-o varietate de modele care pot fi reunite într-un colaj de iluminat: o sursă de lumină liniară, subțire, care alternează cu spoturi și proiectoare de exemplu. Acestea sunt, de asemenea, concepute modular și apar din ce în ce mai mult ca un complement perfect pentru interioarele hibride: abajururile, materialele, suprafețele, precum și tipul și calitatea luminii sunt acum capabile să fie juxtapuse și ajustate pentru a se potrivi nevoilor individuale.
Abordarea modulară pe blocuri constructive se potrivește la fel de bine cu iluminatul tehnic. Corpurile de iluminat din zilele noastre devin instrumente de iluminat digital de înaltă performanță, echipate cu o multitudine de comenzi electronice. În același timp, aceste surse de lumină de înaltă calitate se apropie de lumina naturală a zilei. Accesoriile opționale includ difuzoare și lentile, precum și filtre magnetice și digitale, cu rezultatul că modelul de iluminat poate fi schimbat subtil dintr-unul focalizat într-un unghi îngust într-un sistem de iluminat a unei suprafațe ample sau un system de iluminat cu lumină complet difuză – totul controlat de pe telefonul mobil.
În plus, lumina poate fi reglată în mod continuu: reglarea temperaturii de culoare de la rece până la iluminatul cald are o contribuție valoroasă și aici.
Un singur corp de iluminat poate fi configurat pentru a satisface întreaga gamă de necesități de iluminat: de la iluminat concentrat, de lucru, până la iluminare difuză pentru camera de zi.
În viitor, iluminatul va fi capabil de modificări și adaptări ad-hoc în multe moduri diferite, pentru a crea întotdeauna o stare de iluminat adecvată. Sursele de lumină digitale au devenit acum atât de „inteligente” încât corpurile de iluminat pot comunica între ele printr-o rețea. Chiar și scenariile de iluminat cu grupuri de lumini selectate nu prezintă o problemă. De asemenea, sistemele de iluminat pot prelua funcții suplimentare, care includ stocarea și transmiterea informațiilor despre consumul de energie. Light + Building 2020 va prezenta cele mai noi evoluții ale industriei și va oferi vizitatorilor săi oportunitatea de a le vedea în premieră la Frankfurt pe Main.
Amestecă și potrivește, până la ultimul detaliu
Noua estetică funcțională de iluminat, cu tendința sa către construcția de sisteme, s-a răspândit acum la lămpile decorative suspendate, de perete și standard. Și aici, ideea perversă este de „amestecă și potrivește”. Noile modele pentru abajururi, materiale, suprafețe și culori sunt la fel de capabile să fie selectate pentru a se armoniza cu ambianța generală, așa cum se armonizează aspectele tehnice ale surselor de lumină. Aceasta înseamnă că sistemele de iluminat sunt echipate cu o gamă largă de caracteristici și sunt, de asemenea, capabile să satisfacă și nevoia de lumină de lucru. În plus, corpurile de iluminat decorative sunt, la rândul lor, compatibile cu sistemele de iluminat montate pe șine: lămpile cu pandantiv de ce urcă și coboară , de exemplu, pot fi apoi reglate și pe orizontală. Pentru situațiile în care o zonă de salon este necesară ca loc de întâlnire, lămpile suspendate pot fi ridicate. Flexibilitatea maximă este numele jocului !
Noi dimensiuni ale funcțiilor iluminatului
Dar asta nu este totul. Pentru situații arhitecturale cu spații mari, întunecate, panourile luminoase pot reproduce aproape integral lumina zilei. Pentru aceasta, tehnologia OLED este cea mai utilizată. Panourile modulare de tavan, de exemplu, nu numai că simulează lumina naturală dar creează și starea de spirit generată de lumina zilei. Tehnologia iluminatului face salturi ample în mai multe direcții iar Light + Building 2020 oferă un ghid prin complexitate acestora.