Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene

Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene

Furnizorul și distribuitorul de energie electrică Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene, aflate în stadiul de „gata de construcție”, întrucât investițiile în energie regenerabilă nu mai sunt la fel de atractive ca în urmă cu câțiva ani.

Electrica a anunțat încă din anul 2010 că vrea să intre pe piața producției de energie din surse regenerabile și inten­ționa să construiască trei parcuri eoliene în acest sens, fiecare de câte circa 50 MW, însă între timp a renunțat la unul dintre aceste proiecte.

În perioada listării la bursă s-a luat decizia amânării derulării proiectelor de investiții în domeniul producerii de energie din surse regenerabile, în baza unei recomandări a consorțiului de privatizare, potrivit informațiilor transmise de companie la solicitarea MEDIAFAX.În prezent, ambele proiecte sunt în faza de „ready to built” (gata de con­strucție, n.r.), iar Electrica analizează posibilitatea de a externaliza aceste obiective.

„În prospectul IPO se prevede la alte activități se­cundare care vor fi încetate: «înainte de schimbările cadrului legal din România care a determinat ca investițiile în pro­ducerea de energie din surse regenerabile în România să fie mai puțin atractive în termeni de risc/rentabilitate, condu­cerea a utilizat resurse relativ limitate în proiecte de pro­ducere de energie regenerabilă. În pofida acestui aspect, societatea intenționează să înceteze aceste activități având în vedere: (1) modificările nefavorabile în regimul producerii de energie electrică din surse regenerabile, (2) strategia Gru­pului concentrată pe investiții în acti­vitățile sale principale de distribuție și furnizare de energie electrică, (3) sinergia limitată a activității de pro­ducere de energie electrică din surse regenerabile cu activitatea de distri­buție și furnizare. Situațiile financiare reflectă planul conducerii de a înceta aceste proiecte”, a transmis compania.

Investiția totală în aceste parcuri eoliene, conform devizului, ar fi de 68,5 milioane euro (308,25 milioane lei) pentru parcul eolian de 45 MW de la Frumușița (județul Galați). În ceea ce privește parcul eolian de 48 MW de la Chirnogeni (județul Constanța), valoarea totală conform devizului actualizat este de 90,5 milioane euro (407,25 milioane lei).

Share