Eindhoven, primul oraș ce utilizează sistemul de iluminat stradal FreeStreet de la Philips

De la sfârșitul lunii martie a.c. o piață din orașul Eindhoven este iluminată de FreeStreet, cel mai nou sistem de iluminat stradal de la Philips. Scuarul este un loc plăcut de întâlnire, din cauza efectului „plutitor” al luminii dintre copaci creat de sistem. În același timp, piața oferă mai mult spațiu pentru bicicliști și pentru pietoni (sistemul fiind lipsit de multitudinea de stâlpi de susținere de la sistemele de iluminat clasice, N.R.)

freestret

„Eindhoven a optat pentru FreeStreet, deoarece noul sistem de iluminat este adaptat la modul în care oamenii vor să se miște și să se comporte… Cred ca acesta este un bun exemplu de progres tehnologic”, spune Mary-Ann Schreurs, consilier executiv municipal pentru Inovare, Cultură și spații publice, în Eindhoven. „Pe de o parte, am beneficiat de iluminat nou prin utilizarea unui număr minim de lămpi, posibil pentru a crea spațiu suplimentar pentru pietoni și bicicliști. Pe de altă parte, lumina atmosferică contribuie la intimitatea scuarului seara.”

„Atmosfera intimă este întărită de FreeStreet pentru că ne-am suspendat o platformă de lumină redusă între copaci”, spune Petra Hulst, Designer de iluminat de la Philips. „Sistemul de iluminat este suspendat la o înălțime de patru metri și jumătate, prin intermediul a doar patru fire. Ea atârnă mai jos coroana unui copac matur. Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de sistemele convenționale cu lampă,  sursa de lumina este la o înălțime scăzută și lumina este emisă în toate direcțiile, atât sub cât și între copaci.”

„Un alt aspect important pentru noi a fost faptul că soluția de iluminat stradal cu LED este durabilă și eficientă energetic”, spune Schreurs. „În plus, costurile de întreținere sunt mai mici decât cu soluții de iluminat convenționale.”

Designul de FreeStreet este neobișnuit, deoarece lămpile LED-uri sunt incluse într-un singur cablu, astfel încât lampa arată ca o parte mai groasă a cablului. Acest lucru face posibil să se răsucească spații mari, fără cabluri swinging și lămpile sunt îndreptate în jos, în orice moment. FreeStreet a câștigat premiul de design olandez în 2011, din cauza acestui design unic.

În cele din urmă, Schreurs spune: „Nu cred ca oamenii vor observa sistemul de iluminat nou, deoarece aceasta nu-i împiedică în nici un fel. Acesta va fi în măsură să valorifice în mai mare măsură scuarul, care este bine iluminat seara, ca un loc social plăcut, punct de întâlnire, cu bănci și copaci plantați pe întreaga suprafață.”

Philips Lighting vă propune să descoperiți solutii de iluminat flexibile,  bazate pe tehnologia LED de ultimă generație. Aceste soluții propun reduceri substanțiale ale consumului de energie electrică și o mare flexibiliate în ceea ce privește personalizarea soluțiilor de iluminat.

Descoperă soluțiile și proiecte pe: www.lighting.philips.ro

Share