Contoare marca KPS pentru instalații fotovoltaice

Instrumente de măsurare a bobinelor cu sondă sau cu clemă

Realizarea, inspecția și întreținerea instalațiilor fotovoltaice necesită numeroase măsurători pe o gamă foarte largă. În plus, acestea sunt efectuate atât pe curent continuu, cât și pe curent alternativ. Acesta este motivul pentru care contoarele profesionale concepute pentru lucrul cu celule solare sunt caracterizate de o funcționalitate extrem de bogată.

Mai jos vă prezentăm o ofertă de trei contoare de la marca KPS. Acestea sunt produse specializate, care funcționează cu instalații fotovoltaice. Cu ajutorul acestora, tehnicienii pot efectua cu ușurință toate măsurătorile necesare, precum și colecta date de diagnosticare, stocându-le în memoria dispozitivului pentru analize ulterioare.
În plus, aparatele de măsură au capacitatea de a se conecta fără fir la un smartphone (prin protocolul Bluetooth) și de a monitoriza rezultatul testului în timp real cu ajutorul aplicației
proprii a producătorului. Citiți în continuare pentru o descriere completă a variantelor și funcționalităților contoarelor recomandate.

În acest articol răspundem câtorva întrebări:
– Ce contor să alegeți pentru lucrări fotovoltaice?
– La ce este utilizată funcția de înregistrare a datelor?
– Care sunt măsurătorile incluse?
– Ce deosebește contoarele profesionale?

https://www.youtube.com/watch?v=-Kt3flyGj5bc

Contoare cu clește KPS
Contoarele cu clește (clampmetre) pentru instalații fotovoltaice sunt instrumente convenabile pentru verificarea și diagnosticarea eficientă a instalațiilor de energie regenerabilă, deși acestea pot fi utilizate și pentru sistemele HVAC sau pentru stațiile de încărcare a vehiculelor electrice (VE).
Capacitatea de a măsura folosind un contor cu clește permite testarea în siguranță a curenților mari care se găsesc în astfel de circuite – aceștia pot ajunge la 600A pentru modelul DCM
8500PV sau chiar până la 1500A pentru DCM8700PV. În acest din urmă caz, gama este de fapt mai largă, deoarece dispozitivul poate fi utilizat pentru a detecta curenți cu valori de la câțiva μA până la 3000A (utilizând o sondă externă opțională). Lanterna inclusă facilitează plasarea fălcilor pe circuitele relevante, chiar și atunci când dispozitivul este utilizat în cutii de distribuție foarte aglomerate sau pentru a testa linii individuale în șiruri de cabluri.
Există o ușoară diferență de dimensiune între modelele DCM8500PV și DCM8700PV. Deschiderea fălcilor primului produs permite prinderea până la 37 mm, în timp ce al doilea produs permite 42 mm. Unitățile au o greutate de 430 g și, respectiv, 440 g. În plus față de măsurarea cu clește, dispozitivele prezentate au funcționalitatea unui multimetru digital de înaltă performanță. Acest lucru înseamnă că permit testarea tensiunilor până la 2kV DC și 1,5kV AC (inclusiv valoarea reală RMS), a temperaturii (de la -40°C la 400°C folosind termocuplul inclus), a frecvenței semnalului (până la 10kHz), a rezistenței și a capacității. Aparatele de măsură permit efectuarea testelor de continuitate și de diode, ceea ce, în instalațiile solare, este util pentru diagnosticarea
defecțiunilor la regulatoarele de încărcare, releele SSR etc.
Merită remarcate două capacități suplimentare ale multimetrelor: măsurarea curentului de pornire și detectare tensiunii de proximitate, funcții mai rar întâlnite în multimetrele tradiționale.

Ergonomie și munca la distanță
Trebuie remarcat designul convenabil și ergonomic al echipamentului KPS. În plus față de afișajul mare, retroiluminat, acesta dispune de un buton de schimbare a setărilor acționat de degetul mare, astfel încât dispozitivul poate fi operat cu o singură mână – o caracteristică pe care utilizatorii o vor aprecia rapid atunci când lucrează la înălțime, cum ar fi în cazul panourilor solare instalate pe un acoperiș înclinat.
Selectarea automată a domeniului de măsurare, posibilitatea de a indica valoarea medie, minimă sau maximă, precum și opțiunea de memorare a rezultatului testului (indispensabilă atunci când se inspectează instalații mai extinse), facilitează, de asemenea, lucrurile.
În cele din urmă, trebuie să evidențiem una dintre cele mai important caracteristici ale contoarelor KPS, și anume capacitatea de a le opera de la distanță prin conectivitate Bluetooth.
Rezultatele înregistrate de multimetru pot fi trimise în timp real către un smartphone pe care este instalată aplicația proprie a producătorului. Acest lucru permite monitorizarea fără fir a modificărilor valorilor, agregarea datelor din perioade mai lungi etc. (așa cum se arată în fotografia de jos, stânga).
Aceasta este o altă funcție extrem de utilă pentru tehnicienii care lucrează cu instalații solare, unde colectarea de date, sau data logging, în condiții de mediu variabile este una dintre cele mai eficiente metode de diagnosticare. Un exemplu în acest sens este capacitatea extrem de utilă de a măsura de la distanță temperatura și de a monitoriza modificările acesteia – esențială pentru verificarea eficienței celulelor.

Contor DMM4500PV
În pofida diferențelor de design, capacitățile multimetrului DDM4500PV sunt foarte asemănătoare cu cele ale modelelor descrise mai sus. Această versiune nu are o bobină cu clemă și, prin urmare, dispune de o gamă mult mai restrânsă la măsurarea curentului (standard 10A), dar și de dimensiuni mai compacte (74×156×44 mm la 250 g). Modelul este lipsit de o funcție de calcul automat al valorii medii – în schimb, utilizatorul are posibilitatea de a efectua măsurători factorizate (prezentate pe ecran prin intermediul unui grafic liniar), ceea ce face posibilă, de exemplu, compararea performanțelor celulelor sau ale unor panouri întregi.
DDM4500PV are, de asemenea, capacitatea de a măsura frecvențe mai mari, până la 100 kHz, ceea ce este important pentru diagnosticarea funcționării surselor de alimentare și a convertoarelor de amplificare.

Multimetre pentru profesioniști
Ca și în cazul tuturor modelelor prezentate, produsele sunt livrate cu conexiuni și sonde specializate. Dispozitivele îndeplinesc cerințele standardelor internaționale de siguranță CAT IV 600V și CAT III 1000V, ceea ce le permite să fie utilizate în mod profesional în instalații de joasă tensiune.
Este ideal ca multimetru de uz general pentru lucrările efectuate de electricieni la instalațiile de rețea, un instrument la îndemână pentru tehnicienii din parcurile de mașini sau chiar în atelierele de service electricitate auto sau electronică.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.
https://www.tme.eu/ro/news/about-product/page/58232/contoare-marca-kps-pentru-instalatii-fotovoltaice/.

 

 

Share