Centrala de acumulare prin pompare Nant de Drance din Alpii Valais-Elveția

Centrala de acumulare prin pompare Nant de Drance este situată în Alpii Valais, în Elveția, pe teritoriul municipiului Finhaut, între Martigny (CH) și Chamonix (F), cantonul Valais a intrat în funcțiune pe 1 iulie anul acesta iar din septembrie va fi accesibilă pentru vizitele publicului.  Uzina electrică este în întregime subterană, astfel încât, din exterior, sunt vizibile doar cele două rezervoare Emosson și Vieux Emosson.

Construcția centralei cu acumulare prin pompare Nant de Drance a început în urmă cu puțin peste 10 ani, în 2008, iar dezvoltarea va fi pe deplin operațională în 2022.   Un șantier la superlativ, la mare altitudine: 17 km de galerii săpate, 1,7 milioane mc roci excavate, până la 400 de muncitori pe șantier și o investiție de  1,9 miliarde dolari.

Cu cei 900 MW ai săi, centrala cu acumulare prin pompare Nant de Drance este una dintre cele mai puternice din Europa.  Uzina electrică este situată la 600 de metri sub pământ, între rezervoarele Emosson și Vieux Emosson, iar capacitatea sa de stocare este de 20 milioane kWh, datorită celor 25 milioane de metri cubi de apă stocați în rezervorul superior, Vieux Emosson.

Rezervorul  superior poate fi golit în 20 de ore de funcționare a turbinelor.

Foarte flexibilă , ea joacă un rol important în stabilizarea rețelei europene de electricitate și în securitatea aprovizionării în Elveția. Au fost instalate 6 turbine revesibile Francis de 150 MW fiecare, produse de GE, care în numai 5 minute  pot fi convertite din generatoare de energie cu puterea de 900 MW, în instalații de pompare cu puterea de 900 MW.

Centrala hidroelectrică cu acumulare și pompaj din Alpii Elevețieni este un element de securitate al rețelei energetice europene și reprezintă o realizare de vârf a specialiștilor din domeniu.

Această centrală,  prin capacitatea mare de stocare, permite integrarea cu succes a centralelor de producere a energiei din surse regenerabile-eoliene și fotovoltaice care prin impredictibilitatea lor creează probleme stabilității sistemelor energetice.

Centrala Nant de Drance a fost realizată cu respectarea tuturor măsurilor necesare ca mediul să nu fie afectat. De exemplu s-a renunțat la liniile electrice aeriene care au fost îngropate, pentru a evita electrocutarea păsărilor.  Toate zonele afectate de șantier au fost readuse la starea originală. Toate execuțai a fost supravegheată de autoritățile locale și de reprezentanți ai WWF

https://www.nant-de-drance.ch/la-centrale

 

Nota redacției: Ne întrebăm de ce în Alpii Elvețieni a fost posibilă construcția unei hidrocentrale cu acumulare și pompaj de 900 MW iar binecunoscutul proiect de la Tarnița-Lăpuștești din Munții Apuseni, rămâne la mai mult de 2 decenii de la lansarea sa un vis al multor energeticieni ???  

Share