Calculul protecției împotriva trăsnetelor cu HERMI SHIELD

Fulgerul este un fenomen natural interesant. Sursa fulgerului este încărcarea electrică în nori. Când încărcarea este suficient de mare, descărcarea începe. La această descărcare, curentul electric poate ajunge nă la 200kA. Acest curent poate provoca mai multe tipuri de deteriorări. Prima este deteriorarea mecanică, cea mai gravă fiind prin incendiu. Alte daune sunt cele cauzate instalațiilor și echipamentele electrice.

 

 

Pentru a proteja clădirea și echipamentul electric împotriva daunelor menționate anterior, construim o protecție împotriva fulgerului. Consctrucția corectă și eficientă a unei protecții la trăsnet este definită în normele europene astfel:

  1. EN 62305-1: Protecția împotriva fulgerelor – Partea 1: Principii generale
  2. EN 62305-2: Protecția împotriva fulgerelor – Partea 2: Gestionarea riscurilor
  3. EN 62305-3: Protecția împotriva fulgerelor – Partea 3: Defecțiuni fizice la structuri și pericol pentru viață
  4. EN 62305-4: Protecția împotriva fulgerelor – Partea 4: Sisteme electrice și electronice în interiorul Pentru a asigura o protecție eficientă împotriva fulge- rului, folosim metoda cu sferă de rulare, eficientă pentru a calcula zona de protecție asigurată de instalația paratrasnet.

Metoda prin rotirea sferei este principala metodă pentru calcularea ariei protejate. Prin această metodă, raza sferei este definită pentru fiecare nivel de protecție. Raza sferei depinde de fapt de curentul de fulger. Zona de protecție este definită prin rotirea sferei în jurul structurii de protejat. Acest lucru se poate face folosind modelul simulării pe calculator.

 

 

 

 

 

 

Software-ul HERMI SHIELD contribuie la realizarea protecției împotriva trăsnetului, permite calcularea zonelor de protecție precum și elaborarea necesarului de materiale pentru implementarea protecției anticipate. Mai degrabă decât un inginer de proiectare sau un designer, HERMI SHIELD este un program necesar pentru a sprijini în elaborarea unei protecții eficiente și fiabile.

 

Operarea software-ului se bazează pe schema fișierului de intrare, realizând un model 3D al clădirii de protejat împotriva trăsnetelor. Datele trebuie introduse în software-ul SHIELD.

HERMI SHIELD funcționează direct cu AutoCAD. Este necesar să facem un desen 3D al clădirii pe care trebuie să o protejăm. Conform IEC 62305 vom selecta nivelurile corespunzătoare pentru conductoarele de creastă și de acoperiș, fixarea pe jgheaburi, conductorii de coborâre și instalația de împământare. După aceasta, programul ne va arăta dacă soluția acoperă clădirea cu ochiul de protecție. Al doilea pas al programului este o listă generală de materiale, pe baza datelor de intrare din program.

 

 

HERMI SHIELD este un program unic și gratuit pentru proiectarea unei soluții pasive de protecție împotriva trăsnetelor. Chiar mai mult, programul arată cu adevărat dacă întregul obiect este protejat.

www.hermi-paratrasnet.ro; hermi.romania@hermi.si

 

Share