Cabluri procesate sau execuție în regie proprie?

Cabluri procesate sau execuție în regie proprie?

 

Ing. Dan Ciortea

Cablul procesat este un cablu asupra căruia s-a executat o manoperă care poate începe de la debitarea la lungime impusă, dezizolare, montare de elemente terminale de tip pini, papuci, conectori, montare de izolații suplimentare, etichete, presetupe sau chiar asamblare completă într-un lanț port-cablu, împreună cu tot sistemul de conectare.

Realitățile industriei constructoare de mașini și automatizările industriale tot mai elevate au condus Grupul Lapp spre o implicare tot mai atentă asupra execuției de cabluri procesate. Clienții industriali mari au nevoie de certitudini pe care doar sistemele de producție coerente, bine structurate și automatizate, le pot oferi. Grupul Lapp, producător de top în domeniul cablurilor adresate mediului industrial, are expertiza necesară atât în domeniul cablurilor cât și în cel al conecticii și lanțurilor port-cablu.

Pentru utilizatorii de cabluri procesate, întrebarea din titlu vine cu două răspunsuri implicite,  da sau nu. O analiză mai atentă trebuie făcută pentru a decela motivele pentru care ar trebui aleasă rațional, tehnic și economic una dintre căi.

• Un prim element care trebuie luat în calcul este cantitatea de cabluri procesate. În cazul în care se dorește o cantitate redusă, de exemplu pentru mentenanță, dintr-un reper care nu este produs curent de o companie, utilizatorul va fi obligat să-și realizeze în regie proprie elementul dorit, asta pentru a evita costurile prea mari. Dacă în schimb, cantitatea solicitată este mare, repetitivă și predictibilă, siguranța oferită de un produs executat de o firmă de specialitate compensează pe deplin eventualele diferențe de costuri.

• În funcție de complexitatea impusă de aplicație, este necesar un volum mai mic sau mai mare de know-how și dispozitive, inclusiv de cele de testare

• Dacă se doresc ansambluri de tip lanț port-cablu complet echipate cu elemente de conectare, garanția unui produs de cea mai înaltă calitate poate fi dată doar de un producător cu expertiza necesară.

Tendința actuală a producătorilor de mașini unelte și centre de prelucrare este de a introduce servomotoare în locul acționărilor electrice clasice. Tendința este susținută de consumul redus de energie electrică și de precizia de reglare superioară a servomotoarelor față de sistemele anterioare. Datorită acestui fapt, necesarul de servo-cabluri procesate a crescut exponențial.

Grupul Lapp a extins gama cablurilor premufate adresate producătorilor și utilizatorilor de servomotoare prin trei game de produse: Basic Line, Core Line și Extended Line. Cele trei game sunt gândite să satisfacă pretențiile tehnice impuse de fiecare aplicație în parte dar în același timp să nu exceadă nevoilor acestora, pentru a păstra costurile în zonele rezonabile.

Avantajele oferite de cablurile procesate sunt date de câteva elemente foarte importante:

• Partea de conectică sau elemente terminale este realizată și testată conform celor mai înalte standarde de calitate. Fiecare circuit este individual testat la producător astfel încăt ansamblul devine „plug&play”, 100% garantat.

• Sistemele de punere la masă a ecranului asigură contact pe 360˚ astfel încât să se evite interferențele electromagnetice.

• Manșoanele de izolație care acoperă conectorii sunt extrudate la cald pentru asigurarea sigilării perfecte

• Cablurile premufate introduse în lanțuri port cablu sunt lipsite de torsionări nedorite astfel încât pot executa numărul maxim de mișcări repetitive, crescând durata de viață a utilajului

• Lanțurile port-cablu pot fi echipate complet cu toate elementele necesare, indiferent dacă acestea sunt furtunuri de apă, aer comprimat sau ulei hidraulic. Toate acestea pot fi echipate cu conectori specifici aplicației.

• Modul de proiectare referitor la amplasarea elementelor în lanțul port-cablu este realizat de către specialiștii Lapp, fapt care garantează o durată de viață foarte mare și costuri de mentenanță minime

Nu numai produsele foarte complexe au nevoie de cunoștințe tehnice acumulate în anii de cercetare și experiență practică. Orice cablu procesat poate fi produs de Grupul Lapp, binențeles la cele mai înalte standards de calitate.

Suntem prezenți pe toate continentele și oferim același standard de calitate oriunde în lume grație sistemului unitar de producție al cablurilor procesate.

Specialiștii Lapp Kabel România vă stau la dispoziție cu soluții tehnice și recomandări practice.

Share