Brașovul devine primul „smart city” din țară, prin montarea iluminatului inteligent și a butoanelor de panică

Primăria Brașov a dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a sistemului de iluminat public și creșterea siguranței pe străzile din municipiul Brașov. Proiectul face parte dintr-un concept mai amplu, „smart city”, adoptat de mai multe orașe din Uniunea Europeană, care prevede o strategie de dezvoltare urbană unitară, bazată pe astfel de sisteme moderne.

Brasov-Romania

Sistemul de telegestiune va oferi posibilitatea controlului interactiv al iluminatului public, respectiv reglarea intensității luminii prin programare automată (dimming). Sistemele vor fi amplasate pe 10.481 de stâlpi de pe 399 de străzi, unde intensitatea iluminatului va scădea în intervalul orar 1.00 – 5.00.

Excepție de la regulă o fac intersecțiile, sensurile giratorii, trecerile la nivel cu calea ferată, aleile și zonelor pietonale, parcurile și zonele de agrement, pasajele subterane și supraterane auto, unde intensitatea iluminatului nu va scădea, tocmai pentru ca să nu existe riscul apariției unor fenomene infracționale, dar și pentru o mai bună vizibilitate în trafic. Edilii estimează că se vor face economii de cel puțin 10% la facturile de energie electrică plătite pentru iluminatul public.

Sistemul integrat de securitate în zonele de risc din municipiul Brașov va cuprinde un număr de 42 de camere video de supraveghere, amplasate pe stâlpii de iluminat stradal, împreună cu butoanele de panică de unde se vor putea iniția apeluri de urgență și suport video live. Camerele vor fi conectate la dispeceratul Primăriei, astfel că, în cazul unei situații de urgență, echipajele vor putea ajunge într-un timp foarte scurt la locul cu pricina.

Sursa: News Brasov

Share