Bosch investește în electromobilitate și într-un viitor interconectat

Bosch preconizează că dintr-un număr total estimat de 113 milioane de autovehicule vândute la nivel global în anul 2020, aproximativ 6,5 milioane vor fi modele strong hybrid, 3 milioane vor fi modele plug-in hybrid și 2,5 milioane vor fi autovehicule complet electrice. În acest moment, electromobilitatea este încă o investiție pentru viitor, dar Bosch alocă anual 400 de milioane de euro acestui domeniu. Până la sfârșitul anului 2014, Bosch va finaliza 30 de comenzi referitoare la electrificarea sistemului de propulsie.

Electromobility

Modele strong hybrid: Cu ajutorul sistemelor strong hybrid realizate în prezent de Bosch, șoferii pot reduce consumul în noul ciclu de conducere european cu 15 până la 25 la sută. Motoarele electrice pentru autovehiculele strong hybrid acoperă intervalul dintre 20 și 40 kW. Acumulatorii litiu-ion pentru modelele strong hybrid au o capacitate între 0,8 și 1,5 kWh.

Modele plug-in hybrid: Acestea pot reduce costurile cu energia cu până la 90 de procente, cu condiția ca utilizatorii să încarce la priză. În noul ciclu de conducere european clar definit, economiile de carburant sunt de cel puțin 50 de procente. În cazul modelelor plug-in hybrid, motorul electric are o putere de 30 până la 80 kW, iar acumulatorul poate stoca până la 12 kWh. Sistemul este în special adecvat pentru autovehiculele de dimensiuni medii, SUV-urile electrice și autovehiculele sport.

Pe lângă economia de carburant, Bosch pune accent pe beneficiile clientului, inclusiv pe sporirea plăcerii de a conduce și pe valoarea adăugată în viața de zi cu zi. Bosch lucrează la extinderea, până în anul 2020, a autonomiei autovehiculelor electrice convenționale cu până la 300 de kilometri.

Atenția acordată sistemelor integrate: Bosch analizează modul în care componentele individuale ale sistemului de propulsie se integrează în ansamblul autovehiculului. Bosch dezvoltă concepte care să cuprindă atât acumulatorul, deoarece acumulatorii mai mari sunt esențiali pentru extinderea autonomiei autovehiculelor electrice, cât și o interconectare mai inteligentă. Un exemplu în acest sens îl constituie gestionarea inteligentă a încărcării.

Exemple de soluții de sisteme: Motorul electric SMG 180/120 a fost dezvoltat pentru a asigura un nivel de eficiență de peste 90 % în traficul urban, care este cel mai relevant tip de trafic pentru autovehiculele electrice. În afară de sistemul de propulsie, Bosch interconectează conducerea în modul electric cu funcțiile de asistență. Un exemplu în acest sens este orizontul electronic care pornește ciclul de recuperare a energiei în timp util, înainte ca autovehiculul să intre în zona cu restricție de viteză, cum ar fi periferia unei zone urbane. Prin transformarea energiei cinetice în energie electrică, acesta sporește autonomia autovehiculului.

„Electromobilitatea este încă o afacere de nișă în prezent, dar după anul 2020 ar putea foarte bine să se extindă. Atunci când se va întâmpla acest lucru, autovehiculele electrice vor fi autovehicule interconectate, făcând schimb de informații cu mediul înconjurător”, a declarat Volkmar Denner, prețedintele Consiliului de administrație al Robert Bosch Gmbh, responsabil pentru cercetare și dezvoltare.

Soluții complete pentru autovehiculele integral electrice: Bosch furnizează deja dispozitivele electrice de acționare ca soluții complete de sisteme. Acestea cuprind un motor electric, electronică de putere, un acumulator litiu-ion și un sistem de frânare regenerativă. Un astfel de exemplu poate fi găsit în dotarea Fiat 500e, care este rezultatul unei alianțe dintre Bosch, Fiat și Chrysler.

Alianțe: Bosch colaborează cu parteneri din toată lumea pentru a asigura progresul electromobilității la nivel global. Exemplele includ UAES din China (motoare electrice și electronică de putere), societatea mixtă EM-motive cu Daimler în Germania (motoare electrice) și o societate mixtă cu GS Yuasa și Mitsubishi în Japonia (acumulatori litiu-ion).

E-mobilitatea la nivel mondial: Bosch a reușit, de asemenea, să stabilească legături pentru afacerea sa în domeniul electromobilității în diferite regiuni ale lumii. Pe lângă centrele de inginerie de vârf din Europa, există și operațiuni ale filialelor în SUA și Japonia. Mai mult, Bosch este singurul furnizor de componente auto care poate să ofere versiuni fabricate la nivel local ale întregului său portofoliu de motoare electrice și de electronică de putere în China – la un nivel de calitate comparabil cu piața europeană.

Sistemul de recuperare cu amplificare: Acesta este sistemul hibrid de bază Bosch pentru segmentul autovehiculelor de dimensiuni medii, reprezentând în același timp baza pentru noile componente electrice de 48 de volți de la bord, deoarece funcționează la o tensiune mai mare. Avantajul acestui lucru este acela că face posibilă rularea la viteză de croazieră cu reducerea consumului de carburant și că frânarea regenerativă poate fi utilizată în mod eficient. Aceasta asigură economii de carburant de până la 7 procente.

Bonus: Motorul Bosch SMG 180/120 poate fi montat și pe puntea spate a autovehiculului. Acest lucru permite acționarea punții față a unui autovehicul cu tracțiune pe puntea față de către un motor cu ardere internă, în timp ce puntea spate este acționată de motorul electric. O astfel de configurație le permite clienților să beneficieze, de asemenea, de tracțiune integrală pentru modelul hibrid. Un exemplu al acestui tip de model axle-split hybrid este Peugeot 3008 Hybrid4, primul hibrid diesel din lume. Acest model a fost recent pregătit de către PSA și Bosch pentru producția de serie.

Tehnologie Auto este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. Conform cifrelor preliminare, în anul fiscal 2013 vânzările acestuia au fost de 30,7 miliarde de euro sau 66% din cifra de vânzări totală a grupului (Notă: Ca urmare a unei modificări în normele legislative care reglementează consolidarea, cifrele din 2013 pot fi comparate doar într-o măsură limitată cu cifrele din 2012). Astfel, Grupul Bosch a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori din industria auto. La nivel mondial, aproximativ 177.000 de angajați din sectorul Tehnologiei Auto activează în șapte domenii de activitate: tehnologii de injecție pentru motoarele cu ardere internă, componente periferice ale trenului de rulare, concepte de propulsie alternativă, sisteme de siguranță activă și pasivă, funcții de asistență și confort, sisteme de informare și comunicare la bord, precum și servicii și tehnologii pentru domeniul aftermarket. Bosch este autorul unor importante inovații în industria auto, precum gestionarea electronică a motorului, sistemul antiderapare ESP® și tehnologia diesel common-rail.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii și servicii. Conform cifrelor preliminare, în anul fiscal 2013 aproape 281.000 de angajați au generat vânzări de 46,4 miliarde de euro (Notă: Ca urmare a unei modificări în normele legislative care reglementează consolidarea, cifrele din 2013 pot fi comparate doar într-o măsură limitată cu cifrele din 2012). Grupul Bosch este structurat pe patru sectoare de activitate: tehnologie auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum, energie și echipamente pentru construcții.

Pentru mai multe informații, accesați pagina de internet www.bosch-automotive.com.

Share