Bosch inaugurează la Blaj cea de-a doua unitate de producție construită în România

  • Demararea activității în noul centru de producție de la Blaj;
  • Investiție de 50 de milioane de euro pentru industria auto;
  • 300 de noi locuri de muncă până la finalul lui 2013, urmate de alte 700 până la sfârțitul lui 2020.

Din 8 iunie 2013, Bosch începe producția în noua sa fabrică construită la Blaj, în România. Astfel, în unitatea de producție de la Blaj vor fi fabricați senzori de turație a roților și senzori de turație a arborelui cotit destinați industriei auto. Compania Bosch, furnizor de tehnologii și servicii, va investi circa 50 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2013 pentru extinderea fabricii și achiziția unor noi mijloace de producție. Pe o suprafață totală de 40.000 de metri pătrați vor fi create până la sfârșitul anului 2013 circa 300 de noi locuri de muncă. Până în 2020, numărul angajaților implicați în producția de senzori de turație a roților și senzori de turație a arborelui cotit va ajunge la circa 1.000 de persoane.

Noua unitate de producție de la Blaj va aparține, din punct de vedere organizatoric, de divizia Sisteme de Control al Șasiului din cadrul Bosch, care produce componente și sisteme de siguranță auto pasivă și activă, dar și sisteme de asistare a șoferului. Rolul senzorilor care vor fi produși la Blaj este de a transmite către sistemul electronic de bord informații legate, de exemplu, de viteza de rotație a roții, informații esențiale pentru buna funcționare a sistemelor de asistare, cum ar fi ABS și ESP. Divizia Sisteme de Control al Șasiului din cadrul Bosch dispune de peste 35 de centre la nivel mondial și are circa 16.000 de angajați.

Bosch este prezent la Blaj încă din anul 2007, când a deschis o unitate de producției a diviziei sale Drive and Control din cadrul Bosch, cunoscută și ca Bosch Rexroth. Astfel, la Blaj s-a produs până în prezent tehnologie liniară folosită în ingineria mecanică. La începutul anului 2013, în cadrul fabricii Bosch Rexroth din Blaj activau circa 570 de persoane. Odată cu deschiderea noii unități, la finalul anului 2013, numărul angajaților celor două unități de producție Bosch de la Blaj va ajunge în total la 900 de persoane.

Stanga la dreapta - Gehard Steiger-Dan Sova-Gheorghe Valentin Rotar-Ioan Dumitrel-Schoellhorn Michael-01
De la stanga la dreapta – Gehard Steiger, Dan Sova, Gheorghe Valentin Rotar, Ioan Dumitrel, Schoellhorn Michael

Până în prezent, Grupul Bosch este reprezentat în România în patru orașe: București, Blaj, Cluj și Timișoara. În București, Bosch este prezent din anul 1994 printr-o societate de distribuție de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranță și comunicații, echipamente auto pentru piața de aftermarket, iar din 1999, Bosch este prezent în capitală și prin BSH Electrocasnice SRL. Din 2007, la Blaj se află o unitate de producție pentru tehnică liniară, care este în prezent extinsă cu noua unitate de producție destinată industriei auto. Din 2008, în Timișoara se află un centru de comunicare Bosch. În ultima parte a anului 2013 este planificată deschiderea unei noi unități de producție și dezvoltare la Cluj, destinate producerii de unități electronice de comandă destinate industriei auto. La începutul anului 2013, numărul total de angajați ai concernului Bosch în România era de circa 1.400 de persoane. Dezvoltarea activităților locale de producție va contribui însă la creșterea acestui număr până la finalul anului 2013, astfel că Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajați.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii și servicii. În anul fiscal 2012, aproape 306.000 de angajați au generat vânzări de 52,5 miliarde de euro. Începând cu anul 2013, grupul Bosch a fost structurat pe patru sectoare de activitate: Automotive Technology, tehnologie industrială, bunuri de larg consum, energie și echipamente pentru construcții. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH și cele aproape 360 de filiale și companii regionale din peste 50 de țări. Prin includerea partenerilor comerciali și de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de țări. Această rețea internațională de dezvoltare, producție și vânzare reprezintă fundația creșterii continue a concernului german. Bosch a cheltuit în 2012 peste 4,8 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare și a înregistrat aproape 4.800 de patente pe plan internațional. Prin toate produsele și serviciile sale, Bosch sporește calitatea vieții, oferind soluții care sunt atât inovatoare, cât și utile. În acest fel, compania oferă la nivel mondial „Tehnică pentru o viață”.

Pentru mai multe informații, accesați paginile de internet www.bosch.com și www.bosch-press.com.

Share