ANDREI IORGULESCU-AFM:550 de instalatori înscrişi, 200 validaţi până acum în programul de sisteme fotovoltaice de 3 kw pentru persoane fizice

Marţi 16 aprilie a.c. în cadrul unui eveniment organizat de Energynomics pe tema electromobilităţii,  cu tema: Mașini electrice: infrastructură, opțiuni tehnice, soluții financiare , dl. Andrei Iorgulescu, director în cadrul Autorităţii Fondului de Mediu (AFM) a oferit celor prezenţi câteva informaţii la zi despre  PROGRAMUL DE SISTEME DE PANOURI FOTOVOLTAICE DE MAXIM 3 KW  PENTRU PERSOANELE FIZICE.

Programul va oferi finanţări de maxim 20 000 lei pentru 90% din valoarea unei  instalaţii de producere a energiei cu panouri fotovoltaice la persoane fizice. Termenul limită pentru sesiunea de înscriere pentru firmele de instalaţii electrice care vor să fie admise în program(instalatori în accepţiunea AFM) a fost prelungit în 3 rânduri, de la 28 februarie până la 5 aprilie urmând ca foarte probabil la sfârşitul lunii curente să fie publicată lista celor acceptaţi.

Dl. dir. Iorgulescu a oferit următoarele informaţii:

-Au fost acceptate până acum  dosare de înscriere pentru  circa 550 de firme de instalaţii electrice (instalatori) în program

-Au fost validate  până în prezent dosarele a peste 200 de firme de instalaţii electrice (instalatori)

-Se speră atingerea valorii de 270 de dosare de firme de instalaţii electrice (instalatori) acceptate în final pentru că un număr de dosare care au fost respinse sunt în proces de reevaluare după ce au fost completate  şi refacute.

În circa 2 săptămâni AFM  va publica lista firmelor de instalaţii electrice (instalatori) acceptate. Aceste firme vor putea  primi dosarele persoanelor  fizice interesate să instaleze sisteme fotovoltaice cu puteri de maxim de 3 kW, cu sprijnul programului respectiv . Programul AFM în cauză este destinat în întregime persoanelor fizice şi beneficiază de    o finanţare totală de circa 120 de milioane  de euro. Dl. dir. Iorgulescu a afirmat că nu vor exista limitări pe criterii de localizare geografică  pentru firmele de instalaţii electrice în sensul că nu contează sediul firmei respective , lucru absolut normal de altfel, astfel că  firmele de instalaţii electrice dispun de posibilitatea de a instala oriunde pe teritoriul ţării sisteme fotovoltaice.

În prezent  AFM derulează şi un program destinat primăriilor din localităţi cu case neracordate la reţeaua electrică  şi la distanţe de cel puţin 3 km de cel mai apropiat punct de racordare. AFM va acorda  sprijin financiar pentru instalarea  de către primării a unor sisteme fotovoltaice pentru casele ce îndeplinesc condiţiile de  mai sus.

Dl. director Iorgulescu a vorbit pe scurt şi de programul  pentru instalarea de către municipiile din România a unor staţii de încărcare a vehiculelor electrice . Valoarea acestui program este de 20 milioane euro şi au fost depuse cereri de 20 de municipii. S-a solicitat finanţare pentru  instalarea unui număr de 190 de staţii de încărcare cu 420 de puncte de încărcare. Există şi un program tot al AFM pentru staţii de încărcare amplasate pe principalele şosele din ţară, program destinat firmelor private.

Share