ABB livrează stațiile de încărcare Terra HP pentru vehicule electrice, rețelei europene IONITY 

ABB a fost selectat de IONITY ca principal partener tehnologic și furnizor pentru stații de încărcare a vehiculelor electrice.  Încărcătoarele tip Terra High Power de la ABB au fost folosite pentru lansarea rețelei IONITY pe autostrada A2 din Elveția. IONITY  intenționează să construiască o rețea de stații de încărcare pentru autovehicule electrice în întreaga Europă pentru a face posibile călătoriile lungi și a deschis prima sa stație de acest fel în Neuenkirch, Elveția, pe autostrada A2. Stația de lângă Lucerna este un proiect pilot  și include șase din cele mai avansate încărcătoare de mare viteză ale ABB, Terra HP. Stațiile de încărcare de 350kW Terra HP  pot reîncărca rapid vehiculele electrice în doar opt minute pentru a asigura o autonomie de 200 km. Până în 2020, IONITY intenționează să opereze o rețea de aproximativ 400 de stații  rapide de încărcare în 24 de țări europene. IONITY este un joint-venture dintre  BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company și Volkswagen Grup-Audi-Porsche. După instalările inițiale de succes, ABB a fost selectată drept principalul partener tehnologic și furnizor de sisteme de încărcare de către IONITY. Va exista o instalare inițială semnificativă de stații până la sfârșitul anului 2018.

IONITY și viitorul electromobilității în Europa

IONITY are sediul central în Munchen și până în 2020 va opera circa 400 de stații de reîncărcare rapidă în 24 de țări europene . Estimarea Ministerului German al Infrastructurii este că până în 2020, circa 15000 stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice vor fi disponibile în Germania față de cele 9500 din prezent. Circa 8000 dintre ele sunt apte să furnizeze puteri de 22 kW  iar circa 1300 pot să furnizeze 50 kW pentru călătorii mai lungi. Iată contextul de piață pe care apare Ionity care vrea să se plaseze în fruntea cursei de dezvoltare a noii game de încărcătoare de mare putere. Încărcăatoarele de 50kW  sunt utile dar Ionity nu crede că ele sunt satisfăcătoare pentru cerințele pieței. Iată de ce și-a stabilit ca țintă 400 de stații de încărcare de performanță și capacitate ridicată  utilizând tehnologia prizelor CCS (Combined Charging Systems)  care să ofere fiecare puterea de 350 kW , localizate în 25 de țări europene. Rapid, simplu și ecologic. Energia necesară în Germania provine din surse regenerabile de la operatorul Polarstern.

Stațiile de încărcare ce vor include până la 6 posturi de încărcare fiecare și vor fi plasate la 100-120  de km distanță una de cealaltă. Michael Hajesch, CEO la IONITY, declara că  :„IONITY va face un scenariu propriu din călătoria pe distanțe lungi”. Domnia-sa mai continua: “Încărcătoarele noastre aduc avantajele electromobilității pe marile autostrăzi europene. Noua generație de vehicule electrice necesită o reîncărcare de 15 minute pentru  a parcurge 300 km. Pe durata reîncărcării șoferul poate bea de exemplu un cappuccino”

Michael Hajesch, declara și că este:  “bucuros să aibă  un parteneriat puternic în tehnologia  internațională cu ABB, pentru a duce electromobilitatea la nivelul următor de-a lungul Europei.(https://chargedevs.com/newswire/ionity-network-chooses-abb-fast-chargers/).

ABB este sinonimul evoluțiilor în domeniul transportului electric în cei 130 de ani de istorie ai săi și a devenit lider mondial în sistemele de încărcare DC pentru vehiculele electrice. Aproximativ 7.000 de încărcătoare ABB DC sunt acum instalate în mai mult de 60 de țări.Michael Hajesch, directorul executiv al IONITY, a declarat că este „bucuros să aibă un partener tehnologic puternic și internațional cu ABB pentru a conduce e-mobilitatea către  nivelul următor în întreaga Europă”. Frank Muehlon, directorul general al diviziei de infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice de la ABB, a adăugat: „Această lansare europeană este un punct de referință și suntem onorați că am fost aleși să o susținem  cu primul site pilot lansat în țara de origine a ABB,  Elveția. Avem deja aproximativ 7.000 de stații de încărcare rapidă  DC instalate în întreaga lume, iar cu această lansare suntem încântați să colaborăm cu IONITY pentru a aduce mobilitatea durabilă și e-mobilă la nivel european”. IONITY se numără printre rețelele ambițioase de încărcare care se construiesc în Europa și în alte părți. În Statele Unite, ABB a fost selectată pentru a furniza stațiile de încărcare Terra HP pentru  Electrify America, care intenționează să plaseze sute de stații de încărcare în și în jurul a  17  zone metropolitane și de-a lungul mai multor coridoare autostrăzi naționale.

Încărcătoarele ABB Terra HP de la stația IONITY din Neuenkirch sunt primele ce folosesc cabluri răcite cu lichid instalate în Europa. Încărcătoarele din Neuenkirch utilizează formatul de încărcare CCS, unul dintre principalele standarde industriale. Terra HP poate sprijini, de asemenea, standardul de încărcare rapidă CHAdeMO DC. Piața totală a vehiculelor  electrice din Uniunea Europeană (UE) și EFTA (Asociația Europeană a Liberului Schimb) a crescut cu 38,7% doar în 2017 *, demonstrând necesitatea substanțială de a investi în infrastructuri de înaltă performanță pentru a mobiliza generația tot mai mare de șoferi de vehicule electrice în călătorii pe distanțe lungi. Prima stație de încărcare pilot din Elveția  echipată cu încărcatoarele Tera HP de la ABB a fost planificată, proiectată și construită de Alpiq, companie elvețiană  din domeniul energetic și  al serviciilor energetice.

ABB-lider global în e-mobility

Ca inovator și furnizor al unei game largi de produse și soluții în domeniul mobilității electrice durabile, ABB este un partener logic pentru IONITY. Portofoliul de produse al ABB include tehnologii de încărcare pentru autoturisme electrice, autobuze și camioane, precum și soluții pentru electrificarea navelor, a căilor ferate și a telecabinelor. Abordarea ABB privind mobilitatea este demonstrată și de parteneriatul său cu Formula E, prima serie de motociclete FIA ​​internaționale, complet mondială. Seria ABB FIA Formula E Championship oferă o platformă pentru a testa tehnologiile de electrificare și digitizare a e-mobilității în creuzetul  competiției. Împreună, ABB și Formula E sunt poziționate ideal pentru a împinge în sus limitele e-mobilității.

* Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile

Date tehnice Terra HP 

Familia Terra HP de la ABB are un curent ridicat astfel că poate încărca simultan  2 vehicule electrice de 400 V și 800 V la putere maximă. Cu un curent  de 375 A, un singur cabinet de alimentare poate încărca un vehicul la tensiunea de 400 la V și la o putere totală de 150 kW în mod continuu.

Tehnologia unică de distribuire a puterii  în curent continuu, denumită Dynamic DC, asigură cel mai eficient mod de a încărca mai multe vehicule electrice   simultan  cu optimizarea conexiunii la rețea. 

Terra HP este ideală atât pentru opririle pe autostrăzi pentru odihnă cât și pentru opririle scurte în benzinării. Sistemul este extensibil în timp și este posibilă adăgarea de dulapuri de putere suplimentare și posturi de încărcare suplimentare după instalarea inițială. Acesta este o modalitate eficientă de a construi puncte de încărcare extensibile pe măsura creșterii cererii de pe piață, pe măsură ce vehiculele electrice se înmulțesc.

Un singur dulap de alimentare poate încărca o baterie de 400 V a unui vehicul electrice la puterea maximă de 150 kW (375 A) continuu. Cu tehnologia tehnologia de partajare a puterii DC, un dulap de putere de două prize  poate încărca două  vehicule electrice simultan, distribuind  între cele două posturi de încărcare, puterea de  până la 350 kW și curentul maxim de 500 A, optimizând racordul la rețea disponibil.

Sistemul are cea mai mare disponibilitate datorată redondanței în  alimentare și comunicare și cablurilor de încărcare răcite individual. Mai mult decât atât , cabinetul de putere și-a dovedit deja fiabilitatea în instalările comerciale de pe teren.

Caracteristici principale ABB Terra HP
• Curent  de 375 A per cabinet
• Tehnologia Dynamic DC oferă 500 A pe post de încărcare, pentru a încărca mai multe vehicule electrice  simultan
• Domeniu larg de tensiune: 150 – 920 V
• Sistem modular: 175 – 500 kW
• Este adecvat pentru vehiculele electrice actuale și pentru cele din  generațiile viitoare
• Suportă CCS (cabluri de 500 A răcite cu lichid),  CHAdeMO (200 A) și GB (500 A)  încărcare standard
• Cillerul integrat în postul de încărcare permite instalare ușoară

• Distanța dintre dulapurile de alimentare și posturile de încărcare de până la 150 m
• Afișaj cu ecran tactil de 7 ”  cu luminozitate ridicată, intuitiv și ușor de utilizat
• Opțiuni de plată multiple

Specificatii tehnice
Puterea de ieșire în DC  pe cabinet de alimentare :  175 kW la  vârf și 160 kW în regim continuu (375 A)

Tensiunea de ieșire DC                                                          150 – 920 V curent continuu

Curent maxim DC                                                                   375 sau 500 A pe post de încărcare

Intrare AC (versiune CE)                                                       trifazat 400 VAC ± 10% , 265 A, 174 kVA, 50 Hz
Factor de putere                                                                    > 0,99
Eficiență (la sarcină maximă)                                               95%

Protecție la impactul mecanic:                                             IK 10 (ecran: IK 08)
Grad de protecție electrică :                                                 IP 54, realizat din oțel inoxidabil, permite utilizarea în aer liber
Temperatura de operare                                                     -35 ° C până la +55 ° C
RFID                                                                                        ISO / IEC 14443A / B, ISO / IEC 15393, FeliCa ™ 1, NFC, Mifare, Calypso (opțional: Legic)

Conexiuni comunicație                                                           rețele  GSM / 2G / 3G 10/100 base -T Ethernet
Conformitate și certificare                                                    CE, UL, cUL, RMC, EAC, KC, EN 61851, EN 62196, CHAdeMO 1.2 , IEC 61000-6-3 Clasa B EMC, DIN 70121, ISO 15118

Dulapul de alimentare
Dimensiuni (Î x L x l)                                                             2103 x 1170 x 770 mm
Masă                                                                                         1340 kg

Postul de încărcare 
Dimensiuni (Π x L x l)                                                           2200 x 520 x 400 mm
Greutate                                                                                  350 kg

Opțiuni posibile pentru  ABB Terra HP
• Detecția prezenței mașinii
•  Ecran tactil de înaltă luminozitate de 15 ”
• Interfață personalizabilă
• Echilibrarea încărcării site-ului de încărcare
• Terminal de plată integrat

 

Share