ABB achiziţionează GE Industrial Solutions

Liderii globali în energetică

-Comunicat de presa, Zurich, ELVEŢIA, 25 SEPTEMBRIE 2017-

 

Datele achizitiei sunt urmatoarele:

– ABB va ocupa  poziția a 2-a a în domeniul energeticii mondiale

– Prin achiziția GE Industrial Solution, se extinde accesul ABB pe piața din America de Nord prin relații profunde cu clienții cu sisteme energetice mari și rețele de distribuție extinse

– A fost agreată utilizarea pe termen lung a mărcii GE

-Prețul de achiziție este de 2,6 miliarde de dolari

-Potențial pentru sinergii anuale de cost de aproximativ 200 de milioane de dolari

-ABB și GE stabilesc relații strategice de furnizare pe termen lung pentru produsele ABB

– EPS operaţional în creştere în primul an

– Încheierea achiziției este anticipată în semestrul I 2018

 

ABB a anunțat astăzi achiziția GE Industrial Solutions, business-ul global pentru soluții energetice al GE. GE Industrial Solutions are relații aprofundate cu clienți din peste 100 de țări și o bază instalată cu rădăcini puternice în America de Nord, cea mai mare piață a ABB. GE Industrial Solutions are sediul în Atlanta, Georgia și are aproximativ 13,500 de angajați în întreaga lume. În 2016, GE Industrial Solutions a înregistrat venituri de aproximativ 2,7 miliarde USD, cu o marjă operațională EBITDA de aproximativ 8 procente și o marjă operațională EBITA de aproximativ 6 procente. ABB va achiziționa GE Industrial Solutions pentru 2,6 miliarde dolari; tranzacția va fi în creştere din punct de vedere operațional în primul an. ABB se așteaptă să realizeze sinergii de costuri anuale de aproximativ 200 milioane USD în anul cinci de la achiziție, ceea ce va fi esențial pentru recuperarea nivelului echivalent de productivitate şi eficienţă in GE Industrial Solutions. În cadrul tranzacției și pentru valorificarea ei, ABB și GE au convenit să stabilească o relație de aprovizionare strategică pe termen lung pentru produsele GE Industrial Solutions și produsele ABB pe care GE le procură astăzi.

„Cu GE Industrial Solutions, ne întărim poziția numărul 2 în domeniul energeticii la nivel global și ne extindem accesul spre piața atrăgătoare din America de Nord”, a declarat CEO al ABB, Ulrich Spiesshofer. „Combinată cu relația de furnizor strategic pe termen lung al GE, această tranzacție creează o valoare semnificativă pentru acționarii noștri”.

El a adăugat: „Împreună cu echipa GE Industrial Solutions, vom executa planurile noastre bine stabilite, într- mod disciplinat, pentru a aduce această afacere, în cadrul familiei ABB globale, înapoi la performanțele de la egal la egal. Cu acest pas următor de gestionare a portofoliului activ, continuăm să schimbăm centrul de greutate al ABB, în concordanță cu strategia noastră de Nivel Următor, prin consolidarea competitivității, în special pe piața nord-americană și prin reducerea riscului.”

„Această combinație reunește două afaceri globale cu o gamă largă de active pentru protecţie electrică și distribuție”, a declarat John Flannery, CEO al GE. „ABB apreciază oamenii noștri, expertiza domeniului și capacitatea noastră de a opera în segmentele unde avem profunzime și experiență. GE va beneficia de asemenea, printr-o relație strategică extinsă de aprovizionare cu ABB, deoarece cele două companii lucrează împreună. ”

GE Industrial Solutions va fi integrată în divizia de Produse Electrice şi Energetice (EP) a ABB, rezultând un portofoliu global unic și o ofertă foarte cuprinzătoare pentru clienții nord-americani și pentru cei globali. Aceştia vor beneficia de tehnologiile inovatoare ale ABB și de oferta digitală ABB AbilityTM, cuplată cu soluțiile complementare și accesul pe piață ale GE Industrial Solutions. Achiziţia include şi dreptul pe termen lung de a utiliza marca GE. ABB va păstra echipa de management a GE Industrial Solutions și va construi pe forţa de vânzări experimentată a acesteia. După încheiere, această tranzacție va avea un efect de atenuare inițial asupra marjei operaționale EBITA a divizei Produse Electrice şi Energetice(EP). ABB se angajează să readucă EP la coridorul de marje țintă de 15-19 procente pe parcursul aului 2020.

Tarak Mehta, președintele diviziei EP din cadrul ABB, a declarat: „Această achiziție întărește poziția noastră de partener de alegere pentru electrificare la nivel global și în America de Nord. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu clienții și partenerii de distribuție ai GE Industrial Solutions și cu cei ai ABB, pentru a crea noi oportunități pe această piață de bază extrem de atractivă pentru divizia noastră. Avem un plan clar de integrare pentru a realiza sinergiile acestei combinații și pentru a readuce afacerea noastră combinată înapoi în coridorul de marjă țintă pe parcursul anului 2020. ”

Divizia EP a ABB livrează peste 1,5 milioane de produse clienților din întreaga lume în fiecare zi printr-o rețea globală de parteneri și clienți finali. EP oferă un portofoliu cuprinzător de produse și soluții de joasă și medie tensiune pentru un flux mai inteligent și mai fiabil de energie electrică de la stația electrică până la priză.

Având în vedere această tranzacție, ABB a decis să pună în așteptare programul de cumpărare a acțiunilor anunțat anterior.

Se așteaptă ca tranzacția să se închidă în semestrul I al anului 2018, sub rezerva autorizațiilor obișnuite de reglementare. Credit Suisse și Dyal Co. au acționat în calitate de consilieri financiari pentru ABB, iar Davis Polk & Wardwell a oferit consultanța juridică.

Share