TME prezintă: Terminale, manșoane și conectori de cablu BM Group

 Accesorii și scule pentru instalații electrice.

Capetele și manșoanele de capăt sertizate sunt utilizate într-un număr mare de aplicații – de la inginerie energetică la electronice de precizie – de exemplu, în controlerele pentru dispozitive industriale sau în aparatele de uz casnic. Conexiunea mecanică a firelor cu o clemă accelerează procesele de producție, iar utilizarea terminalelor inelare și lame permite facilitarea instalării și întreținerii cablurilor . Manșoanele de capăt sunt mai des întâlnite în instalațiile electrice, de la gospodării la industrie – acestea garantează parametrii de conexiune optimi și rezistenți din punct de vedere mecanic între conductorul confecționat din sârmă și terminalul cu șurub.

Terminale de cablu

În primul rând, ne vom concentra asupra terminațiilor de cabluri. Datorită acestor elemente, instalatorul poate adapta într-o clipă cablul la bornă sau la terminal. Aceste componente sunt un accesoriu indispensabil în lucrările de cablare industrială, precum și în unele sisteme de comunicații. Vin în două versiuni – inel și furcă – dar diferențele dintre modelele terminațiilor nu se limitează la această diviziune.

Terminale inelare izolate


Terminalele cu cleme izolate sunt utilizate în structurile în care asamblarea eficientă și o conexiune rezistentă la smucituri  sunt importante (inelul terminalului îl împiedică să alunece din clemă, spre deosebire de elementele tip furcă). O aplicație comună pentru acest tip de componentă este reprezentată de cablurile de împământare. Utilizarea unui înveliș izolator protejează și mai mult instalatorul și conexiunea. În oferta TME, aceste elemente sunt disponibile în culorile roșu, albastru și galben, ceea ce oferă posibilitatea de a marca cele mai tipice linii (putere, neutru, protecție). Diametrul orificiului („ochiul”) este de la 2,6 mm la 10,5 mm, astfel încât acestea pot fi conectate cu șuruburi în intervalul de la M2,5 la M10. Terminalele pot fi sertizate pe fire cu diametrul de 0,25…25mm2 (în funcție de model).

Terminale cu furcă izolate

Terminale cu furcă nu sunt la fel de rezistente la slăbire și la influențe mecanice ca și articolele în format de ochiuri, dar designul lor permite asamblarea foarte rapidă, optimizând astfel procesele de producție. Prin posibilitatea de a introduce conectorul în terminalul liber al terminalului cu șurub, operațiunile de lucru și de service sunt accelerate. Ca și în cazul majorității produselor BM Group,  gulerul izolator din poliamidă este caracterizat de o clasă de inflamabilitate UL94 V-2, adică un nivel ridicat de siguranță la foc (autoextincție în 30 de secunde). Articolele sunt disponibile în negru, roșu, albastru și galben. Sunt disponibile în aceleași dimensiuni ca și ochiurile descrise mai sus.


Terminale cu furcă neizolate

Variantele de terminale neizolate sunt mai puțin costisitoare și își vor îndeplini cu succes rolul în aplicațiile în care nu este necesară protejarea conexiunilor – de exemplu, atunci când sunt plasate la o distanță considerabilă sau în terminale cu separare dielectrică. Cu excepția absenței unui guler de protecție, acestea nu diferă în ceea ce privește designul de capetele cu furcă descrise mai sus. Acest lucru este valabil atât pentru materialul de fabricație (cupru ștanțat), cât și pentru dimensiuni (spațiere de 2,6…10,5 mm, compatibilitate cu conductori de până la 16 mm2).

 

Terminale inelare cu șuruburi

Terminalele cu șuruburi sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni, dar sunt utilizate cel mai frecvent în instalațiile de putere mare, care utilizează conductori cu secțiune transversală mare. Domeniile în care aceste produse sunt cel mai frecvent întâlnite includ energia (conexiuni, rețea de transmisie, instalații de protecție împotriva trăsnetului, împământare în stațiile de transformare), infrastructura feroviară etc. Conexiunea electrică se realizează cu ajutorul unor șuruburi, ceea ce permite o fixare caracterizată de o rezistență foarte scăzută, pentru conductoare cu dimensiuni de până la 700 mm2. Deschiderea vârfului are un diametru cuprins între 2,6 mm și 21 mm. Deoarece conectorul este fabricat din cupru galvanizat sau placat cu nichel, este protejat împotriva coroziunii și a intemperiilor, ceea ce este deosebit de important având în vedere aplicațiile tipice ale componentelor.


Terminale inelare tubulare


Terminalele tubulare BM Group sunt realizate în întregime din cupru cositorit, ceea ce permite parametrii de conectare foarte buni. Acestea sunt fabricate în dimensiuni pentru conductoare cu secțiuni transversale de la 630 mm2 cu un diametru al orificiului de fixare de până la 25 mm. Din catalogul TME pot fi achiziționate variantele drepte, precum și variantele înclinate, în care manșonul de prindere este îndoit cu 45° sau 90° în raport cu planul cu „ochiul” de prindere. În unele instalații, acest lucru permite instalarea convenabilă a cablurilor rigide de diametru mare și poate facilita, de asemenea, organizarea instalației. O aplicație a acestui tip de componentă este în pregătirea tuburilor pentru băncile de energie, unde se fac multe conexiuni de curent ridicat pe distanțe scurte.

Terminale cu bucșe și manșoane de conectare

Terminalele cu bucșe și manșoane sunt fabricate din metale moi și sunt utilizate în principal în două scopuri: (1) concentrarea conductoarelor realizate sub formă de cablu înainte de conectarea lor într-un terminal cu șurub; (2) legarea rapidă a conductoarelor fără utilizarea unui agent de lipire. Prima situație este evidentă – prin fixarea fibrelor delicate de cupru ale cablului în manșon, acestea nu sunt rupte și deplasate atunci când sunt strânse cu un șurub, rezultând o conexiune sigură, rezistență mai mică și rezistență la factorii mecanici. În plus, manșonul poate fi integrat cu un guler izolator, care previne scurtcircuitarea firelor foarte apropiate și facilitează înfiletarea conductorilor.


Manșoanele de conectare sunt folosite în situațiile în care nu este necesar (sau recomandabil) să lipiți cablurile, de exemplu, atunci când conectați componente în procesele manuale de producție în masă. Aceste elemente constau dintr-un tub încorporat într-un înveliș izolator termocontractabil – și astfel, cu o fracțiune de secundă de compresie, fac posibilă realizarea unei conexiuni care nu este doar durabilă, ci și sigură.

Datorită numeroaselor aplicații, ambele tipuri de elemente sunt produse într-o gamă largă de dimensiuni. Acestea pot fi utilizate cu conductori de la 0,14mm2 până la 150mm2  și au o lungime de până la 32mm.

Terminale duble cu bucșă


În unele cazuri, este necesar să se conecteze două fire la un singur terminal – acest lucru poate implica o instalare în serie sau paralelă (adesea în cazul sistemelor de iluminat cu LED-uri), sau atunci când se conectează simultan un receptor împreună cu un contor sau un control, așa cum este cazul în sistemele de automatizare. Pentru ca fixarea să fie sigură și, în același timp, pentru a imobiliza ambele fire, se utilizează manșoane duble. Acestea au un înveliș izolator mai larg, cu un capăt cu pâlnie pentru a facilita introducerea firelor în lumenul componentei. Aceste articole, ca și versiunile cu un singur fir descrise mai sus, sunt disponibile în mai multe versiuni de culoare, astfel încât articolul se poate potrivi cu culoarea izolației cablului și cablarea se poate organiza în mod clar. Acest lucru se traduce, de asemenea, prin identificarea rapidă a diametrului și, în consecință, prin selectarea eficientă a spațiului de sertizare.

Racorduri și seturi de terminale

Deoarece manșoanele și urechile de cablu sunt articole consumabile și sunt de obicei utilizate în cantități mari, achiziționarea unui set complet de urechi este o investiție rezonabilă pentru profesioniști.  Acestea conțin 90 sau 370 de piese și sunt însoțite de un organizator practic. Reprezintă, de asemenea, o achiziție bună atunci când se echipează un atelier acasă – astfel, componenta necesară va fi întotdeauna la îndemână și la locul ei.

Unelte de sertizare pentru lucrul cu terminale, manșoane și conectori

O greșeală comună și periculoasă atunci când se lucrează cu bucșe este de a folosi clești obișnuiți sau universali pentru a le sertiza. Suprafața plană a fălcilor și strângerea excesivă din cauza lipsei unei fante profilate și a unui opritor mecanic conduce foarte des la ruperea manșonului prins. Ca urmare, fixarea este nesigură, în cel mai bun caz manșonul poate aluneca de pe conductor – în cel mai rău caz, părțile sale desprinse pot provoca un scurtcircuit și un incendiu.


BM Group furnizează o gamă de mașini de compresie dedicate pentru coliere, manșoane și conectori. Cel mai simplu este un clește cu fante tăiate în fălci, fiecare fantă permițând fixarea piesei de prelucrat într-un anumit interval de diametre. Dacă vârful este potrivit pentru diametrul conductorului, conexiunea ar trebui să fie sigură atunci când mânerul este strâns complet. Uneltele mai avansate sunt cleștii de sertizat cu pas mic, cu matrice interschimbabile – concepuți pentru a fi utilizați cu diametre de capăt specifice. Acestea vă permit să obțineți cele mai bune rezultate și să reduceți oboseala mâinilor în lucrările care implică operațiuni ciclice, cum ar fi în timpul cablării instalațiilor complexe.

Este important de menționat aici că crestăturile utilizate pentru fixarea terminalelor diferă ca profil de mandrinele utilizate pentru sertizarea manșoanelor – primele realizează o compresie simultană a celor două aripi ale terminalului, în timp ce cele din urmă au, de obicei, un format hexagonal sau punctiform. Datorită utilizării matrițelor interschimbabile, o singură unealtă poate fi utilizată pentru a manipula mai multe tipuri de accesorii.

Unele dintre uneltele de sertizat de la BM Group, cum ar fi BM80404 sunt furnizate cu un set de terminale compatibile (sortate într-o cutie). Altele vin cu o selecție de mai multe matrițe, astfel încât unealta este imediat pregătită să lucreze cu diferite tipuri de conectori (astfel de produse includ BM5345). Racordurile, manșoanele și conectorii izolați sunt manipulate de clești de sertizare specializați dedicați. În plus, cleștii BM.536 au prețuri accesibile, dar se caracterizează prin funcționalitate foarte largă, și sunt utilizați nu numai pentru fixarea terminațiilor cablurilor, ci și pentru pregătirea firelor, îndepărtarea mantalei lor izolatoare și tăierea firului la lungimea corespunzătoare. Vor fi o alegere bună în cazul în care utilizatorul dorește o performanță maximă a uneltei, reducând în același timp greutatea.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

http://www.tme.eu/ro/pages/library-articles/51807/terminale-manoane-i-conectori-de-cablu-bm-group

Share