Stocarea energiei electrice în baterii  în  Franța

Una din țările europene cu cel mai puternic și mai avansat sistem energetic este Franța, cu o putere instalată totală de peste 135 GW și o producție de 280 TWh în 2022. În 2022 Franța dispunea de o capacitate de stocare a energiei electrice cu o putere de 490 MW, marcând o creștere substanțială față de cei 316 MW  din 2021. În 2023 s-a ajuns la 807 MW instalați în baterii de stocare.

Numeroase proiecte de stocare în baterii se dezvoltă pe teritoriul  Franței, dar și în teritoriile franceze de peste mări, din afara Europei. Astfel, în Noua Caledonie , teritoriu extrem de însorit din zona tropicală, sunt în lucru proiecte pentru stocare în baterii cu o putere de 200 MW.

Potențialul tehnologiei de stocare în baterii este mare și este de presupus că  în întreaga Europă se vor dezvolta numeroase proiecte locale de stocare a energiei electrice  în baterii .

Stocarea în baterii pentru sisteme fotovoltaice, stocarea hidro pentru sisteme eoliene  

Trebuie remarcat că Franța dispune deja de o capacitate importantă de stocare în centrale cu acumulare și pompaj cu o putere instalată de 5,1 GW (3,7 % din total putere instalată). Stocarea energiei electrice s-a diversificat,  nu exclude nici una din tehnologiile existente iar folosirea lor are și un caracter complementar. Astfel, stocarea hidro este folosită îndeosebi pentru a stoca energia produsă de parcurile eoliene,  stocare pe termen mai lung pe termen de o săptămână , iar stocarea în baterii este folosită pentru parcurile fotovoltaice, pentru stocare zilnică, stocând energia în mijlocul zilei pentru a o elibera seara.

Avantajele tehnologiei de stocare în baterii

Datorită timpului lor de răspuns rapid, bateriile pot contribui la reglajul frecvenței în sistemele energetice, element esențial pentru echilibrul acestor sisteme.

Bateriile oferă și o  atenuare a curbei de sarcină și cresc siguranța în exploatare a sistemelor energetice.

Un alt avantaj este dat de posibilitatea instalării bateriilor acolo unde este nevoie. Montarea în zonele unde există un deficit de putere poate simplifica managementul rețelelor electrice acolo unde se manifestă acest deficit. Se evită astfel costurile ridicate, necesitate de creșterea a capacității rețelelor de transport și distribuție.

Trebuie menționat ca avantaj și timpul scurt de instalare a unui sistem de stocare cu baterii, de ordinul săptămânilor sau lunilor, ceea ce rezolvă astfel probleme presante ale consumatorilor ce au nevoie rapid de o putere sporită rapid.

Dacă alimentarea instalațiilor electrice ale consumatorilor se face exclusiv din baterii, acestea funcționînd ca niște UPS-uri de mare capacitate, se asigură astfel stabilitatea ridicată a tensiunii și frecvenței pe care nici o rețea electrică de joasă tensiune nu este capabilă să le  asigure.

Bateriile electrice pot oferi pentru unii consumatori rezidențiali implementarea soluțiilor offgrid. Este posibilă incărcarea bateriilor ziua din panori fotovoltaice și funcționarea independentă de rețea pe restul zilei. Dacă pentru zonele ce nu dispun de rețea de alimentare,  soluția offgrid  este singura posibilă,  pentru mulți consumatori care sunt conectați deja la rețea sau pot face acest lucru , independența oferită de offgrid este o opțiune de luat în considerare, cel puțin pentru viitor.

Share