Softstarter de medie tensiune la pompele de alimentare cazan

Folosirea de softstartere pentru acționarea pompelor de medie tensiune de alimentare cazan la DALKIA TERMO PRAHOVA

Dr. Ing. George Velichi, Ing. Andrei Sebestyen

Dalkia Termo Prahova este societatea care a preluat, prin concesiune, gestiunea serviciului public al județului Prahova, de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat în sistem de producție-transport-distribuție. Societatea produce energie electrică și termică la centrala termoelectrică de la Brazi, fiind furnizorul de apă caldă și caldură pentru 60.000 apartamente, precum și instituții și societăți comerciale din Ploiești. În acest context, siguranța în exploatare este un element cheie în orice decizie a societății.

De la înființare, firma Electro Distribution a avut ca obiectiv promovarea pe piața din România a produselor de calitate, la un preț accesibil. Printre primele firme reprezentate, s-a numarat Solcon din Israel, producătorul numărul unu de softstartere (mai ales de medie tensiune) din lume.

1. Descrierea instalației existente

Pentru alimentarea cu apă a cazanului, centrala dispune de mai multe pompe, de puteri diferite, alimentate la 6kV. În principal, pompele folosite erau EPA-6, antrenată de un motor de 4000kW și EPA-9, antrenată de un motor de 3150kW, alegerea fiind făcută în funcție de debitul de abur cerut cazanului. La debite foarte mari, cazanul funcționa cu ambele pompe. În afară de acestea două, mai există și pompe de rezervă.

Pornirea pompelor se făcea prin cuplarea directă la barele de 6kV, având un sistem de condiționări tehnologice prealabile legate de circuitele de apă și cele de ungere.

Pornirea și oprirea se făceau de la pupitrul amplasat în camera de comandă. Avariile electrice și tehnologice opreau pompa prin declanșarea întreruptorului.

Deoarece cazanul nu poate rămâne fără alimentare cu apă, este prevăzut un sistem AAR. În acesta, se selectează o pompă de rezervă care intră automat în funcțiune, în cazul căderii pompei care alimenta cazanul.

La pornirea normală, pompa pleacă în gol (cu circuitul de refulare închis și cu circuitul de bypass deschis). Însă la pornirea din AAR, nemaifiind timp pentru acționarea vanelor, pompa pornește în sarcină.

Pompa are auto-ungere, dar aceasta nu este suficientă la turații mici. Din acest motiv, orice pornire este precedată de pornirea unei pompe de ungere și de atingerea presiunii minime în circuitul de ungere, iar orice oprire este și ea însoțită de pornirea pompei de ungere.

2. Probleme legate de sistemul existent

Schema inițială prezenta câteva probleme, dintre care cele mai importante sunt:

  • folosirea întreruptorului pentru pornirea motorului este o soluție de fiabilitate redusă;
  • orice pornire/oprire de pompă înseamnă o anclanșare/ declanșare de întreruptor în sarcină;
  • curentul de pornire la motorul pornit prin cuplare directă este foarte mare (între 2000 și 3000A). Acest consum excesiv duce la scăderea temporară a tensiunii în stația electrică. O eventuală declanșare în această perioadă reprezintă o solicitare foarte mare (și uzură pe măsură) pentru întreruptor;
  • curentul foarte mare în motor în regimul de pornire directă duce la dilatări bruște ale înfășurărilor, cu efecte negative în timp asupra izolației motorului;
  • șocul mecanic datorat pornirii prin conectare directă uzează pompa, cuplajele și circuitele de apă;
  • datorită condițiilor de mediu în care funcționează pompele, înainte de orice pornire, era obligatorie măsurarea rezistenței de izolație și, dacă era cazul, uscarea motorului.

Aceste probleme sunt accentuate la pompa EPA-6, unde sarcina este mai dificilă și motorul este mult mai vechi.

3. Soluția nouă

Pentru pompele principale, EPA-6 și EPA-9, în imediata apropiere a celulei aferente, se amplasează un softstarter înseriat între întreruptor și motorul pompei.

el6Articolul integral il puteti gasi in editia tiparita a revistei Electricianul nr. 4/2012.

Share