Simpozion Euralarm 4 iunie 2018, București

-comunicat de presă-

Simpozionul EURALARM 2018 – o industrie la răscruce datorită  digitizării  și reglementării

În decursul ultimilor 5 ani, Simpozionul Euralarm s-a consacrat ca un eveniment strategic privind inovațiile și evoluțiile de natură normativă care au impact asupra uneia dintre cele mai de succes industrii din Europa: securitatea electronică și siguranța la foc. Ediția din 2018 a Simpozionului  Euralarm a avut  loc în data de 4 iunie  în București, având  ca partener  în organizare , Asociația Română pentru Tehnică de Securitate, ARTS.

Simpozionul anual Euralarm își câștigă reputația de a aborda subiectele care contează cu adevărat pentru industrie. Evenimentul din acest an nu a fost o excepție, abordând tema calificării personalului pentru industria de securitate în caz de incendiu și securitate electronică, digitizarea și securitatea informatică și Regulamentul privind produsele de construcție (CPR) ca fiind trei linii  principale ale Simpozionului. A fost ocazia de a face o analiză a ceea ce s-a realizat în ceea ce privește pregătirea industriei pentru provocările tehnologice viitoare și luptele politice care trebuie combătute, în special prin eforturile Euralarm. De asemenea, s-a pus accentul pe rolul standardizării pe piețele deschise și pe facilitarea afacerilor.

Acest lucru a fost posibil datorită unui mare număr de vorbitori incluzând reprezentanți ai unor companii precum DEF, Hekatron, Siemens, Schrack Seconet, SC ONEST, United Technologies și Xtralis și reprezentanți ai unor asociații naționale cu influență precum ARTS-România (Asociația Română pentru Tehnică de Securitate) , Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informaționale din România (ANSSI) , GESI din Franța, Asociația Industriei de Foc din Regatul Unit (FIA) și ZVEI din Germania. ASRO a reprezentat organismul de standardizare român.

Un prim panel s-a concentrat pe tema calificării forței de muncă pentru industria de securitate. Discuția a început cu reamintirea faptului că, atunci când Comisia Europeană a emis o directivă privind serviciile în 2006, Euralarm a fost de acord cu legislația, cu condiția ca nivelul minim de calificare să constituie bariera de intrare pentru industria de securitate. Standardul european de servicii EN 16763, susținut de Euralarm, a fost unul dintre primele standarde care se concentrează pe sectorul serviciilor. Membrii asociației își concentrează acum eforturile asupra stabilirii schemelor de certificare – un domeniu în care țări precum Germania, Franța, România sau Regatul Unit se află pe primele locuri. În timp ce paneliștii au avertizat cu privire la dificultatea sarcinii, ei au avut și un mesaj pozitiv: „Cu cât sunt mai mulți oameni calificați, cu atât mai mulți oameni vor să fie calificați”, a declarat Robert Yates de la FIA. „În afară de serviciile de securitate privată, fiecare serviciu legat de siguranța și securitatea în caz de incendiu este afectat de Directiva privind serviciile. De aceea va fi nevoie de timp pentru implementarea pe deplin”, a spus Peter Krapp de la ZVEI. „Dar și alte sectoare din industria construcțiilor ne invidiază pentru ceea ce am obținut în industria noastră cu standardul EN16763 privind serviciile”, a adăugat el.

A doua sesiune a avut un caracter mult mai informativ și a oferit o imagine de ansamblu asupra transformării digitale care a afectat sectorul securității și siguranței în caz de incendiu, incluzând GDPR-ul  , precum și viitoarea lege UE privind securitatea informatică și riscurile în continuă evoluție ale securității informatice. „Avem Internetul Lucrurilor, dar și Internetul lucrurilor rele care nu funcționează corect când vine vorba de securitatea informatică”, a declarat Toma Cimpeanu de la Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice ANSSI. „Amenințările se schimbă în fiecare lună, așa că trebuie să vă adaptați, acesta este motivul”, a explicat Viorel Petcu, de la SC ONEST SOLUTIONS. Observând că presiunea  pentru securitatea cibernetică este o altă ocazie pentru a face piața mai puțin fragmentată prin standardizare, managerul tehnic al Euralarm, Marc Chenevoy, a oferit ca exemplu  standardizarea în industria aeronautică, un proces sistematizat care armonizează  tehnologia cu standardele  fără dificultăți.  Michael Scharnowsky de la Hekatron a prezentat o imagine de ansamblu a lucrărilor actuale în domeniul standardizării în domeniul securității informatice.

Ultimul panel a discutat Regulamentul privind produsele pentru construcții (CPR), un regulament al UE care stabilește norme armonizate pentru comercializarea produselor de construcție în UE. Punerea în aplicare și citirea legalistă din partea Comisiei Europene totuși au împiedicat, recent, citarea standardelor europene armonizate de la Comitetele tehnice CEN 72 și 191 în Jurnalul Oficial al UE (EUOJ), situație care a dus la un blocaj  complicat  și o situație precară. Comisia Europeană evaluează în prezent o consultare publică privind CPR, la care a participat Euralarm. Se așteaptă ca rezultatele să fie lansate în timpul verii. În acord cu poziția industriei, doamna Iuliana Chilea, Directorul organismului național de standardizare din România, ASRO, a declarat: „Cu siguranță CPR este dificil de implementat, însă nu acesta este răspunsul corect. Îmbunătățirea este soluția. ”

În acest sens, este clar că Euralarm se află din nou în fruntea unei mișcări care pledează pentru o piață europeană tot mai integrată. Vorbitorii au cerut un CPR care să depășească regulamentul actual: „În  tot sectorul  construcțiilor există o recunoaștere a faptului că marca CE nu oferă nici o garanție că produsul va face ceea ce spune pe eticheta de pe suport”, a declarat Robert Thilthorpe, director tehnic al FIA și președinte al Comitetului tehnic CEN 191 pentru sisteme fixe de stingere a incendiilor. „Provocarea este aceea că nu există un mare apetit pentru a schimba Regulamentul privind produsele pentru construcții. Trebuie să ne asigurăm că soluțiile pe care le explorăm nu sunt eliminate din textul final al regulamentului „, a avertizat Peter Mundy de la Xtralis și președintele Comitetului Tehnic CEN 72 pentru detectarea incendiilor și a sistemelor de alarmă de incendiu. Euralarm Symposium 2019 va  avea loc la Bruxelles și este de așteptat să se concentreze și mai mult pe legislația și reglementarea europeană. Euralarm mulțumește membrilor și moderatorilor care au făcut posibilă sesiunea de la București. Mulțumiri speciale au fost adresate  sponsorilor care au făcut posibil evenimentul din acest an din România: Astal, Certalarm, EFSG, Optex, Schrack și Telesystem , precum și tuturor membrilor EURALARM și coorganizatorilor evenimentului, Asociația Română de Securitate, ARTS.

Share