Să obținem consum zero de energie în clădiri prin controlul inteligent și AI
Frankfurt pe Main, 26 noiembrie 2024.
Potrivit Agenției Federale de Mediu, exploatarea clădirilor reprezintă 35% din consumul de energie și 30% din emisiile de CO₂ în Germania. Și asta înseamnă că există un potențial imens de economisire a energiei. Controlul inteligent al clădirilor, în special managementul inteligent al energiei și AI, pot ajuta proprietarii și operatorii de clădiri să profite de acest potențial.
Încălzire, ventilație, aer condiționat, iluminat – exploatarea unei clădiri este o afacere consumatoare de energie. În unitățile de producție, dimensiunea fabricii și numărul de mașini cresc nivelul de complexitate. Pentru a se asigura că nu pierd evidența a ceea ce se întâmplă, mulți operatori de clădiri folosesc acum sisteme de control inteligente.
„Folosirea sistemelor inteligente de control al clădirilor este o pârghie foarte importantă pentru atingerea obiectivelor net-zero în sectorul construcțiilor”, spune Jens J. Wischmann, director general al Asociației Germane pentru Eficiența Energetică în Serviciile Clădirilor (VdZ). „Acest lucru se datorează faptului că integrarea sistemelor inteligente de control al clădirilor are multe avantaje: asigură creșteri optime ale eficienței, duc la reduceri pe termen lung a costurilor și optimizează utilizarea și consumul de energie.”
Inteligența artificială în managementul energiei
Învățarea automată (ML-Machine Learning), o subsecțiune a AI, este de obicei folosită atunci când vine vorba de clădiri. ML folosește algoritmi pentru a analiza datele disponibile și apoi face predicții despre consumul de energie pe baza acestor informații. Sistemul poate lua, de asemenea, decizii independente cu privire la încălzire, ventilație, iluminat și aer condiționat, precum și oferind perspective transparente asupra datelor energetice ale unei proprietăți.
În plus, operatorii de clădiri obțin o imagine de ansamblu asupra factorilor care influențează consumul de energie, de exemplu, numărul de cicluri de producție sau temperatura. Datorită propunerilor de optimizare sau reducere a consumului de energie, operatorii pot lua măsuri active pentru reducerea acestuia. Mai mult, soluțiile software inteligente pot regla încălzirea, ventilația și aerul condiționat, astfel încât consumul de energie al unei clădiri să fie redus cu până la 20 la sută. Desigur, acest lucru duce și la o reducere a costurilor de operare.
Modernizarea sau modernizarea clădirilor existente
Nu există „o mărime potrivită pentru toate” pentru modernizarea sistemelor de control al clădirilor sau modernizarea echipamentelor în proprietățile existente. În multe cazuri, nu există planuri actualizate ale infrastructurii instalate sau modele digitale (gemeni digitali). Circumstanțele structurale, așteptările și dorințele clienților, precum și starea sistemelor existente, influențează, de asemenea, alegerea soluției pentru viitor.
Prin modernizarea senzorilor și contoarelor pentru controlul inteligent al clădirilor, operatorii clădirilor pot economisi energie și, prin urmare, costuri, chiar și în clădirile existente. Astfel de investiții pot avea și un impact pozitiv asupra durabilității operațiunilor și contribuie la digitalizarea managementului clădirilor. Și oamenii beneficiază, de asemenea, de un confort sporit pentru o bunăstare îmbunătățită sau condiții de muncă optimizate.
Cine este cel mai bun controler: oameni sau AI?
Avantajul sistemelor moderne de control este că avem mult mai multe date disponibile astăzi decât aveam acum câțiva ani. Cu toate acestea, evaluarea și analiza acestor date a devenit mult mai complexă și este practic imposibilă pentru oameni. AI este foarte bun la recunoașterea tiparelor și la identificarea problemelor. Cu toate acestea, AI este doar un instrument, nu o soluție holistică. Sunt încă necesari specialiști calificați pentru a rezolva orice probleme identificate de AI.
Directorul general al VdZ, Jens Wischmann, explică situația succint: „AI sau oamenii – nu ar trebui să-i vedem ca contrari sau concurenți în domeniul tehnologiei de servicii pentru clădiri sau dincolo. Nu este o chestiune de nici/sau. Este vorba despre utilizarea cât mai bună posibilă a inteligenței artificiale, pentru a realiza cea mai bună interacțiune posibilă între oameni și mașini din perspectivă economică, ecologică și socială. Dezvoltarea de produse creative, de exemplu, poate fi ajutată de AI, dar AI nu va putea înlocui oamenii când vine vorba de creativitate și inventivitate. Ceea ce pot face noile tehnologii este să sprijine oamenii în munca lor, să accelereze procesele și să scurteze sarcinile individuale. Și, când totul este spus și gata, oamenii sunt cei care stabilesc cadrul în care va fi folosită IA și care iau deciziile în mod autonom.”
Expozanții prezintă inovații de pionierat pentru clădirile de mâine în categoria tematică „Controlul inteligent al clădirii”. Sursa: Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Sisteme inteligente de control al clădirii la ISH 2025
Sisteme inteligente de control al clădirii la ISH 2025
Interconectarea fără probleme a dispozitivelor, instalațiilor și sistemelor prin interfețe, senzori și sonde este fundamentală pentru controlul inteligent al clădirii. În domeniul soluției „Gestionarea inteligentă a clădirilor”, producătorii și inovatorii de top vor prezenta cele mai recente tendințe și inovații în tehnologia serviciilor de clădire la următorul ISH, din 17 până în 21 martie 2025. Domeniile acoperite vor include managementul casei inteligente și al energiei din casă. , automatizarea clădirilor, managementul și întreținerea energiei. Mai multe informații despre acest câmp de soluții pot fi găsite aici.
Accentul Forumului Tehnologii și Management al Construcțiilor din Sala 11.1 va fi pus pe digitalizarea industriei, domenii specifice de aplicare și exemple de aplicații. Asociația VDMA pentru automatizarea și controlul clădirilor (VDMA AMG) și Asociația industrială germană pentru servicii de construcții și instalații tehnice (BTGA) s-au unit pentru a crea o platformă pentru transferul de cunoștințe și crearea de rețele prin scurte prezentări: personalizate pentru operatorii imobiliari, planificatorii de servicii de clădire, managerii de unități și autoritățile locale.
Detalii complete dintr-o privire
Vizitatorii vor găsi o imagine de ansamblu cuprinzătoare a domeniilor soluțiilor și evenimentelor, precum și informații despre expozanți, pe site-ul web ISH 2025 la www.ish.messefrankfurt.com
ISH – Cel mai important târg mondial pentru HVAC și apă Următorul ISH va avea loc în perioada 17-21 martie 2025.
Informații și fotografii pentru presă:
Social media:
www.ish.messefrankfurt.com/facebook
www.ish.messefrankfurt.com/youtube
www.ish.messefrankfurt.com/linkedin
www.ish.messefrankfurt.com/instagram
www.instagram.com/building.technologies.messeffm
Messe Frankfurt Exhibition GmbH Ludwig-Erhard-Anlage 1 60327 Frankfurt pe Main www.messefrankfurt.com
Informații de bază despre Messe Frankfurt
www.messefrankfurt.com/background-information
Sustenabilitate la Messe Frankfurt
www.messefrankfurt.com/sustainability-information