Protecția la arc electric

Protecția la arc electric

Joi, 13 octombrie a.c., SIEAR (Societatea pentru Instalații Electrice și Automatizări din România)  a organizat la Sinaia, Conferința sa anuală, prilej cu care au fost discutate teme de interes pentru domeniul instalațiilor și echipamentelor electrice, protecției  umane ,  aparatajului eletric și au fost prezentate mai multe expuneri pe teme de interes din domeniul instalațiilor electrice de joasă tensiune. Firma Eaton Electric a susținut o prezentare extrem de interesantă pe tema protecției la arc electric.

Dacă în rețelele și instalațiile de tensiuni medii și mari arcul electric este tratat în mod adecvat pentru limitarea și  stingerea sa cât mai rapidă, în instalațiile de joasă tensiune, unde defectele de arc electric apar frecvent, dacă arcul electric nu  este limitat de sisteme de protecție adecvate, pot apărea grave deteriorări ca și accidente.  Acest defect este extrem de periculos și, din nefericire, în prezent nu este obligatorie la nivelul Europei analiza riscului de formare a arcului electric, așa cum se prevede în legislația din SUA.

Eaton a dezvoltat în acest context o gamă de dispozitive de protecție la defectul de arc electric, bazându-se pe următoarele standarde: IEEE 1584-2002; NFPA 70E, 2015.

Standardele europene avute în vedere sunt: EN 50110;  IEC 61482; IEC TR 61 641 (Low Voltage); IEC 62271-200 (Medium Voltage); IEC 60909 Total Arc Flash.

Dispozitivele din gama AFDD

Eaton a lansat dispozitivele de protecție la arc electric din gama AFDD (Arc Fault Detection Device) ce analizează forma de undă a curentului în circuite de joasă tensiune și indică iminenta apariție a unui arc electric, caz în care declanșează un întrerupător pentru a elimina pericolul.

Dispozitivele din gama AFDD asigură pentru circuitul de joasă tensiune pe care mai sunt montate, pe lângă protecția la arc electric și:

  • protecție diferențială (RCD – Rezidual Current Device);
  • protecție la scurtcircuit;
  • protecție la suprasarcină.

Soluția de tip all-in-one oferită de Eaton este mai ieftină decât utilizarea unor dispozitive separate pentru fiecare tip de protecție, este ușor de utilizat, robustă, fiabilă și ușor și simplu de instalat.

Dispozitivul AFDD este de interes major pentru sectorul rezidențial, azile și adăposturi, acolo unde arcul electric poate avea consecințe grave. Defectul de arc electric poate să apară la cablurile electrice deteriorate, la prize și la conectori electrici defecți și poate să declanșeze incendii prin temperatura de mii de grade dezvoltată de arcul electric. Se estimează că aproximativ 25 % din incendii au la bază defecte de arc electric.

Iată de ce detecția sigură și rapidă a arcului electric este esențială iar dispozitivele de protecție diferențială (RCD) și întrerupătoarele miniaturale de circuite (MCB) nu pot detecta aceste defecte de arc.

Dispozitivele de tip AFDD de la Eaton detectează rapid și precis arcul electric, prin compararea formei de undă a curentului prin circuit cu forme de undă memorate în prealabil, ce apar în cazuri normale de conectare a unor aparate de uz casnic (aspiratoare, frigidere etc.). Se detectează astfel curenții cu o formă de undă specifică apariției arcului electric, caz în care se întrerupe circuitul protejat.

Caracteristici

  • Protecție la incendiu prin supraveghere electronică permanentă la defect de arc electric;
  • Dispozitiv de tip all-in-one ce include funcții de tip MCB și RCB;
  • Perfect compatibil cu noile standarde;
  • Curent nominal: de la 10 A la 40 A;
  • Caracteristici: B, C;
  • Curent nominal de întrerupere: 10 mA și 30 mA.

Pentru o protecție cât mai eficace, dispozivul AFDD se plasează aproape de sursele potențiale de arc electric. În plus, un test ne asigură că dispozitivul AFDD întrerupe circuitul când este detectat un curent cu o formă de undă relevantă.

Cerințele globale pentru dispozitivele de tip AFDD au fost stabilite prima dată în 2013, când Comisia Internațională pentru Electrotehnică a introdus standardul IEC 62606 ce prevede că un dispozitiv de tip AFDD trebuie să întrerupă circuitul la detecția unui arc electric de minim 100 joules, și pentru curenți de arc electric de frecvențe ridicate să întrerupă în intervalul a 120 milisecunde de la detecția arcului.

Produsele de tip AFDD de la Eaton sunt cele mai recente din portofoliul firmei, proiectate pentru a reduce riscurile asociate cu defectul de arc electric.

Share