Smart City Bonn-FLASHNET partener Deutsche Telekom

• Orașul Bonn și Telekom trimit un mesaj Conferinței Națiunilor Unite privind Clima.
• Monitorizarea inteligentă a iluminatului stradal, a containerelor de gunoi și a calității aerului.
• Senzorii inteligenți transmit date și fac posibilă administrarea inteligentă a orașului.

În perioada premergătoare Conferinței Națiunilor Unite privind Clima (07.11-14.11) orașul Bonn și Deutsche Telekom trimit un mesaj: Cu rețeaua inteligentă pentru iluminat stradal, monitorizarea containerelor pentru deșeuri și măsurarea poluării aerului, Smart City are lumină verde în Bonn. „Este un pas important în cadrul inițiativei Digital Bonn”, spune Ashok Sridharan, primarul orașului. „Noi întărim Bonn ca locație angajată pentru inovare și protecția mediului.”

Deutsche Telekom conectează luminile stradale în centrul orașului Bonn (Sternstraße / corner Budapester – straße) și echipează containerele pentru deșeuri de la garajul Münsterplatz, cu senzori inteligenți, prin intermediul tehnologiilor NarrowBand-IoT. Rețeaua NarrowBand-IoT este creată special pentru aplicații cu volum mare de date, așa cum sunt soluțiile Smart City, de exemplu. Soluția permite ca lămpile pentru iluminatul stradal să fie reglabile și detectoarele de mișcare să permită iluminatului stradal să se reducă sau să se crească nivelul în mod automat. În plus, autoritățile publice desemnate să se ocupe de aceste probleme, primesc o notificare proactivă în cazul în care una dintre lămpi se defectează și trebuie înlocuită. „Această tehnologie economisește până la 60% din costurile de exploatare”, spune Anette Bronder, șefa  departamentului Digital și Securitate al Deutsche Telekom. „Orașul viitorului are nevoie de mai multe servicii digitale”.

Senzorii plasați chiar în interiorul containerelor de deșeuri de la garajul Münsterplatz măsoară nivelul de umplere, astfel încât se realizează practic managementul deșeurilor din Bonn (Bonnorange), iar cei ce se ocupă de evacuarea deșeurilor se deplasează și golesc containerele
doar atunci când containerele sunt  pline.

Calitatea aerului pe strazile din Bonn

Deutsche Telekom oferă un software ce culege date ce permit măsurarea calității aerului. Senzorul este amplasat pe unul din stâlpii din iluminatul stradal din apropierea garajului Münsterplatz. La intervale regulate, sunt furnizate date diverse. Deutsche Telekom a instalat deja soluții Smart City în șaptesprezece orașe europene din zece țări.

La Conferința Națiunilor Unite pentru Climă, Deutsche Telekom este un partener puternic, oferind tehnologii de comunicație prin fibră optică, internet și tehnologii pentru trans ferul de date. Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice Oprirea schimbărilor climatice și limitarea repercursiunile lor inevitabile, au fost scopul Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC), mecanism creat în 1992. Între 6-17 noiembrie a.c., țările care aderă la acord se vor întâlni la Bonn pentru a discuta măsuri supli –
mentare pentru a proteja planeta.
Găsirea unui consens politic este dificilă și lentă, după cum demonstrează dezacordul internațional în curs și acțiunile adesea nefolositoare ale națiunilor individuale. Noile tehnologii pot însă deschide oportunități dincolo de nivelul statului național, astfel încât orașele, comunitățile, companiile și cetățenii să poată contribui la limitarea schimbărilor climatice, conservând resursele prin digitalizare.
Un studiu recent, comandat de Asociația Inginerilor Germani, intitulat „Eficientizarea resurselor prin intermediul Industriei 4.0”, a descoperit că IMM ar putea să își reducă consumul de materiale și energie cu până la 25%.

Și sondajul „Quo vadis, agricola?” de la societatea de audit PwC a constatat că digitizarea reduce cu până la 48% consumul de îngrășăminte la agricultorii care utilizează acest instrument, fără a scădea randamentul culturilor. Aproximativ 43% dintre agricultori au redus consumul de fungicide iar 42% consumul de pesticide.

Orase eficiente energetic

Acest studiu arată că soluțiile agricole inteligente asigură niveluri similare de recoltă în timp ce folosesc cantități mai mici de îngrășăminte, pesticide și erbicide. Această abordare – obținerea unor rezultate constante din mai puține resurse – este similară pentru multe aplicații
ale orașelor inteligente. Iluminatul stradal utilizând IoT, economisește energia electrică prin diminuarea nivelului de iluminare ori de câte ori nimeni nu parcurge strada. Se reduc de asemenea lucrările de întreținere și costurile – așa cum reușește soluția inteliLIGHT® de la Flashnet, partener al Deutsche Telekom. Acest tip de iluminat stradal inteligent este utilizat de orașul german Monheim am Rhein: lămpile inteligente cu LED-uri economisesc până la 70% din costul energiei pentru iluminat.
Alte aplicații ecologice includ soluții de parcare inteligente precum „Park and Joy” de la Deutsche Telekom, care ajută șoferii să găsească mai rapid locurile de parcare disponibile. Aceasta reduce timpul în care conduc orașul, reducând emisiile și consumul de benzină.
Modelele inteligente de monitorizare a containerelor pentru deșeuri ajută și la reducerea consumului de energie. De exemplu, aplicația partenerului Deutsche Telekom, EcoBins, ajută firmele  ce ridică gunoiul să planifice rutelele camioanelor în funcție de umplerea
containerelor cu gunoi. Contorizarea inteligentă mărește transparența consumului individual de energie, facilitând o mai bună conservare a energiei.

Pentru detalii, accesați linkurile:
https://m2m.telekom.com/m2mblog/article/economically-and-ecologically-successfulthe-internet-of-things/
https://www.telekom.com/en/media/mediainformation/archive/green-light-for-smart-city-bonn-507464

 

Share