Lighting Science  oferă o lampă cu LED, adaptată ritmului circadian

Ritmul uman circadian, dat de alternanța zi-noapte, este similar unui ceas intern, cu perioada de 24 de ore, care reglează funcțiile biologice importante, cum ar fi somnul, nivelurile de hormoni, temperatura corpului și metabolismul. Ceasul intern uman este bazat în mod essential pe lumina soarelui, ce acționează ca un reper pentru reglarea unei functii circadiane sanatoase. Practic, ritmul circadian este sincron cu iluminatul natural, cel al soarelui. Prezența tot mai des întâlnită a iluminatul electric – atât la interiorul locuințelor, cât și la exteriorul acestora – disponibil permanent și ziua, dar și noaptea, face ca ritmurile circadiene naturale ale organismelor vii să poată fi întrerupte și alterate, ajungându-se astfel la probleme de sănătate semnificative (pentru om), dar și la perturbări grave ale funcționării ecosistemelor, la o scară mai largă.

Firma americană Lighting Science dezvoltă soluții de iluminat artificial în medii interioare sincrone cu ritmurile naturale umane (ritmul circadian) , oferind astfel un iluminat biologic.  Iluminatul biologic, conform cu ciclul circadian, combină confortul vizual și acuitatea vizuală maximă cu lungimile de undă corecte ale luminii la momentul potrivit pentru a promova un ritm circadian sănătos. 480 nanometri este lungimea de undă cheie a luminii, conform celor de la Lighting Science și această valoare influențează ritmul circadian uman , indiferent dacă lumina este prezentă pentru a crește vigilența sau absentă pentru a semnala că este timpul de somn. Lighting Science a dezvoltat o tehnologie special concepută ce adăugă sau elimină lungimea de undă de 480 nm,  pentru a obține beneficii biologice optime.

Lumina lămpii  pe timp de noapte, componenta de 480 nm este săracă, ochiul uman are vedere scotopică

 Lumina lămpii  pe timp de zi, componenta de 480 nm este bogată, ochiul uman are vedere fotopică

Pentru a putea lua în calcul efectul luminii asupra ritmului circadian, trebuie luați în considerare și alți factori ce țin de fiziologia organismului uman. Astfel, este important de menționat faptul că iluminarea orizontală în planul util și temperatura de culoare corelată a luminii (CCT) nu dau informații suficiente în acest tip de abordare, ci acestea trebuie completate cu date referitoare la distribuția spectrală a radiațiilor emise, durata de expunere la radiațiile luminoase, istoricul fotic (expunerile anterioare la radiații vizibile), iradianța spectrală, iradianța incidentă pe cornee, iluminarea verticală pe cornee. Lighting Science a dezvoltat și brevetat tehnologii pentru a obține un iluminat bazat pe necesitățile obținerii unui ritm circadian natural, consolidând angajamentul său față de soluțiile centrate pe om.

Lampa PAR30 Gimbal de la Lighting Science, lansată pe piață în decembrie 2018

Lighting Science, lider mondial în tehnologia de iluminare circadiană, a lansat Seria A+ ™ Par30 Gimbal, o lampă cu specificații tehnice de vîrf, creată pentru clienți speciali, ca  designerii de iluminat. Seria A + prezintă un spectru luminos foarte apropiat de iluminanții de referință, similar celui care este responsabil de păstrarea în limite normale a ritmului circadian, cu o înaltă calitate a culorii, o precizie ridicată a fasciculului luminos și cu flexibilitate direcțională.

Noua lampă circadiană PAR30 oferă un spectru luminos asemănător cu lumina naturală , în gama de lungimi de undă de 480 nm – cu temperaturi de culoare de 3000, 4000 și 5000 K și cu un indice de redare a culorii (CRI) de minimum 90.

Lighting Science înțelege versatilitatea fără compromisuri, iar Seria A + este oferită în 3 variante constructive,  cu trei valori ale unghiului solid al fasciculului luminos emis, ideale pentru aplicații diverse: 15 °, 25 °  și  40 ° . Designul discret oferă o funcționalitate ridicată combinată cu controlul precis al direcției fasciculului luminos emis, cu posibilitatea de rotație de 85 ° la bază și de 56 ° la pivot. Un capac cu lentile filetate permite utilizatorilor să adauge sau să interfereze materiale optice, cum ar fi difuzoare sau filme transparente.

Intensitatea luminii la lămpile din Seria A + poate fi diminuată până la 10% și ele sunt compatibile cu majoritatea dimmerilor TRIAC, simplificând instalarea pentru înlocuirea lămpilor incandescente / halogen existente.

„La Lighting Science, ne străduim să creăm produse care să ofere oamenilor medii mai sănătoase, în care să trăiască și să lucreze. Seria A + avansează în cercetarea optică și circadiană la nivelul următor „, a declarat Fred Maxik, CTO și fondator al Lighting Science. „Designerii de iluminat, contractorii și consumatorii au acum flexibilitatea de a avea o lumină sănătoasă, adaptată unui ritm circadian normal, cu CRI mare, pentru a maximiza impactul oricărui proiect de iluminat pe care îl urmăresc. Este cea mai avansată tehnologie în iluminat, fără compromisuri ” mai declară dl. Maxik.

Seria A + demonstrează că iluminatul adaptat unui ritm circadian normal nu exclude flexibilitatea designului. Lămpile Seriei A+  sunt adaptabile și își găsesc aplicații atât în ​​spațiile comerciale, cât și în cele rezidențiale, care necesită un control optic și direcțional precis și oferă valoare adăugată prin impact biologic redus asupra omului. Detaliile complete ale produsului pentru seria A + PAR30 Gimbal sunt disponibile pe www.lsgc.com.

Notă: Lighting Science este lider mondial în soluțiile inovatoare de iluminat cu LED-uri cu care proiectează, fabrică și comercializează produse avansate și inteligente pentru aplicații comerciale. Lighting Science creează soluții de iluminat biologic, horticol și urban cu produse cum ar fi becurile GoodNight®, GoodDay® și Sleepy Baby® LED-uri, precum și lumină pentru horticultură inovatoare, GroBar ™. Lighting Science a câștigat numeroase premii, incluzând mai multe premii Edison, Sapphire Awards, Premiul pentru sustenabilitate pentru grupul Business Intelligence Group (BIG) și un premiu de iluminare IES. Pentru produsele lor de tehnologie brevetată, Lighting Science a câștigat un premiu al revistei Popular Science Magazine în 2016. Lighting Science deține mai mult de 400 de brevete și experimentează noi utilizări pentru LED-uri în soluții centrate pe om. Lighting Science are sediul central în Rhode Island, cu facilități de cercetare și dezvoltare în Florida. Aflați mai multe la www.lsgc.com.

 

Share