Înveliș germicid activat la lumină

Înveliș germicid activat la lumină descoperit de cercetători britanici de la University College London

O echipă de cercetare de la University College London a dezvoltat un înveliș germicid activat la lumină care ucide bacteriile atunci când este expus la niveluri relativ scăzute de lumină. Acest înveliș ar putea fi folosit pentru acoperirea ecranului telefoanelor, tastaturilor și interiorului cateterelor și tuburilor respiratorii  pentru a preveni răspândirea bolilor în spitale și institute de asistență medicală.

Cercetarea, publicată pe 15 martie a.c. în revista Nature Communications, este prima care prezintă un înveliș germicid activat la lumină,  care ucide cu succes bacteriile în lumină ambientală de intensitate mică (300 Lux), cum ar fi cea folosită în secțiile spitalelor și în sălile de așteptare. Alte învelișuri antibacteriene activate de lumină au nevoie de lumină intensă (3.000 Lux), precum cea găsită în sălile de operație, pentru a activa proprietățile lor antimicrobiene.

Noul înveliș germicid activat la lumină este compus dintr-o structură de tip  ciorchine de granule minuscule de aur modificat chimic înglobate într-un polimer cu cristal violet, un colorant cu proprietăți antibacteriene și antifungice. Autorul principal al cercetării, Dr. Gi Byoung Hwang a explicat: „Coloranții precum cristalul violet sunt candidați promițători pentru uciderea bacteriilor și pentru păstrarea suprafețelor sterile, deoarece sunt utilizați pe scară largă pentru dezinfectarea rănilor. Atunci când sunt expuși la lumină intensă, creează molecule reactive de oxigen, care la rândul lor ucid bacteriile prin deteriorarea membranelor lor de protecție și a ADN-ului. Acest effect este amplificat atunci când sunt combinate cu metale precum argintul, aurul și oxidul de zinc ”.

Prof. Ivan Parkin,  decan al UCL Mathematical & Physical Sciences UCL a adăugat că „alte învelișuri au ucis eficient bacteriile, dar numai după expunerea la lumina UV, care este periculoasă pentru oameni, sau surse de lumină foarte intense, ceea ce nu este foarte practic.

„Suntem surprinși să vedem cât de eficient este învelișul nostru în uciderea atât a stafilococului auriu  cât și a bacteriei E. coli în lumina ambientală, ceea ce face promițătoare utilizarea soluției într-o varietate de medii din domeniul sănătății.”

Învelișurile bactericide au fost descoperite pe neașteptate de echipa de chimisti, ingineri chimici și microbiologi atunci când produceau peroxid de hidrogen, un reactiv relativ ușor utilizat în soluțiile de curățare a lentilelor de contact. El acționează atacând chimic membrana celulară și, prin urmare, necesită mai mult timp pentru a acționa asupra  bacteriilor cu mai multe straturi de protecție.

Cercetarea a fost finanțată de Consiliul de Cercetare în Inginerie și Științe Fizice din Marea Britanie.

 

Share