Iluminat optim în locurile de joacă-Iniţiativa civică Grow Up Romania lansează proiectul #nocturna

autori: Ing. Daniela Ostacie, co-fondator Grow Up Romania, Dr. ing. Anca Manolescu, UTCB, Facultatea de Inginerie a Instalațiilor

Grow Up Romania (www.growupromania.ro) este un grup de părinţi informaţi şi activi ce a pornit din Decembrie 2016 o iniţiativă civică pentru a transforma Bucureştiul într-un oraş prietenos pentru copii şi părinţi.  În prezent, grupul acţionează ca ONG cu 5 membrii fondatori și o comunitate de peste 3000 de locuitori. Prin acţiuni de informare, educare şi implicare civică, precum şi proiecte alături de autorităţi sau pe cont propriu, concentrate momentan pe accesibilitate şi locuri de joacă, Grow Up Romania ajută Bucureştiul să devină un oraş favorabil familiilor, aducând însă  beneficii pentru toți locuitorii orașului. Noul proiect lansat, #nocturna, atrage atenția asupra iluminatului precar în locurile de joacă publice pentru copii și asupra lipsei reglementării unui nivel optim al iluminării în aceste spații.

Deși motivele pentru care copiii au nevoie să petreacă cât mai mult timp în aer liber sunt bine cunoscute de părinți și promovate de specialiști, în România există o tendință nesănătoasă de a petrece cât mai mult timp cu cei mici în interior, în special în sezonul rece. Una dintre cauze este și faptul că din luna Octombrie până în Martie, soarele apune mult mai devreme, atingând apogeul pe 22 Decembrie când apune în jurul orei 16:30. În consecință, 5 luni din an ieșirile de după-amiază cu cei mici se fac pe întuneric. La acest lucru mai contribuie și lumina insuficientă din parcuri și, în special, din locurile de joacă. Deși perfect funcționale în sezonul rece, părinții preferă să le evite deoarece există multe zone de întuneric în jurul echipamentelor de joacă, iar cei mici nu se pot juca în siguranță. Pentru că majoritatea locurilor de joacă din București nu sunt iluminate corect, acestea par abandonate după ora 17:00. Impactul negativ asupra sănătății și rutinei copiilor ne-a determinat să contactăm un specialist din domeniu pentru a afla care este nivelul corect al iluminării conform normativelor în vigoare, și care sunt soluțiile optime versus realitate. Așa s-a născut proiectul #nocturna.

Cu ajutorul unui luxmetru am măsurat nivelul iluminării în mai multe locuri de joacă din diverse parcuri din București și, precum ne așteptam, valorile măsurate lasă de dorit. Ulterior, plecând de la situația existentă, am realizat în programul DIALux evo o serie de simulări, pentru îndeplinirea unui nivel de iluminare optim în locurile de joacă, pentru a putea propune Primăriilor cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor întâlnite. De exemplu, montarea a 1-2 stâlpi de iluminat adiționali ar face imediat diferența. Câteva dintre măsurători și rezultate le puteți vedea mai jos.

Figura 1 Schiţa situaţiei existente – Parcul Carol, Sector 4

(locul de joacă din dreptul str. General Candiano Popescu, intersecție cu str. Frigului)

Figura 2 Măsurători situaţie existentă – Parcul Carol, Sector 4

(locul de joacă din dreptul str. General Candiano Popescu, intersecție cu str. Frigului)

Soluții propuse

  1. Adăugarea în interiorul locului de joacă a 2 stâlpi de iluminat cu 2 brațe (la amplasarea lor ținându-se cont de distanța de siguranță pentru protecția copiilor). Soluția ar creste nivelul de iluminare mediu la 51.8 lx (vs 3.77 lx situație existentă), și ar modifica pozitiv valorile în punctele măsurate din locul de joacă la 12.4 lx (vs 0.2 lx inițial), 86.1 lx (vs 2 lx inițial) și 8.85 lx (vs 5 lx inițial).

Figura 3  Soluția 1 – Nivel iluminare mediu propus Em=50 lx

 

NIVEL ILUMINARE EXISTENT PROPUS
Em (lx) 4 50
Em_pct.1 (lx) 0,2 12
Em_pct.2 (lx) 2 86
Em_pct.3 (lx) 5 9

Tabel 1 Valori comparative ale nivelului de iluminare – soluția 1

  1. Suplimentarea iluminatului existent în jurul spațiului cu 6 stâlpi de iluminat de același tip. Soluția ar crește nivelul de iluminare mediu la 16.4 lx (vs 3.77 lx situație existentă), și ar modifica pozitiv valorile în punctele măsurate din locul de joacă la 18.6 lx (vs 0.2 lx inițial), 11.5 lx (vs 2 lx inițial) și 15.8 lx (vs 5 lx inițial).

Figura 4  Soluția 2 – Nivel iluminare mediu propus Em=20 lx

NIVEL ILUMINARE EXISTENT PROPUS
Em (lx) 4 16
Em_pct.1 (lx) 0,2 18,6
Em_pct.2 (lx) 2 11,5
Em_pct.3 (lx) 5 16

Tabel 2 Valori comparative ale nivelului de iluminare – soluția 2

Figura 5 Schiţa situaţiei existente – Parcul Gheorghe Petrașcu, Sector 3

(locul de joacă din dreptul bd. Basarabia (lângă terenul de baschet)

Figura 5 Măsurători situaţie existentă – Parcul Gheorghe Petrașcu, Sector 3

(locul de joacă din dreptul bd. Basarabia (lângă terenul de baschet)

Soluție propusă

Adăugarea în interiorul locului de joacă a 2 stâlpi cu 4 brațe (la amplasarea lor ținându-se cont de distanța de siguranță pentru protecția copiilor). Soluția ar crește nivelul de iluminare mediu la 63.7 lx (vs 3.39 lx situație existentă), și ar modifica pozitiv valorile în punctele măsurate din locul de joacă la 24.8 lx (vs 0.4 lx inițial) și 53.4 lx (vs 0.9 lx inițial).

Figura 6 Soluție – Nivel iluminare mediu propus Em=50 lx

 

NIVEL ILUMINARE EXISTENT PROPUS
Em (lx) 3,4 64
Em_pct.1 (lx) 0,4 25
Em_pct.2 (lx) 0,9 53

Tabel 1 Valori comparative ale nivelului de iluminare

Lumina este o resursă puternică în spațiul public și o subestimăm în detrimentul nostru. Iluminatul corect în orașe are implicații majore asupra cetățenilor. Pe lângă factorul de siguranță (de exemplu, întunericul din locurile de joacă sporește riscul furtului sau a vandalizării echipamentelor de joacă), este important de luat în calcul factorul de sănătate. Este terifiant cum ne trăim viețile – sedentari, fără exerciții fizice, mâncând alimente greșite, nerespectând nevoile de bază ale copiilor noștri – și se va înrăutăți în viitor. Așadar trebuie să găsim modalități de a scoate copiii afară, de a-i lăsa să se bucure mai mult de timpul lor de joacă în aer liber. Este demonstrat că joaca în aer liber îmbunătățește sănătatea mintală și fizică a copiilor.

Bun, deci ce este de făcut?

În primul rând – trimitem sesizări. Grow Up a trimis deja sesizări Primăriilor de Sector pentru locurile de joacă măsurate și așteaptă răspunsul oficial. În locul de joacă din Parcul Carol problema a fost recunoscută de autorități și se lucrează la instalarea unor stâlpi adiționali. Deci dacă întâlniți aceleași probleme în locurile de joacă din zona voastră, vă îndemnăm să trimiteți sesizări.

În al doilea rând – ne dorim introducerea în normative/standarde a unor prevederi pentru modul de realizare a iluminatului în locurile de joacă. Din cercetările noastre a reieșit că acesta nu este reglementat – nu există această categorie în standardele naționale – așadar rămâne deseori la latitudinea peisagistului / arhitectului / Primăriei, și nu a specialiștilor în iluminat. Există standarde europene cu privire la siguranța copiilor în ansamblurile de joacă (SR EN 1176/1-7/2002-2003), însă nu și pentru iluminat. Dacă ne ghidam după regulile pentru aleile pietonale cu flux normal de pietoni, atunci nivelul mediu minim dorit într-un loc de joacă este undeva între 15 – 20 lx.

De asemenea, Grow Up îşi doreşte să devină obligatorie implicarea specialiștilor în iluminat (ingineri cu specializare instalații electrice) atunci când se realizează un nou loc de joacă sau se renovează cele existente, pentru a se îndeplini condițiile minime de calitate și siguranță necesare activităților desfășurate.

Și nu în ultimul rând, căutăm parteneriate publice și private. Ne dorim să realizăm o soluție cu un nivel de iluminat optim într-un loc de joacă din București, pentru a oferi un exemplu pozitiv și a seta un standard minim de respectat pe viitor.

 

Share