Hypermotion, eveniment de pionierat în transport și în logistică

Interviu cu dl.Danilo Kirschner, directorul Hypermotion

În domeniul transportului de călători, necesitatea transformării și adaptării – ca efect al situației pandemice Covid-19 – a modificat grav mobilitatea (urbană). Cum sunt prezentate acește subiecte la Hypermotion 2020 ce va avea loc online, în 11 și 11 noiembrie  ?

Pandemia COVID-19 reprezintă o provocare fără precedent pentru societate și pentru afaceri. Numeroase industrii și piețe au fost afectate puternic, iar criza provocată de Covid-19  a avut un impact dramatic și asupra sectorului mobilității și logisticii. Indiferent dacă companiile sunt din sectorul  producției de bunuri sau din domeniul logisticii, mari sau mici, din transportul pe șosea, pe șine sau în aer, provocările cu care se confruntă astăzi aceste firme sunt imense. Producătorii de autovehicule au suspendat producția de vehicule, furnizorii de componente lucrează cu program redus, furnizorii de logistică au fost puși să realizeze fapte uimitoare și operatorii de autobuze au fost alertați. Digitalizarea, urgența tranziției din domeniul mobilității, protecția climei și a mediului, tehnologiile disruptive, abordările în domeniul decarbonizării și gestionarea eficientă a lanțului de aprovizionare constituie provocările cheie cu care se confruntă viitoarele sisteme de trafic și transport. Evenimentul digital Hypermotion ce se va desfășura anul acesta din 10 până în 11 noiembrie, va aborda aceste subiecte în numeroase sesiuni online și discuții în cadrul mai multor conferințe. Fluxurile video live, chat-urile video, rețelele rapide și compatibilitatea cu Inteligență Artificială (AI) vor stimula dialogul între participanți.

  1. Ar putea unele tehnologii noi, precum 5G sau LiFi, să joace un rol major în hipermobilitate?

Sigur, desigur. În prezent, tehnologia de comunicație 5G este lansată pas în pas în întreaga lume, punând  bazele mobilității viitorului, care se bazează pe schimbul de cantități uriașe de date în timp real. Tehnologia 5G este, de asemenea, considerat ca bază pentru conducerea autonomă. Cu o gamă întreagă de sisteme de asistență, cum ar fi asistentul de parcare, programul de control al vitezei de croazieră și programele de navigație, vehiculele autonome sunt deja pe șosele de ceva timp. Datorită 5G, calitatea acestor aplicații va fi și mai bună în viitor. În viitor, vom locui în „Orașe inteligente”, unde infrastructura de trafic și utilizatorii săi vor fi conectați în rețea, astfel încât să existe un schimb constant de date și o adaptare permanent la cerințe. O rețea extinsă de mobilitate va fi creată prin furnizarea la nivel național de transport public local, modele flexibile de partajare a mașinilor, stații de încărcare pentru mașini electrice și servicii de micromobilitate.

  1. Mobilitatea viitorului va fi conectată în rețea, integrată, digitală. Ar putea alte tehnologii digitale precum IoT (Internetul obiectelor) să joace un rol în mobilitatea viitorului ?

Internetul obiectelor  (IoT) este un subiect foarte interesant și va avea un impact și asupra serviciilor noastre de mobilitate. La Hypermotion 2020, vom purta o discuție captivantă pe tema „IoT în spațiu – viitorul infrastructurii spațiale” (10 noiembrie 2020), abordând următoarele întrebări: Cum se poate utiliza IoT pentru a asigura o comunicare și o conectivitate a datelor fără probleme printre toate dispozitivele tehnice? Vor fi posibile călătoriile spațiale pentru toată lumea în viitorul apropiat? Ce noi modele de afaceri ar putea deveni viabile ca urmare  a dezvoltării tehnologiei IoT ? Multe companii caută modalități prin care pot folosi sateliții pentru a implementa IoT nu numai pe tot globul, ci și pe alte planete. În această privință, este foarte interesant să aflăm și să discutăm cum pot fi dezvoltate constelațiile de satelit pe baze comerciale și ce provocări și modificări ar putea aduce implementarea sistemelor de satelit și a tehnologiilor de pionierat în orbita apropiată a Pământului.

  1. Mobilitatea electrică (e-mobility) este strâns legată de decarbonizare, care este o altă tendință majoră în transportul public. Ne puteți spune dacă subiectele infrastructurii electrice și dezvoltarea acesteia sunt prezentate la Hypermotion?

Digitalizare – Decarbonizare – Tehnologii Disruptive. Acestea sunt cele trei subiecte principale ale  ediției din acest an a Hypermotion. Dar ce se ascunde în spatele acestor subiecte? Germania și Europa își propun să fie neutre din punct de vedere climatic până în 2050 – dar ce înseamnă asta pentru transport și logistică? Soluția se numește decarbonizare, adică tranziția către transport cu cât mai puține emisii de CO2 posibil. Hypermotion arată și explorează modul în care evoluția către un transport decarbonizat poate avea succes. Un accent se pune pe găsirea de sisteme de acționare alternative pentru mașini, autobuze și camioane, de exemplu. Acestea includ mașinile electrice și mașinile cu hidrogen. Transportul public local are, de asemenea, un rol important în a face transportul mai durabil  și el trebuie  extins sau regândit, inclusiv pentru acoperirea  zonelor rurale. Prin urmare, ne concentrăm și asupra conceptelor de micromobilitate electrică și a serviciilor la cerere (on-demand service).

  1. Este vehiculul electric o temă centrală la Hypermotion?

Programul Hypermotion include mai multe sesiuni de conferințe pe teme ce țin de conceptele, soluțiile și produsele pentru o mobilitate urbană durabilă. Și electro-mobilitatea face parte, de asemenea, din asta. În plus, mobilitatea electrică ușoară este în mișcare, inclusiv scuterele electronice și bicicletele e-cargo (bicicletele electrice pentru transport ușor).

  1. Ar putea Hypermotion să fie punctul de plecare pentru un eveniment cu magnitudinea Automechanika sau Light + Building?

Formatul Hypermotion este diferit de Automechanika și Light & Building și un eveniment de pionierat, dacă doriți. Este un amestec de conferințe și expoziții – un eveniment de networking! Hypermotion dorește să reunească primii factori de decizie din domeniul  mobilității și logisticii, găsind noi intersecții între cele două industrii. Subiectul general este decarbonizarea, digitalizarea și tehnologiile disruptive, iar accentul se pune pe intermodalitate. Hypermotion trebuie să ofere soluții pentru transportul rutier, pentru cel pe apă, în aer sau pe șine(feroviar) . Comunitatea Hypermotion este formată din pionieri ai ambelor sectoare, mobilitate și logistică, printre care și multe start-up-uri. Din contră, Automechanika și Light & Building sunt mărci bine respectate în industria târgurilor, cu o rețea globală de evenimente. Cu o structură și o nomenclatură clare, reunind o ofertă și o cerere, de cealaltă parte.

https://hypermotion-frankfurt.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html

Share