Fulgerele: Sunteți protejați cu adevărat?


Un număr mare de revânzători și utlizatori finali ai sistemelor UPS consideră că un UPS le protejează automat echipamentele și datele importante împotriva curentului tranzitoriu accidental, cauzat de fulgere. Nu este totul atât de simplu, explică Christophe Jammes, Manger de Produs al Departamentului Calității Energiei de la Eaton EMEA. Nu faceți greșeli, chiar dacă este vorba de Europa, care într-adevăr este cea mai puțin afectată zonă din lume de fulgere; curenții tranzitorii accidentali produși de fulgere reprezintă un pericol real pentru instalațiile IT, sistemele de telecomunicații și multe alte elemente ale echipamentelor electronice de care depind firmele moderne.

Raportându-ne la oricare hartă a frecvenței de apariție a fulgerelor, ce poate fi găsită ușor pe internet, putem concluziona că majoritatea zonei europene se poate aștepta la 2 până la 10 fulgere pe km2 pe an. Acest lucru indică un număr relativ mic și, într-adevăr, șansele ca o anumită clădire sau instalație să fie afectată de un fulger direct sunt destul de mici. Dar pentru a distruge un echipament electronic sensibil nu avem nevoie de un fulger direct.

Un fulger căzut oriunde în apropiere – de până la, să spunem, câțiva kilometri depărtare – poate determina o energie suficient de mare, sub forma unui curent de tensiune tranzitoriu nedorit în sistemul de alimentare la curent și astfel, determina o distrugere importantă. Dacă adunați, ținât cont de distanța maximă la care lovește un fulger și pentru care se dovedește a fi riscant, de exemplu 5 km, s-a demonstrat că zona de “risc” a fulgerului este de aproximativ 75 km2. Și, dacă există o medie de 10 fulgere pe km2, aceasta înseamnă aproximativ 750 de fulgere pe an ce pot pune echipamentul în pericol!


Multe persoane, citind acest articol, se pot simți oarecum liniștiți, pentru că echipamentul lor sensibil este alimentat de la o sursă de putere continuă (UPS) și toate UPS-urile oferă o protecție împotriva supratensiunilor de curent, nu-i așa? De fapt, este adevărat că majoritatea UPS-urilor asigură anumite forme de protecție împotriva supratensiunilor și multe dintre ele subliniază acest lucru în foile de specificații, dar din păcate această protecție de multe ori nu este atât de eficientă cum ar trebui să fie.

Problema este că anumiți producători de UPS-uri reduc costurile prin dotarea produselor lor cu protecție împotriva supratensiunilor, eficientă pentru supratensiunile ce apar între linie și borna neutră a sursei. În realitate însă, fulgerele periculoase determină supratensiuni în sursă ce sunt foarte probabil a fi supratensiuni standard ce apar între linia neutră și împământare și/sau între linie și împământare.

UPS-urile din magazinele de reduceri de cele mai multe ori nu oferă nicio protecție împotriva supratensiunilor standard și deci, oferă utilizatorilor un sentiment fals de siguranță. Cele mai bune UPS-uri, inclusiv toate cele produse de Eaton Power Quality, pot fi mai scumpe, dar ele asigură o protecție acoperitoare împotriva supratensiunilor linie-la-neutru, linie-la-împământare și neutru-la-împământare.

Mai sunt câteva lucruri la care trebuie să vă gândiți dacă doriți să fiți siguri că UPS-ul va asigura o protecție eficientă împotriva supratensiunilor. Primul este că fabricarea UPS-urilor trebuie să cuantifice eficiența protecției împotriva supratensiunilor. Specificațiile vagi de tipul “asigură și protecție împotriva supratensiunilor liniilor de putere” nu au nicio valoare. Căutați în schimb informații valoroase de tipul compatibilității cu standardele internaționale (de tipul IEC 61643-1, Dispozitive de Protecție Împotriva Supratensiunilor în Sisteme de Distribuție cu Tensiune Joasă) și nivelul de eficiență, dat de obicei în kV, de pe ambalaj.

Apoi, nu uitați că niciun UPS sau, de fapt, nicio altă formă de protecție împotriva supratensiunilor, nu poate asigura protecția totală împotriva curenților tranzitorii accidentali cauzați de fulgere. Energia determinată de o lovitură de fulger, foarte apropiată, este pur și simplu prea mare pentru a fi absorbită de orice dispozitiv de protecție practic și disponibil.
Un UPS bun va amortiza totuși majoritatea supratensiunilor fără ca acesta sa sufere vreo defecțiune. Pentru supratensiuni mari, va asigura și o protecție unică, în care dispozitivul de protecție împotriva supratensiunii funcționează protejând echipamentul conectat, dar se va defecta în acest timp și nu va mai putea asigura protecția în viitor.

Este foarte important pentru utilizatorul de UPS să cunoască momentul când aceste evenimente unice apar, pentru că va rămâne fără protecție împotriva supratensiunilor, chiar dacă UPS-ul poate funcționa normal în continuare în orice formă. Din acest motiv, producătorii responsabili de UPS asigură un dispozitiv de avertizarre – deseori cu un LED indicator – pentru a semnaliza momentul în care protecția împotriva supratensiunilor din echipamentele lor nu mai funcționează. Aceasta este o caracteristică esențială; nu vă recomandăm să depindeți de protecția împotriva supratensiunilor cu un UPS care nu are această funcție.

În final, este important să notați faptul că un UPS de calitate bună specificată va asigura un nivel foarte util de protecție împotriva supratensiunilor și va funcționa chiar mai bine dacă este folosit ca parte componentă a unui sistem de protecție acoperitor împotriva supratensiuni. Astfel de sistem va implica de obicei mai multe niveluri de protecție, cu dispozitive de protecție de putere înaltă instalate în punctul în care sursa pătrunde în clădire și dispozitive mai mici instalate în alte puncte critice prin sistemul de distribuție a curentului în clădire. Specialiștii de distribuție a energiei, de tipul celor din cadrul Departamentului Electric de la Eaton, vor fi încântați să ofere recomandări legate de acest tip de sisteme.

Protejând echipamentele sensibile și pentru aplicații vitale, prin instalarea unui UPS, reprezintă întotdeauna o decizie bună de business, dar dacă doriți un UPS care să protejeze eficient împotriva curenților tranzitorii accidentali determinați de fulgere, sau dacă sunteți un revânzător care a fost solicitat să distribuie un astfel de UPS, țineți minte recomandările din acest articol și verificați foarte atent foile respective cu specificații!

Share