Firul care duce energia verde – OLFLEX SOLAR
Ing.Dan Ciortea – SC COELCO TRADE SRL
Energetica secolului 21 încearcă să se desprindă de soluțiile tradiționale de generare a energiei electrice. Spectrul efectului de seră al gazelor produse de arderea combustibililor fosili și teama legată de centralele nucleare au adus în prim plan sisteme noi de generare a energiei electrice, cu impact minim asupra sănătății planetei.
Dacă în cazul energiei eoliene există voci care consideră că centralele eoliene pot perturba migrația păsărilor, în cazul panourilor fotovoltaice nu există nici o restricție.
Mai mult, faptul că orice suprafață însorită poate să devină o sursă de electricitate face din această variantă o opțiune valabilă chiar și în cazul consumatorilor casnici.
Aplicațiile legate de parcurile de panouri fotovoltaice au început să se extindă și în România, în condițiile în care există o insolație medie superioară unor țări ca Germania.
Investiția inițială este relativ mare iar durata de viață a panourilor fotovoltaice este estimată la minim 20 de ani. Asta înseamnă că toate elementele din lanțul de producere al energiei electrice trebuie să asigure aceeași durată de viață normată.
Pentru interconectarea panourilor fotovoltaice sunt necesare conductoare proiectate să reziste pe termen lung la condițiile exterioare impuse.
Grupul german LAPP s-a implicat de la început în proiectarea și realizarea de produse care să garanteze comportarea excelentă în aplicațiile solare. Gama de conductoare pentru aceste aplicații sunt adunate sub numele comercial de OLFLEX SOLAR și au câteva caracteristici definitorii:
• Conductoarele sunt fabricate din lițe fine cositorite astfel încât să permită obținerea clasei 5 de flexibilitate. Acest fapt permite o pozare ușoară, cu cheltuieli de manoperă minime.
• Izolația conductoarelor este făcută în două straturi. Primul strat este realizat dintr-un copolimer, reticulat suplimentar prin bombardament cu electroni de înaltă energie (raze X). Culoarea acestui strat poate fi negru, roșu sau albastru.
• Stratul exterior de izolație este constituit, de asemenea, dintr-un copolimer reticulat de culoare neagră. Această izolație conferă conductorului un comportament foarte bun la condițiile climatice, rezistență la radiațiile ultraviolete, ozon, rezistență bună la acizi sau baze, rezistență la abraziune sau tăiere.
• Temperatura de lucru este între -40 și +120 ˚C, un domeniu foarte generos pentru condițiile climatice din România.
• Izolațiile sunt halogen free, întârzie propagarea focului, nu produc stropi și nu degajă gaze toxice prin ardere.
• Nivelul tensiunii de lucru în curent continuu este U0/U= 900 / 1500 Vdc, iar tensiunea de test este de 4 kV sau 6.5 kV în funcție de tipul conductorului ales.
Articolul integral il puteti citi in editia tiparita a revistei Electricianul nr. 2/2012.
Pentru abonament la revista Electricianul accesati: http://www.artecno.ro/abonamente/abon.html