Echipamentele de decuplare la incendiu SOL30X PV, dispozitive pregătite pentru conectare, oferă o siguranță suplimentară

Producătorul industrial Eaton Corporation oferă echipamente complete, pregătite de instalare, separatoare de decuplare la incendiu pentru instalații fotovoltaice (PV), echipamente care conțin mai multe separatoare de sarcină precablate. În schimbul unei investiții mici, separatoarele de decuplare la incendiu, cu posibilitatea activării de la distanță, îmbunătățesc considerabil siguranța de lucru în timpul incendiilor în clădirile cu instalații PV. Eaton oferă astfel și o soluție ce respectă standardele în vigoare și noul ghid de aplicații VDE-AR-E 2100-712, valabil de la 01 mai 2013. Ghidul specifică măsurile necesare în vederea menținerii nivelului de siguranță electrică în cazul declanșării unui incendiu. Cerințele tehnice ale instalației specifică existența unui echipament de decuplare la capătul unui string/generator sau la intrarea într-o clădire ca fiind o prioritate de vârf. Ghidul de aplicații interzice în mod explicit scurtcitcuitarea unui string sau unui generator PV.

Fiind un partener competent pentru tehnologiile de comutare și protecție în sistemele fotovoltaice, Eaton își completează acum gama de separatoare deja cunoscute SOL30-SAFETY PV cu soluții la cheie în forma pregătită pentru instalare și conectare.

În cazul unui incendiu, separatoarele de decuplare la incendiu PV deconectează de la curent cablul între modulele solare și invertorul de curent. Acest lucru anulează complet orice pericol ce ar putea afecta echipa de pompieri, determinat de liniile de curent continuu aflate sub tensiune.

Având integrată o bobină de minimă tensiune, separatorul poate fi activat și de la distanță cu ajutorul «butonului de închidere de urgență PV». Dacă pompierii întrerup întreaga rețea electrică a clădirii, în cazul unui incendiu, acest lucru declanșează automat separatoarele de incendiu PV și anulează tensiunea la liniile PV.

3083_Sol30x
SOL30-SAFETY PV

Echipamentul de decuplare la incendiu SOL30X PV este prevăzut cu 2, 3, 4 sau 6 separatoare de decuplare la incendiu (separatoare de sarcină de 30 A CC, cu  declanșatoare de minimă tensiune de 230 V, 50 Hz) într-o carcasă standard. Tensiunea nominală este de 1.000 V CC. Cu aceasta, Eaton răspunde unei cerințe des formulate de către clienți, rezultată din faptul că majoritatea instalațiilor PV în practică includ mai multe string-uri și tensiuni de până la 1.000 V CC.

Față de panourile cu borne ale generatoarelor, string-urile individuale nu sunt conectate în paralel, ci alimentează separat invertorul de curent. Acest lucru este în special important pentru instalațiile cu string-uri caracterizate de diferiți parametri sau care sunt expuse unor condiții variabile de umbrire.

Declanșatoarele de minimă tensiune suportă căderi de tensiune timp de până la 600 ms fără să declanșeze, astfel că mai mult de 93% din totalul căderilor de putere și de tensiune nu vor determina decuplarea, prevenind astfel pierderile de randament cauzate de declanșările accidentale. Toate separatoarele de decuplare la incendiu sunt prevăzute cu contacte auxiliare: un contact ND și unul NÎ.

Contactele NÎ în combinații sunt cablate din fabrică și conectate la șiruri de cleme. Acest lucru permite schimbarea poziției de comutare a contactelor, de exemplu, montarea unui LED extern indicator sau trimiterea unui mesaj de alarmă.

Separatoarele de decuplare la incendiu sunt disponibile cu conectoare MC4 solare sau îmbinări prin înșurubare. Cutia are protecție IP65 și este proiectată pentru o gamă de temperaturi de -25°C până la +60°C. Toate echipamentele cu separatoare de decuplare la incendiu (PV) sunt prevăzute cu un element de compensare a presiunii în scopul prevenirii formării condensului.

Pentru mai multe informații: www.eaton.eu

Share