CONTAINER LOGISTIC AL INTERVENTIEI DE TIP IV – UN PROIECT AL INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA
Interviu cu dl. Petre Rădoescu, director Zyraxes SRL
- Cum s-a născut acest proiect major ce oferă un suport important autorităților de la noi în cazuri de necesitate ? Există proiecte similare derulate în alte țări ? Dați-ne detalii despre dimensiunea acestui proiect, finanțare, derularea pe faze, etapa în care sunteți acum .
Este o întrebare care ar fi trebuit adresată IGSU, dar suntem convinși ca autoritatea contractantă, pe baza alinierii la normele europene transpuse în legislația natională, are un program de dezvoltare și invesții care să acopere aceste necesități în cazuri de calamități – scopul achiziției a fost implementarea PROIECTULUI: MULTIRISC, din cadrul „Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020”, axa prioritară 5 – „Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor”, obiectiv specific 5.2 – „Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție”. În fapt, produsul nostru face parte dintr-un program de înzestrare a unităților subordonate IGSU, în scopul alimentării cu energie electrică a unor tabere mobile (iluminat și agregate electrice). Deasemenea, produsul va putea fi utilizat și pentru alimentarea unor alți consumatori de energie electrică (gospodarii, spitale, etc.) în cazul producerii unor situații de urgență care determină întreruperea alimentării cu energie electrică de la rețeaua natională.
Este foarte probabil ca țările Uniunii Europene, dezvoltate din punct de vedere economic, au deja implementate acest tip de proiect.
Dimensiunea financiară a acestui proiect a fost de ~4.000.000 EURO, iar principalele moduri de finanțare și plată au fost: – Fonduri europene nerambursabile și fonduri bugetare – „Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020”.
În momentul actual, producția și livrarea efectivă a echipamentelor este de peste 75%, urmând să închidem proiectul până la sfârșitul anului 2018, cu cel puțin 1 an înainte de termenul limită acordat.
- Care au fost marile provocări ale acestui proiect pentru cei implicați ? Colaborarea a fost cu siguranță un aspect important pentru că au fost implicate mai multe firme și complexitatea proiectului a necesitat rezolvarea a numeroase probleme. Din cine a fost format colectivul de elaborare a proiectului ?
Cea mai mare provocare a sosit odată cu caietul de sarcini, pentru că beneficiarii și-au dorit un produs fiabil și competitiv financiar, factorii de evaluare în alegerea câștigătorului licitației fiind în proporție de 60% partea tehnică prin dimensionare, putere, autonomie și protecția exterioară. Deci putem spune că, încă din faza incipientă a trebuit să punem în balantță toți acești factori, care să ne conducă spre un produs final care să se încadreze în cerințele autorității contractante. Pot spune ca la acel moment am oscilat între două motorizări distincte CUMMINS (450kVA) vs VOLVO PENTA (510kVA), optând în cele din urmă pentru VOLVO PENTA și din alte motive tehnice și de infrastructură operațională existente realmente pe piața din România.
Bineînțeles că un asemenea produs, cu complexitatea adecvată, nu a fost realizat numai de o singură firmă ci prin colaborarea unor echipe de specialiști ai următoarelor companii:
– Asocierea ELECTRO-OPTIC COMPONENTS – CROS CONSTRUCT – antreprenor general
– CROS CONSTRUCT – constructor de containere
– ELECTRO-OPTIC COMPONENTS – proiectant general, furnizor de componente auxiliare
– ICPE ACTEL – proiectant si executant al instalațiilor electrice de comanda, protectie, distributie si control
– ZYRAXES – proiectant și consultant general pentru instalația completă, furnizor grup electrogen și servicii de școlarizare, mentenanță a echipamentului în perioada de garanție.
- Zyraxes a oferit soluția de grup electrogen și generator. Ce tip de motor si ce tip de generator folositi ?
În conformitate cu specificațiile tehnice ofertate, am utilizat un motor de 16 litri de la VOLVO PENTA, cu cel mai scăzut nivel de emisii poluante pentru turații fixe și anume stage III A. Aici pot adăuga sprijinul excelent al producătorului suedez, întrucât a văzut în acest proiect o oportunitate pentru accentuarea vizibilității brand-ului pe piața din România.
De asemenea, Marelli Motori, producătorul de alternatoare a vrut și el să-și stabilizeze numele pe piață și ne-a oferit un produs la un preț extrem de scăzut. Pot spune ca experiența și colaborarea cu furnizorii europeni ai firmei noastre de peste 20 de ani, a oferit încrederea necesară că proiectul va fi unul de succes.
- Care este autonomia echipamentului centrală de generare ?
Autonomia echipamentului este de 500 ore, în cazul în care rezervorul de 1000 litri al echipamentului este reumplut periodic. Instalația poate lucra în regim de producție 24 de ore din 24 între 2 intervenții de întreținere.
- Vedeți și alte dezvoltări pentru acest proiect ? Ar putea fi preluat acest proiect și de alți beneficiari sau reformulând cum ați folosi pe viitor experiența dobândită cu acest proiect ?
Faptul în sine că echipamentul poate fi echivalat cu o centrală energetică mobilă, fiind dotat și cu cabluri de distribuție, sunt convins ca poate fi utilizat și în industria de “rental” pentru evenimente, șantiere, etc. Este în fapt și zona de promovare pe care o încercăm în continuare!
6 Există și o parte de after-sales pentru aceste echipamente, adică ele vor fi întreținute și după expirarea garanției ?
ZYRAXES, încă de la înființare, nu a urmărit în mod deosebit dezvoltarea serviciilor after-sales, deorece proiectarea și execuția echipamentelor au fost realizate întotdeauna astfel încât, prin școlarizarea personalului beneficiarului , acestea pot fi întreținute fără intervenție specializată. Totuși, experiența noastră în domeniu poate satisface orice tip de diagnosticare, reparație a tuturor acestor tipuri de echipamente, indiferent de producător sau de subansamble.
- Ce vă propuneți să faceți pe viitor ca integrator de genset-uri pe piața românească ?
Din nefericire, piața din Romania este sufocată de produse ieftine, cu fiabilitate extrem de scazută și ca și până acum, ne vedem datori să educăm consumatorul din punct de vedere tehnic. Sloganul “suntem prea săraci sa cumpărăm lucruri ieftine” se potrivește și în aceasta zonă a pieței.