Conferința Prosumatorilor  18 Februarie 2019, Palatul Universul, București

Luni 18 februarie a.c. ,  Energiata (https://energiata.org/) ,  a organizat în București, la Palatul Universul  o întâlnire a firmelor și persoanelor interesate de   piața de energie din surse regenerabile, cu reprezentanți ai autorităților implicate în proiectul Agenției Fondului de Mediu, de sprijin financiar cu maxim 20000 lei pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice de maxim 3 kW.

Ca urmare a acestei scheme de finanțare,  ar urma să ia naștere mii de viitori prosumatori. Ei vor fi consumatori rezidențiali de energie electrică, cu un branșament (racord) normal la rețea, care vor fi dotați cu instalații de  producere  a energiei cu sisteme de panouri fotovoltaice +invertoare, de maxim 3 kW .

Au fost abordate mai multe teme, legate de legislația propriu-zisă, de mersul procesului de autorizare a firmelor ce vor monta panourile(în derulare de la 1 ianuarie până la 28 februarie) ,  de plata subvenției ,  de execuția instalației ca și multe altele.

Reprezentanți ai ANRE, AFM, Transelectrica și ai mai multor operatori de distribuție a energiei electrice,  au dialogat cu firmele de instalații electrice, denumite în acest context instalatori, ca  și  cu viitorii prosumatori.

Prezentările autorităților au descris drumul ce trebuie parcurs pentru a deveni prosumator, cu  autorizațiile, avizele  și actele  necesare  la fiecare etapă.

Cei prezenți în sală, instalatori, prosumatori, ca și furnizori de echipamente,  au ridicat în fața autorităților, mai multe probleme. Iată câteva din ele:

-De ce AFM cere ca invertorul să fie certificat pentru funcționare la altitudinea de 2500 m  iar Translectrica  cere un invertor certificat numai pentru 2000  metri ?

-Cât va dura plata subvenției de 20000 lei ? Va exista și o plată anticipată ?

-Obținerea ATR-ului va necesita și obținerea autorizației de construcție de la primăria localității prosumatorului, sau se  va putea merge pe exceptarea de la Legea 50/1991 a autorizării lucrărilor de construcții,  așa cum s-a făcut și la Programul Casa Verde ?

-Va fi posibilă derularea programului, cu aproximativ 43 de instalatori, câți s-au înscris până acum , înscrierile pentru ei urmând să se încheie pe 28 februarie ? Cum vor gestiona cei  43 de instalatori, fonduri totale de  circa 119 de milioane de euro ?

-Cât va dura programul de sprijin derulat de AFM și dacă se va extinde eventual și după 2020 și cu ce surse de finanțare ?

-Care va fi criteriul de selectare a persoanelor ale căror dosare vor fi propuse pentru finanțare și pentru a deveni deci prosumatori ? Firmele de instalații (instalatori…) care  montează sistemele,  vor putea să facă ele însele selecția dosarelor ?

-De ce nu va fi posibilă utilizarea invertoarelor mai vechi, ce au o bandă de frecvență pentru funcționare mai limitată  ?

-Cum și în ce fel se vor în implica în program operatorii rețelelor de joasă tensiune, prezenți și ei de altfel  la întâlnire, existând teama că ei vor influența sensibil piața, fiind și cei care vor autoriza racordarea prosumatorului în rețeaua lor  de distribuție?

Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Energiata.

Ca o primă concluzie am putea spune că implementarea programului AFM pentru prosumatorii de maxim 3 kW, va  necesita în continuare eforturi susținute și din partea autorităților și din partea jucătorilor din piață. Reprezentanții AFM au afirmat în final că sunt dispuși să intervină cu modificări ale Ghidului de Finanțare a Programului de sisteme fotovoltaice de până la 3 kW, dar numai după ce el va demara și vor deveni necesare corecturi ca urmare a unor semnale concrete din piață.

 

 

 

 

 

 

Share