Conferința Națională ARTS, 5 iunie 2019

Miercuri 5 iunie a.c., dl. Liviu Mateescu, președinte al ARTS, a deschis lucrările Conferinței Naționale ARTS 2019, cu un cuvânt-înainte  care a fixat câteva din problemele la zi ale industriei de securitate de la noi  dar și din Europa, ARTS fiind membru al EURALARM.  Iată în continuare expunerea dlui Mateescu :

Bună dimineața, stimate doamne, domni, dragi colegi,

Imi face o deosebita placere sa deschid lucrarile acestei editii, cea de-a 11-a a Conferintei Nationale a ARTS si totodata va sa urez un calduros bine-ati venit.

Ca de fiecare data, Conferintele ARTS atrag un numar important de participanti reprezentanti ai industriei de securitate, parteneri, Beneficiari, reprezentanti ai autoritatilor de reglementare,  organismelor de standardizare si certificare, asiguratorilor etc.

Subiectele propuse in conferintele noastre sunt de mare actualitate pentru piata si industria de securitate din Romania si de fiecare data acestea starnesc un real interes. Titlul Conferintei de astazi „Securitatea intr-o noua dimensiune si implicatiile inteligentei artificiale” aduce in actualitate dezvoltarea fara precedent a tehnologiilor ITC si implicatiile care decurg din implementarea acestora in industria de securitate. Acesta preocupare exista atat la nivel european cat si global.

Dar ce este IA? o definitie ar putea fi: IA se refera la acele sisteme care sugereaza un comportament inteligent prin culegerea de informatii si analiza mediului inconjurator si actionarea intr-un mod autonom sau semiautonom, in scopul atingerii unor obiective specifice.

Sistemele bazate pe IA pot fi strict software, actionand intr-o lume virtuala (eg. Asistenti vocali, analiza video, motoare de cautare, sisteme de recunoastere faciala si a vocii ) sau, IA poate fi incorporata in elemente hardware (eg. roboti avansati, masini autonome, drone sau aplicatii bazate pe IoT).

De altfel, fiecare dintre noi, utilizam zilnic: Google translate, generarea subtritarilor pe imagini or blocarea email-urilor spam. Cele mai multe tehnologii de IA solicita utilizatorilor date suplimentare pentru cresterea performantelor lor. După ce au ajuns la performanțe bune, ele pot ajuta singure la imbunatatirea si automatizarea procesului de luare a deciziilor în același domeniu. De exemplu, un sistem AI va fi instruit și apoi folosit pentru a detecta atacurile cibernetice pe baza datelor din rețeaua sau sistemul în cauză.

Ca și motorul cu aburi sau electricitatea în trecut, AI transformă lumea noastră, societatea noastră și industria noastră. Creșterea puterii de calcul, disponibilitatea datelor și progresul în crearea de algoritmi au transformat AI într-una dintre cele mai strategice tehnologii ale secolului XXI si mizele nu pot fi mai mari. Modul în care abordăm AI va defini lumea în care trăim.

Pe fondul concurenței globale acerbe, este nevoie de un cadru european solid. Liderii europeni au pus AI în topul agendelor lor. La 10 aprilie 2018, 24 de state membre și Norvegia, ulterior si Romania s-au angajat să colaboreze in domeniul AI. In baza acestui puternic angajament politic, este timpul să depunem eforturi semnificative pentru a ne asigura că:

  1. Europa este competitivă în peisajul AI, cu investiții îndrăznețe care se potrivesc cu ponderea sa economică. Este vorba despre sprijinirea cercetării și a inovării pentru a dezvolta următoarea generație de tehnologii AI și aplicabilitatea acesteia în special in zona întreprinderilor mici și mijlocii, care reprezintă 99% din întreprinderi în UE.
  2. Nimeni nu este lăsat în urmă odata cu transformarea digitală. AI schimbă natura muncii: vor fi create locuri de muncă, altele vor dispărea, cele mai multe vor fi transformate. Modernizarea educației, la toate nivelurile, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru guverne. Europenii ar trebui să beneficieze de toate oportunitățile pentru a dobândi abilitățile de care au nevoie. Talentul ar trebui cultivat, echilibrul de gen și diversitatea încurajate.
  3. Noile tehnologii se bazează pe valori. Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal a devenit realitate la 25 mai 2018. Este un pas important în construirea încrederii, esențial pe termen lung atât pentru oameni, cât și pentru companii. Ca și în cazul oricărei tehnologii transformatoare, unele aplicații AI pot ridica noi probleme etice și legale, de exemplu în legătură cu răspunderea sau luarea deciziilor părtinitoare. Prin urmare, UE trebuie să se asigure că AI este dezvoltata și aplicata într-un cadru adecvat care promovează inovația și respectă valorile și drepturile fundamentale ale Uniunii, precum și principiile etice, cum ar fi responsabilitatea și transparența. De asemenea, UE este în măsură să conducă si sa extinda această dezbatere pe scena mondială.
    Acesta este modul în care UE poate face diferența – printr-o abordare care sa aduca beneficii oamenilor și societății în ansamblu.

Cele mai dezvoltate economii recunosc provocarea dar si consecintele neprevazute ale utilizarii AI și au adoptat diferite abordări care reflectă propriile sisteme politice, economice, culturale și sociale. Guvernul Statelor Unite a prezentat o strategie AI și a investit circa 970 de milioane de euro în cercetare in AI, neclasificată, numai în 2016. Prin „Planul de dezvoltare a inteligenței artificiale de generație următoare”, China se îndreaptă către conducerea globală cu obiectiv pana în 2030 și face investiții masive. Alte țări , cum ar fi Japonia și Canada, au adoptat și ele strategii de AI.

În Statele Unite și în China, companiile mari investesc semnificativ în AI și exploatează mari cantități de date (Big Data).

Pe ansamblu, Europa se află în urma investițiilor în AI, care au totalizat aproximativ 2,4-3,2 miliarde EUR în 2016, în comparație cu 6,5-9,7 miliarde EUR în Asia și 12,1-18,6 miliarde EUR în America de Nord. Una dintre principalele provocări ale UE de a fi competitivă este asigurarea utilizării tehnologiei AI în întreaga sa economie. Industria europeană nu poate pierde trenul. Doar o fracțiune din companiile europene au adoptat deja tehnologii digitale. Această tendință este deosebit de acută în întreprinderile mici și mijlocii. În 2017, doar 25% din întreprinderile mari din UE și 10% din întreprinderile mici și mijlocii au folosit analize de tip „Big Data”. Doar una din cinci întreprinderi mici și mijlocii a fost extrem de digitalizată, în timp ce o treime din forța de muncă încă nu dispune de competențe digitale de bază. În același timp, beneficiile adoptării AI sunt recunoscute pe scară largă. De exemplu, sectoarele agroalimentar și construcții care au adoptat AI confirmă impactul pozitiv asupra intrării pe noi piețe, îmbunătățirea produselor si serviciilor și câștigarea de noi clienți.

Euralarm, asociatia europeana a producatorilor si integratorilor de tehnologii de securitate, din care ARTS face parte inca din anul 2009, a lansat recent, la Madrid  noua strategie pentru urmatorii 5 ani. La punctul 3 este mentionata „Evaluarea si utilizarea oportunitatilor oferite de digitalizare” cu 3 subpuncte importante: AI, IoT si Cybersecurity. Sistemele de securitate se modernizeaza si vor schimba modele de business, concepte si meserii. De altfel, despre acest subiect ne va vorbi in deschiderea panelurilor si D-l Jon Keonz, Vicepresedinte Euralarm si Presedinte al Sectiunii de servicii, care ne-a facut onoarea de a fi astazi alaturi de noi, la acest eveniment, pastrand traditia predecesorilor sai din conducerea organizatiei europene. Il salutam si ii multumim pentru participare.

Din pacate, nu avem traducere simultana, dar sunt convins ca noi nu vom avea probleme de intelegere a prezentarii domniei sale, si totodata, ne vom stradui sa-l informam pe scurt asupra discutiilor in limba romana.

Ca de obicei, vor ramane multe subiecte de actualitate care ar fi fost interesante pentru auditoriu, cum ar fi cele pe teme de armonizare legislativa, aplicabilitate a standardelor, pregatire profesionala etc. si care nu vor fi abordate in Conferinta de astazi dar pentru care promitem ca vom organiza un alt eveniment in perioada urmatoare.

Asadar, astazi, vom avea 2 paneluri:

DETECȚIA SPECIALĂ – METODE ALTERNATIVE DE DETECȚIE A INCENDIULUI

Panel sponsorizat de SCHRACK SECONET  – Multumiri – Director Alexandru Mateiciuc

Moderator : bunul nostru colaborator, partener si prieten, Dl Sorin Calota,  Vicepresedinte ARISI

In panelul domniei sale vom avea ocazia si onoarea sa-i ascultam pe: domnii Stefan Nicolae Trache – decan al facultatii de Pompieri, Mihai Horia Nicolescu – Vicepresedinte ASI, Daniel Popescu – conf.dr.ing la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti si nu in ultimul rand pe doi din membrii CD ai ARTS, Cristian Soricut – Vicepresedinte si Alexandru Mateiciuc reprezentant pentru Romania si Moldova al Schrack Seconet, sponsorul acestui panel.

Va urma o pauza de 30 de minute, dupa care vom avea un scurt moment festiv in care ne vom exprima recunostinta si aprecierea noastra, pentru excelenta colaborare cu ARTS, a unor distinse personalitati.

Panelul 2

INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ ÎN TEHNOLOGIILE VIDEO

Panel sponsorizat de AZITREND DISTRIBUTION – Multumiri – Director Doru Asmarandei

Moderator: Stelian Arion, Vicepresedinte ARTS

Vom avea oportunitatea sa ascultam punctele de vedere ale reprezentantilor unor importanti producatori de tehnologii video prezenti in piata din Romania, precum si al reprezentantului firmei AZITREND, sponsorul de panel. D-na Avocat Alina Iancu, partener asociat al casei de avocatura NIPAA va incerca sa lamureasca anumite aspecte de etica si legalitate privind utilizarea noilor tehnologii.

Dupa inchiderea panelului 2, in jurul orei 14 va asteptam la launch si networking.

Nu as vrea sa inchei inainte de a va informa despre 2 evenimente  importante care se desfasoara in aceste zile in Romania si in care ARTS este implicata.

  • AG CEN-CENELEC si Conferinta Internationala a CEN –CENELEC care se desfasoara la Bucuresti in zilele de 6 si 7 iunie 2019.
  • Campania de promovare a tehno-prevenţiei cu titlul Ziua Europeana a prevenirii furturilor din locuinte, desfasurata la nivel national de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, campanie in care ARTS este Partener. Mentionam ca aceasta campanie se desfasoara la nivel european.

 

Share