Dosarul Programul AFM Casa Verde Fotovoltaice clasat de parchet, între timp sumele alocate Programului au fost epuizate

Printr-un răspuns oferit GreenPeace Romania cu privire la suspiciunile legate de derularea Programului AFM Casa Verde Fotovoltaice în data de 10 septembrie, când Programul a fost blocat până pe 6 noiembrie a.c.,   DIICOT afirmă  că faptele care au condus la blocarea programului nu există/nu sunt prevăzute în lege.

Prin Programul AFM Casa Verde Fotovoltaice au fost înscrise, în cele 6 ore de derulare a programului din data de 10.09.2019, un total de 13.271 de cereri de finanțare, care au fost validate ulterior de AFM. Banii erau alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate rapid, înaintea celorlalte regiuni. În presă a apărut informația că  una sau mai multe firme de instalatori au încărcat în aplicaţia AFM de validare a dosarelor, aplicație  ce nu avea inițial protecție antirobot cu cod CAPTCHA(Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart.) ,  cu ajutorul unui soft (sau cu mai mulți operatori) dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte.  Aşa s-ar explica epuizarea în câteva ore a fondurilor rezervate regiunii de dezvoltare Sud-Vest, Oltenia. Sesizând  încărcarea de dosare de finanțare rapidă pe anumite regiuni de dezvoltare, AFM a blocat aplicația de înscriere și a spus că face verificări, iar în cauză a fost sesizat DIICOT.

“Faptele nu sunt prevăzute de legea penală” referitor la alterarea datelor informatice sau la perturbarea funcționării sistemelor informatice, și “s-a dispus clasarea cauzei”. “S-a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice prevăzute la art 365 C.P, întrucât faptele nu există” Decizia luată de DIICOT pe data de 30 octombrie a fost făcută publică de Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România, persoană preocupată de statutul micilor producători de energie, pe grupul de facebook Protecția Prosumatorului.

Programul a fost oprit și a fost reluat pe 6 noiembrie, iar dosarele introduse deja în 10 septembrie au fost considerate acceptate. în câteva zile de la reluarea din 10 noiembrie a.c. , au fost epuizate aproape integral sumele disponibile pe toate regiunile de dezvoltare cu o excepție  regiunea  București-Ilfov , unde se pare că mai este disponibilă o sumă limitată.

www.afm.ro

 

Share