Pollutec 2012: expoziția mondială anuală a eco-industriilor

Expoziția internațională a echipamentelor, tehnologiilor și serviciilor pentru protecția mediului va avea loc între 27 și 30 noiembrie 2012, la Lyon Eurexpo. Ocupând o suprafață de aproape 110.000 m2, Pollutec 2012 va reuni 2.400 de expozanți din sectoare ca apa, aerul, energia, deșeurile, solurile, riscurile și analizele / măsurătorile / monitorizarea și va prezenta o serie unică de eco-inovații, atât la standurile expozanților, cât și prin diferitele sale trofee și premii. De asemenea, va găzdui un program variat de conferințe privind îngrijorări cheie actuale și va organiza întruniri internaționale la nivel înalt. Începând din luna mai, înscrierile le-au depășit net pe cele ale anilor anteriori, confirmând astfel importanța acestei expoziții pentru totalitatea eco-industriilor.

În ceea ce privește noile evoluții, expoziția Pollutec din acest an se va concentra cu deosebire pe tema inter-sectorială a orașului durabil având, printre alte inițiative, un eveniment de primă importanță și un spațiu dedicat integral (vezi textul încadrat), împreună cu tema aferentă a industriei durabile, care vor beneficia de un forum consacrat eco-performanței proceselor și utilităților asociate cu producția. În sfârșit, după Brazilia, Mexic și Chile, Pollutec își menține intenția fermă de a promova relațiile cu America de Sud, declarând Argentina ca țară a anului în cadrul expoziției.

Orașul durabil, o temă centrală în cadrul expoziției Pollutec 2012

Pentru a 25-a ediție Pollutec, organizatorii au decis să se concentreze asupra orașului durabil în toate sectoarele expoziției. O mare parte a eco-tehnologiilor prezente la Pollutec se referă la oraș și la provocările majore asociate evoluției sale – reducerea amprentei asupra mediului, utilizarea redusă a resurselor sale (materiale și energie) și adaptarea la modificările climtice. Acestea se reflectă, spre exemplu, în soluții de creștere a randamentului energiei, rețele inteligente, eco-mobilitate, energii regenerabile, recuperarea energiei, reabilitarea zonelor industriale dezafectate, inginerie ecologică și, firește, soluții de epurare a apei și management al deșeurilor ca parte a unei economii ciclice. Orașul durabil va constitui obiectul unui eveniment de primă importanță la ediția din 2012. Soluții pentru un oraș durabil va însemna două zile de sesiuni de conferințe și vizite la amplasamente model. Având o acoperire internațională (prin prezentarea în special a viziunilor franceză și japoneză), acest eveniment va urmări patru direcții principale: nevoia de adaptare la utilizările existente, de eco-design și noile utilizări, sinergii tehnologice și administrare și aspecte ale managementului integrat. De asemenea, va avea loc un Forum privind orașul durabil, care va permite prezentarea unui ansamblu de soluții promițătoare și va oferi o platformă pentru raportarea unor aplicații reușite în domeniu, servind în același timp și ca un forum pentru schimburi de idei și discuții cu experți și deținători de interese, în special din domeniul energiei și rețelelor urbane inteligente.

Mai mult ca niciodată, Pollutec va accentua cele patru roluri majore ale sale: informații privind ultimele reglementări în domeniu, multe dintre acestea urmând să aibă un impact major asupra tehnicilor și proceselor; rolul său de monitor tehnologic, cu prezentarea, ca de fiecare dată, a numeroase eco-inovații recent lansate pe piață sau care urmează să fie lansate; rolul său în evidențierea cercetării și prezentarea subvențiilor și surselor de finanțare disponibile pentru eco-industrii și, evident, rolul său de facilitare a vânzărilor cu încurajarea relațiilor între eco-întreprinderile din toate țările.

Ca întotdeauna, inovația va fi omniprezentă la Pollutec, atât prin produsele ce vor fi lansate de expozanți în toate zonele (la standurile proprii sau în cadrul programelor de conferințe), prin programele tematice la Pollutec TV, cât și prin trofeele și premiile ce se vor acorda în cadrul expoziției (de ex. Premiile de Afaceri pentru Mediu prezentate de Ministerul Mediului francez, Tehnici Inovative ADEME pentru Mediu, Premiile EEP ale European Environment Press, premiile Eco-enterprise export ale Clubului Internațional ADEME și premiul pentru o tânără companie eco-inovativă acordat de Republica Cleantech – „Tehnologie Curată”). Inovațiile tehnologice anunțate de expozanți sunt înscrise pe site-ul www.pollutec.com pe măsură ce sunt înregistrate și, începând cu luna septembrie, se va întocmi un rezumat la tendințelor majore în domeniul inovației pentru anul 2012.

Diferitele spații tematice ale expoziției vor permite fiecărui vizitator să-și actualizeze cunoștințele într-o varietate de domenii: aplicații satelit (revine în acest an), calitatea aerului, energie și randamentul energiei, riscuri și managamentul mediului, reciclare și exploatare, amplasamente și soluri, lucrul fără săparea de șanțuri, responsabilitatea societăților față de mediu, integrare și, pentru prima oară, orașul durabil și industria durabilă. Trebuie menționat și faptul că, răspunzând cererii profesioniștilor implicați, seria de expoziții Buy&Care dedicate achiziționării responsabile a fost acum integrată sectorului de produse și dezvoltare durabilă din cadrul evenimentului Pollutec Lyons.

În plus, pentru al treilea an consecutiv, Pollutec se concentrează asupra ultimelor progrese în domeniul cercetării din diverse sectoare verzi. Încă o dată, sunt așteptate mai multe nuclee de competitivitate, inclusiv cele paisprezece care alcătuiesc rețeaua French Ecotech (recent extinsă prin nucleul Optitech), împreună cu organizații de cercetare recunoscute, precum și bănci și alte instituții care oferă îndrumare și susținere pentru eco-inovație. Pe lângă aplicațiile satelit, fluidele supercritice, fotocataliză, celulele de hidrogen și combustibil, alte teme esențiale care vor predomina în acest an includ recuperarea căldurii, sortarea mecanică-biologică a deșeurilor solide și recuperarea combustibililor solizi (rsc).

În sfârșit, sprijinindu-se pe succesele ultimelor expoziții, Pollutec va găzdui și anul acesta o serie de întâlniri internaționale de afaceri, inclusiv Cleantech (prezentări privind inițierea de proiecte și inovații în toată lumea, în ziua de 27.11) și b2fair (întâlniri internaționale de afaceri, din 27 până în 30.11). Evenimentul din 2012 va evidenția de asemenea o puternică prezență africană (Africa de Nord, Senegal, Africa de Sud, …), ca și asiatică (Japonia, China, Coreea de Sud, Viernam, …), din America de Nord (Canada, Carolina de Nord, …) și delegații din America Latină, cu Argentina ca țară a anului. Va exista un important pavilion argentinian și o numeroasă delegație formată din instituții oficiale și producători este deja planificată, precum și o serie de conferințe pe teme curente privind mediul în Argentina, cu accent pe calitatea apei și energie. Un atelier de lucru și întâlniri pentru țările din America Latină și din Africa este de asemenea programat, în intenția de a încuraja discuțiile în jurul problemelor comune.

O vizită optimizată

Organizatorii expoziției adoptă o abordare de ansamblu mai comprehensivă, pentru a oferi o serie de expoziții mai bine structurată și subdivizată, cu o semnalizare mai clară. În paralel, ei oferă vizitatorilor interesați prilejul unor tururi cu orientare și obiective precise, axate pe teme relevante pentru centrele lor de interes. Accesul la expoziție a fost de asemenea îmbunătățit prin prelungirea liniei de tramvai 2, care face acum legătura între Perrache și Eurexpo.

Pollutec, a 25-a Expoziție Internațională de Echipamente, Tehnologii și Servicii pentru Protecția Mediului

Din 27 până în 30 Noiembrie 2012, la Lyon Eurexpo (Franța)

www.pollutec.com

__________________________________________________________

Share