Switch-uri noi din familia ETHERLINE® ACCESS, de la LAPP

Ing. Dan Ciortea, LAPP ROMANIA

După cum discutam în articole precedente, nevoia de comunicare între maşinile industriale creşte exponenţial şi totul se datorează nevoii de performanţă în domeniul producţiei de bunuri. Cum companiile de top din întreaga lume încearcă să-şi eficientizeze producţia, utilizarea automatizărilor industriale este o ţintă obligatorie şi acest fapt reclamă comunicaţii de date, în mediul industrial, cât mai rapide dar în acelaşi timp şi cât mai sigure. Menţionam şi în articole anterioare că mediul industrial este caracterizat de zgomotul electromagnetic datorat acţionărilor prin electronica de putere. De aceea, tot ceea ce este în componenţa unui sistem de transmitere al datelor trebuie să fie de cea mai înaltă calitate. O reţea de date este limitată ca viteză de cea mai slabă verigă din lanţ. De multe ori, din lipsă de informaţii, veţi vedea reţele în care sunt prevăzute cabluri de date cu specificaţia Cat 7 A iar conectorii nu suportă mai mult de Cat 5e. Modul în care sunt realizate sistemele de ecrane şi conectarea acestora la carcasele conectorilor sunt de asemenea esenţiale pentru constituirea unei reţele de date sigură.

Mai mult, elementele active din reţelele industriale trebuie să fie extrem de fiabile şi să reziste la game largi de temperatură, şocuri mecanice şi să nu aibe elemente în mişcare, de genul ventilatoarelor, deoarece acestea au o durată de viaţă limitată de condiţiile de exploatare.

Lapp a luat în calcul toate variabilele care pot afecta funcţionarea ireproşabilă a unei reţele de date. După proiectarea unora dintre cele mai performante cabluri de date, a unei game de conectori adecvaţi pentru fiecare aplicaţie, LAPP s-a focusat asupra elementelor active, respectiv asupra switch-urilor industriale.

În acest an, la una dintre cele mai mari expoziţii internaţionale SPS Nurnberg 26-28 noiembrie, LAPP va lansa mai multe tipuri de switch-uri din gama ETHERLINE® ACCESS.

Rețelele de Ethernet industrial reprezintă sistemul nervos al fabricilor inteligente. Performanța conexiunii de date depinde nu numai de cabluri sau celelalte elemente pasive, ci și de periferice, mai ales de switch-uri, controlerele de trafic de date.  LAPP, liderul pieței mondiale pentru soluții de conexiune integrate, oferă de doi ani swich-uri industriale în gama sa de produse pentru a se asigura că există o interacţiune optimă între cabluri, conectori şi elementele active. Feedback-ul clienților a fost extrem de pozitiv, iar cererea pentru alte variante a fost ridicată. Din acest motiv, LAPP își extinde gama de componente active pentru SPS 2019 pentru a include switch-uri industriale suplimentare care oferă o gamă de avantaje suplimentare.

Noile switch-uri ETHERLINE® ACCESS sunt disponibile în diferite versiuni cu 4 până la 16 porturi, de asemenea, în combinație cu porturile pentru cabluri de fibră optică și cu o variantă Power-over-Ethernet. Toate dispozitivele au carcase metalice robuste și sunt proiectate pentru montarea pe șină DIN:

  ETHERLINE® ACCESS PNF04T, PNF08T, PNF16T: cele mai mici dispozitive din piaţă

În dulapurile electrice de control descentralizat din halele de producție, spaţiul este restrictiv . Uneori poate fi chiar dificil să închizi ușile atunci când sunt complet echipate cu întrerupătoare și cabluri. Pentru astfel de cazuri, LAPP introduce acum cele mai mici switch-uri PROFINET® de pe piață. Sunt disponibile cu 4, 8 și 16 porturi. Sunt compacte, plate și montarea pe șina DIN se face în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, aceste dispozitive mici au o mulțime de funcții utile. Comutatoarele sunt conforme cu clasa de conformare B. Toate sunt setabile și pot fi configurate printr-o interfață web. Pot rezista la temperaturi extreme de la -40 ° C la +75 ° C și la toate celelalte condiții adverse în medii industriale dure.

ETHERLINE® ACCESS NF04T NAT / Firewall: Brokeri între rețele IP

Acest comutator este utilizat acolo unde există conflicte din cauza mai multor adrese IP. Are trei porturi LAN și un port WAN care conectează comutatorul la o rețea corporativă de nivel superior. Funcționalitatea NAT traduce aceleași adrese IP la nivel de mașină în adrese IP diferite la nivelul companiei. Sau, comutatorul traduce diferite adrese IP externe într-un interval de adrese diferit pentru rețeaua la nivel de mașină. Modul de redirecționare a porturilor și modul de rutare sunt de asemenea la bord. Toate acestea sunt conținute în aceeași carcasă ultra-compactă ca la comutatoarele Profinet menționate anterior, unde sunt permise și temperaturi de -40 ° C la +75 ° C.

ETHERLINE® ACCESS M08T02SFP și M08T02GSFP: comunicaţie pe fibră optică

Atunci când sunt necesare rate mari de transmisie pe distanțe mari, nu există altă variantă decât varianta utilizării cablurilor de fibră optică. Pe lângă cele opt porturi RJ45, fiecare dintre aceste două switch-uri setabile are și două porturi SFP pentru conectarea cablurilor de fibră optică. Cu ETHERLINE® ACCESS M08T02GSFP pentru Gigabit Ethernet rapid, LAPP marşează pe avantajul rezistenței. Aceste dispozitive pot rezista la temperaturi cuprinse între -40 ° C și +75 ° C, au un grad de protecţie IP40  și pot fi alimentate din surse redundante. LAPP oferă şi module standard SFP potrivite pentru convertirea din semnale optice în semnale electrice. SFP-urile sunt disponibile în patru variante: pentru 100 Mbit / s sau 1 Gbit / s și pentru transmisie singlemode sau multimode.

ETHERLINE® ACCESS U05T, U16T și U08GT: configurare uşoară a reţelei

Față de comutatoarele setabile menționate mai sus, LAPP oferă o serie de switch-uri nesetabile pentru implementarea rapidă a rețelelor Ethernet. ETHERLINE® ACCESS U16T are 16 porturi RJ45 pentru rate de date de până la 100 MBit / s, iar cele 8 porturi ale ETHERLINE® ACCESS U08GT ajung chiar și o rată de 1Gbit / s. Ambele sunt construite în carcase metalice compacte și robuste, cu montare pe șină DIN și alimentare redundantă cu energie.

ETHERLINE® ACCESS U04TP01T: Power over Ethernet ( PoE )

O caracteristică utilă a cablurilor de Ethernet este că acestea pot transmite energie electrică, precum și date. Deoarece secţiunile conductorilor din cablurilor de date sunt reduse, curentul furnizat către elementele active din reţea este limitat la valori destul de mici. Cu toate aceste limitări, curentul furnizat este suficient pentru alimentarea unor dispozitive de tipul camerelor video necesare monitorizării proceselor industriale sau a punctelor de acces de tip WiFi. Switch-ul ETHERLINE® ACCESS U04TP01T nesetabil are patru porturi RJ45 cu Power over Ethernet pentru alimentarea perifericelor conectate și un port pentru Fast Ethernet. Astfel de dispozitive sunt adesea utilizate în apropierea mașinăriilor industriale unde pot fi expuse la temperaturi extreme. Din acest motiv, acest model a fost proiectat  pentru o gamă de temperaturi de la -40 ° C la +75 ° C. Dispozitivul poate fi utilizat într-o gamă largă de aplicații.

LAPP va prezenta portofoliul său extins de switch-uri ETHERLINE® ACCESS la EXPOZIŢIA SPS Nurnberg 26-28 noiembrie 2019, Standul 310, Hala 2.

www.lapp.ro

Share