Lămpile cu LED şi lămpile fluorescente compacte (CFL) înlocuiesc treptat becurile cu incandescenţă

Lămpile cu LED

 (extras din www.philips.com)

Conform Philips, lămpile cu LED-uri vor înlocui în final lămpile fluorescente compacte, cunoscute şi ca CFL (Compact Fluorescent Lamp).

Lămpile CFL, în prezent, înlocuiesc becul cu incandescenţă de pe piaţă, ajutate şi de reglementările legale în vigoare la nivelul ţărilor UE.

Generalizarea lămpilor CFL nu este acceptată cu mult entuziasm de piaţă şi este văzută de specialişti ca o soluţie temporară pentru iluminatul eficient energetic, lămpile cu LED-uri urmând să înlocuiască în final becurile cu incandescenţă.

Există două categorii de motive pentru care lămpile cu LED nu pot să înlocuiască încă de acum aceste becuri: preţul tehnologiei cu LED-uri este încă prea ridicat pentru generalizare iar spotul luminos este deocamdată prea îngust şi prea focalizat (becurile cu incandescenţă au ajuns la un preţ extrem de jos iar lumina lor este emisă aproape omnidirecţional).

Evoluţiile recente din tehnologia LED tind să rezolve aceste aspecte, deoarece LED-urile au fost montate în clustere, pentru a furniza mai multă lumină şi echipate cu lentile de difuzie a luminii, care împrăştie lumina pe o arie mai extinsă.

Dezvoltările recente în tehnologiile de producţie au coborât de asemenea preţurile la un nivel la care lămpile cu LED sunt competitive cu lămpile CFL şi cu becurile cu incandescenţă.

Această tendinţă continuă, lămpile cu LED sunt introduse în mai multe aplicaţii iar preţurile scad în timp.

Eticheta de lampă cu LED rămâne deci factorul de intimidare care împiedică larga răspândire şi acceptare de consumatori. Următorul tabel arată care este preţul lămpilor LED, CFL şi incandescente, eficienţa energetică ca şi raportul cost–eficacitate.

Note:

– Costul energiei electrice poate varia, datele sunt cu titlu comparativ.

– Costul unei lămpi cu LED poate varia de asemenea. Valoarea de $35.95 (pentru o lampă cu LED de 6 W) este una medie.

– Estimările pentru durata de viaţă sunt cele proiectate, deoarece ar dura 6 ani de funcţionare continuă pentru testarea unei lămpi cu LED. Unii producători susţin că noile lămpi cu LED pot funcţiona până la 25 de ani la o funcţionare normală, dar acest lucru nu a fost dovedit.

– Costurile defectării şi cele de înlocuire a lămpii nu sunt incluse în tabel. Cum becurile cu incandescenţă se distrug mai des, creşte costul utilizării lor.

– Cele mai multe lămpi cu LED au minim 2 ani garanţie. Orice lampă cu LED defectă se va defecta în acest interval de timp.

Share