ELECTROMAGNETICA: Iluminat cu LED “Fabricat în România”

Prof Dr. Eng S. Matei, Centrul pentru Iluminat Cu Semiconductori, Electromagnetica

O descoperire care va revoluţiona iluminarea rezidenţială şi comercială – Iluminare Solid-State cu LED-uri. O alternativă economică şi eficientă pentru lămpile cu incandescenţă şi fluorescenţă. Proiecte de iluminat cu LED-uri sunt realizare la Centrul de Iluminat cu Semiconductori de la Electromagnetica SA cu rezultate deosebite.

Introducere

Sursele de iluminat cu semiconductori sau Solid-State produc în continuu schimbări majore nu numai în industria iluminatului dar şi în modul de viaţă şi modul în care se consumă energia. Evoluţia tehnologiei LED a permis producerea unor componente pentru aplicaţii de iluminat general având o durată de operare mult mai îndelungată decât a celor tradiţionale.

Asemenea proiecte de iluminare cu LED-uri sunt realizate la Centrul de Iluminat cu Semiconductori (CIS) de la Electromagnetica SA, cu rezultate deosebite. CIS este rezultatul multor ani de experienţă şi expertiză în domeniul tehnologiei iluminatului cu LED la Electromagnetica. Pe lângă motivaţia comercială, CIS reuneşte cunoştinţe şi discipline variate, în vederea examinării obiective a tuturor aspectelor iluminării Solid-State cu LED, începând cu faza de proiectare şi terminând cu faza aplicării. În toţi aceşti ani s-a reuşit extinderea ariei de expertiză în zone noi, inclusiv în domeniul economiei de energie, reuşind să se ţină pasul cu ultimele informaţii, echipamente, crearea de aparate de iluminat eficiente din punct de vedere energetic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iluminatul cu semiconductori

Întotdeauna ne-am întrebat: cât trebuie investit pentru a atinge un nivel optim al eficienţei investiţiei în surse de iluminat? Care este beneficiul adus de investiţie?

Răspunzând acestor întrebări şi în urma experienţelor anterioare căpătate, ELECTROMAGNETICA este în curs de a construi un laborator fotometric propriu şi de a dobândi personalul adecvat pentru testarea produselor cu LED. Astfel CIS îşi propune:

  • Implementarea în România a tehnologiei LED ca sursă de lumină alternativă, incluzând studiu pe fiecare caz in parte, proiectare şi manufactură.
  • Finalizarea laboratorului fotometric şi crearea unui colectiv de cercetare format inclusiv din studenţi, care sunt bineveniţi la noi.
  • Înfiinţarea unei biblioteci de date cu Standarde Naţionale şi Internaţionale în acest domeniu de interes.
  • Participarea în procesul de ofertare în domeniul iluminării.
  • Atragerea şi încurajarea industriei la susţinerea şi finanţarea de proiecte de real interes.

Odată cu penetrarea acestei tehnologii, cei mai mulţi furnizori, atât de componente cât şi de aparate de iluminat cu LED, au tendinţa să supraestimeze sau chiar să ignore caracteristicile lor reale, din raţiuni comerciale sau, cel mai adesea, din necunoaştere sau neînţelegere. În general, la sistemele tradiţionale, creşterea eficienţei energetice se realizează prin sisteme de control (senzori de mişcare, dimmere). Aceste abordări au avut însă un succes limitat, principala direcţie rămânând reducerea cererii de energie a aparatelor de iluminat existente. Este binecunoscut faptul că eficacitatea lămpii nu este acelaşi lucru cu eficacitatea sistemului sau a corpului de iluminat. În iluminatul architectural este recunoscut că, cel puţin calitativ, eficacitatea corpului de iluminat este doar parţial legată de eficacitatea lămpii. Este dificil să se creeze distribuţii spaţial înguste cu sisteme ce folosesc corpuri de iluminat fluorescente de dimensiuni mici. În acest sens, proiectanţii ar putea fi criticaţi că utilizează lămpi mai puţin eficiente energetic în locul unui corp de iluminat eficace.

Se impune deci un criteriu de apreciere mai degrabă a eficienţei aplicaţiei de iluminat unde ambele componente (lampa şi corpul de iluminat) sunt luate în considerare. Odată cu introducerea tehnologiei LED în iluminat termenul de eficacitate a aplicaţiei capătă un nou sens, rezultând că cele mai eficiente lămpi nu întotdeauna sunt asociate şi cu cele mai eficiente aparate de iluminat.

Concepte de iluminat noi

Preluand aceste concepte, CIS încearcă să răspundă prin construcţia de aparate specifice fiecărei aplicaţii în parte. Electromagnetica prin CIS oferă servicii integrate de consultanţă pe principiul “Nu abordăm niciodată la nivel clasic un proiect”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Printr-o abordare modulară se poate crea un grad ridicat de flexibilitate prin simpla înlocuire a lămpii din aparatul de iluminat tradiţional cu un număr de module corespunzător fluxului luminos necesar. Aceste module au fost concepute astfel ca înlocuirea lor să se facă cu modificări minime aduse sistemului şi, implicit, confortului beneficiarului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O altă caracteristică a aparatelor de iluminat luată în calcul la proiectare în cadrul CIS este Indicele de Redare a Culorii (IRC). Se ştie faptul că o sursă de lumină cu un grad ridicat de IRC redă culorile mai bine decât una cu IRC redus şi, deci, este de preferat. Deşi foarte des utilizat, IRC este adesea înţeles şi interpretat în mod abuziv. În realitate, IRC este o măsură a gradului în care culorile redate de un obiect iluminat cu sursa de lumină (LED în cazul nostru) sunt conforme cu culorile redate de acelaşi obiect iluminat cu o sursă de testare standard, cum ar fi becul cu incandescenţă. Contrar părerii generale, s-a arătat că un nivel scăzut de IRC a sursei cu LED a fost preferat de observator în locul celei cu halogen sau a celei cu incandescenţă, cu IRC mare. Prin urmare, în proiectarea aparatelor LED utilizarea de emiţătoare cu IRC mare nu reprezintă o ţintă majoră, deoarece ar putea avea un efect negativ şi ar afecta performanţa generală.

CIS – Misiune şi Viziune

Viziunea noastră este să deschidem noi oportunităţi în domeniul LED în România sau, mai simplu spus, să ne asumăm rolul de deschizător de drumuri. CIS doreşte să conştientizeze consumatorul despre valoarea adevărată a acestei tehnologii, fără a supraestima caracteristicile şi avantajele ei, cum se întâmplă în momentul de faţă cu majoritatea furnizorilor, atât de aparate de iluminat cât şi de componente.

Cum putem realiza acest lucru: prin Investiţii, Inovare, Creativitate. Acest lucru conduce la dobândirea unei poziţii pe piaţă ce permite o abordare flexibilă a cerinţelor standard ale clientului. Specialiştii de la ELECTROMAGNETICA nu doresc să fie consideraţi ca cei mai buni în ceea ce doreşte clientul în schimb consideră că sunt unici în ceea ce fac. Ei cred şi livrează avantaj în afacerea potenţialilor clienţi prin sursele de iluminat produse. Pentru o continuă informare despre acestea sunteţi invitaţi să vizitaţi site-ul firmei la adresa: www.electromagnetica.ro.

Share