Ce este protecția la supratensiune?

Chiar dacă trăsnetele nu lovesc direct o clădire sau liniile electrice de alimentare, conduc la apariția unor supratensiuni importante în rețeaua de alimentare, care defectează aparatele electrice. Protecția la supratensiune are rolul de a proteja instalațiile și aparatele electrice de supratensiune prin instalarea unor descărcătoare.

Protecția la supratensiune

Cea mai mare supratensiune apare la loviturile de trăsnet. În acest caz nu este vorba neapărat de o lovitură directă asupra unei clădiri, ci poate fi vorba despre o lovitură asupra clădirilor vecine, precum și de lovituri mai îndepărtate, care pot apărea și induce supratensiune care dăunează echipamentelor electrice.

Pentru o protecție de calitate și sigură trebuie ca elementele de supraîncărcare să fie dimensionate corespunzător, ceea ce înseamnă amplasarea celor trei niveluri de protecție. În acest caz ne așteptăm ca în cazul apariției supratensiunii să nu aibă loc deteriorări ale echipamentului electric. Este greșită convingerea conform căreia un singur nivel de protecție este suficient. În cazul loviturii directe a trăsnetului sau a loviturii în apropiere pot apărea curenți de până la 200.000 A, care este sensibil mai mult decât poate asigura un singur nivel de protecție, de cele mai multe ori abia ultimul nivel, al III-lea, cu o capacitate de conducere a curentului de aproximativ 3000 A (8/20), oferă protecția necesară.

Însă protecția la supratensiune instalată corespunzător nu protejează clădirea împotriva loviturii directe a trăsnetului în clădirea însăși, ci numai instalațiile din clădire. În cazul loviturii directe a trăsnetului apar însă deteriorări mecanice ale clădirii și nu de multe ori incendii care pot distruge întreaga clădire.

Protecția eficientă împotriva acestor deteriorări este instalația de paratrăsnet.

Hermi este o companie în care accentul este pus pe client și ale cărei produse de cea mai înaltă calitate sunt integrate în soluția tehnică care întâmpină nevoile beneficiarului.

HERMI este prima companie slovenă și din cadrul fostei Iugoslavii care se ocupă de întreaga gamă de echipamente de protecție împotriva loviturilor de trăsnet. Întreaga protecție a clădirilor este asigurată de paratrăsnete invizibile și de protecția la supratensiune HERMI. Produsele fabricate în cadrul companiei Hermi sunt executate în conformitate cu standardele europene, internaționale și naționale.

Stand Hermi
Stand Hermi

Au fost testate cu succes și au primit toate certificatele internaționale necesare, printre altele în conformitate cu IEC 62305, EN 50164.

Reprezentanța HERMI ROMÂNIA

Tel: +40 21 300 27 86

Fax: +40 372 874 610

E-mail: hermi.romania@hermi.si

Share